Spiritualiteit

Spiritueel ontwaken: deze methodes kunnen je helpen bij je spirituele reis

Door Marjolein Berendsen
Spiritueel ontwaken: deze methodes kunnen je helpen bij je spirituele reis

De weg naar het spiritueel ontwaken is een prachtige reis, die je in contact brengt met je diepste wezen. Als je jezelf regelmatig afvraagt of er meer is in dit leven en je steeds meer behoefte hebt om je wensen en behoeftes te vervullen, dan bevind je je op het spirituele pad. In dit artikel reiken we je een aantal methodes aan om die reis te gaan maken, zodat je op weg kan om je ware talenten, wensen en behoeftes te leren kennen.

Spiritualiteit is de hoogste vorm van bewustzijn, waarin je jezelf erkent, omarmt en liefhebt om wie je bent en waarbij je volledig in balans bent met alles in en om je heen. Je bent je bewust van het feit dat alles met elkaar in verbinding staat en kunt vol liefde en zonder oordelen naar jezelf en naar anderen in het leven staan. Dankbaar zijn voor kleine dingen en genieten van het positieve wat het leven je te bieden heeft. Dit lijkt voor sommige mensen misschien onbereikbaar, maar niets is minder waar. Iedereen kan spiritueel ontwaken, als je er voor open staat om kritisch naar jezelf te kijken. Het begint allemaal met bewustwording. Stap voor stap, te beginnen met de basis.

Aarden als basis

Aarden, of ook wel gronden genoemd, is een manier om een stevige fundering voor jezelf te creëren. Als je contact maakt met de aarde, sta je letterlijk stevig op de grond en maak je al dan niet bewust gebruik van de oneindige levensenergie die vrij kan stromen; door jou en door de aarde. Een stevige basis is belangrijk voor je weg naar spiritueel ontwaken. Je krijgt een heldere geest doordat je je hoofd leegmaakt en je wordt fysiek sterker door bewust bezig te zijn met je lichaam. Hieronder vind je een eenvoudige meditatieoefening om te aarden, zodat je je basis kunt versterken:

Intuïtieve ontwikkeling

De volgende stap op weg naar spiritueel ontwaken, is het ontwikkelen van je intuïtieve vermogens. Dit zijn de vermogens waar we van nature over beschikken, maar die niet bij ieder mens in dezelfde mate zijn ontwikkeld. Bewustwording is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van die vermogens: helder zien, helder horen, helder weten, helder proeven, helder voelen en helder ruiken. En aandacht is daarbij het sleutelwoord: je bewustzijn komt op een hoger niveau als je aandacht geeft aan datgene wat gehoord, gezien, gevoeld, etc. wil worden. Als je echt wilt werken aan de ontwikkeling van je intuïtie, dan doe je dit vanuit je essentie, je diepste wezen. Met behulp van meditatie, visualisatie, ademhalingsoefeningen en helingsmethodes zoals Reiki kun je deze verbinding tot stand brengen. Luisteren naar wat je intuïtie je vertelt is essentieel; je stelt je geest open voor dingen waar je eerder misschien nog niet bewust van was. Zo kan het zijn dat je gaat ontdekken dat het helder voelen bij jou beter ontwikkeld is dan bijvoorbeeld helder proeven.

Die ontwikkeling, van welk intuïtief vermogen dan ook, vergt tijd en heel veel oefening. Een open, liefdevolle en kritische houding naar jezelf is belangrijk, omdat je juist dan kunt ontdekken welke dingen je tegenhouden of juist motiveren om datgene te bereiken wat je echt wilt. En dat gaat echt niet vanzelf: spiritueel ontwaken is een proces dat eigenlijk nooit eindigt, omdat er altijd wel weer iets nieuws te ontdekken valt.

De boodschap van de natuur

Door je intuïtie te versterken en te ontwikkelen, ben je in staat om dingen waar te nemen die een ander misschien niet ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Signalen en details die je worden aangereikt vanuit de natuur zijn daar een prachtig voorbeeld van. Niet iedereen is zich bewust van de krachtige boodschappen die bepaalde natuurverschijnselen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat de verschillende fasen van de maan je kunnen helpen in je spirituele ontwikkeling? Veel mensen ervaren bijvoorbeeld de kracht van de maanenergie wanneer het volle maan is. Slecht slapen, een boost in het energielevel of rusteloosheid zijn voorbeelden daarvan. Als je vanuit je intuïtie gaat luisteren naar wat die energie voor je kan betekenen, haal je er heel veel gezondheidsvoordelen uit voor jezelf.

Ook kleuren, dieren en materialen die je tijdens een wandeling in de natuur vindt, hebben een boodschap voor je. Voel, hoor, proef en ruik eens aan wat je voor moois vindt als je een wandeling maakt. Als je daarbij je intuïtie gebruikt, zul je ontdekken dat niets zomaar op je pad komt. Elk object, elk dier, elk geluid uit de natuur geeft je inzichten en antwoorden. Hoe je dat interpreteert, hangt af van de mate waarin je spiritueel ontwikkeld bent. Niet alleen is het ontzettend mooi om te luisteren naar je intuïtie als je iets tegenkomt in de natuur, het kan ook nog eens ontzettend leuk zijn om te onderzoeken wat de betekenis precies zou kunnen zijn. Voel je dat je er behoefte aan hebt, doe het dan gewoon. Luister naar wat je behoeftes en verlangens zijn.

Intuïtief wandelen

Om dit alles eens te ervaren raad ik je van harte aan om eens een intuïtieve wandeling te maken. Ga lekker op een rustig moment naar een gebied waar je kunt wandelen zonder gestoord te worden. Verbind je met je hart en voel waar je tijdens de wandeling graag antwoord op zou willen krijgen. Wees alert op elk geluid, elke geur en elke waarneming. Probeer dan vanuit je intuïtie te voelen wat de boodschap hiervan zou kunnen zijn. Stippel geen route uit, maar volg gewoon de weg die je intuïtie je vertelt. Geniet, ervaar en laat je inspireren!

Alles in balans

Spiritueel ontwaken betekent uiteindelijk ook dat alles in balans is. Je goede eigenschappen en je minder goede kanten, je tekortkomingen en je talenten, je behoeftes en je motivatie; je weet, als je spiritueel ontwaakt bent, dat je goed bent zoals je bent. Op een innerlijke reis als deze leer je jezelf heel goed kennen én liefhebben. De waardevolle verbinding die je met jezelf creëert, biedt vertrouwen, veiligheid en onvoorwaardelijke liefde. En daarmee kies je bewust voor een gezond en gelukkig leven, vanuit je hart!

Natuurlijk omvat spiritueel ontwaken nog veel meer en veel diepere ‘onderdelen’. In dit artikel hebben we je een aantal kleine stappen meegegeven om je op weg te helpen. Wil je diepgaande inzichten, antwoorden op vragen als ‘wie ben ik eigenlijk’ en ‘hoe kan ik mijn verlangens voeden?’, dan raden we je zeker aan om de online cursus ‘Spiritueel ontwaken’ te volgen. Als trouwe lezer van Inspirerend leven bieden we je deze prachtige cursus aan met maar liefst € 100 korting. Zo betaal je slechts € 99 (i.p.v. € 199) voor de cursus! Dit is je kortingscode: ZOMAPC630.

Lees hier alles over de inhoud en de aanmeldmogelijkheden en ga ook mee op reis om spiritueel te ontwaken.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

In Gids voor spiritueel ontwaken beschrijft Mary Mueller Shutan deze twaalf lagen nog veel uitgebreider. Ze is je onmisbare gids op jouw spirituele pad, daar waar jij het nodig hebt. Heb jij het gevoel dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ben je op zoek naar handvatten?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Deel dit artikel online
Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?