Bewustzijn

De chaos op aarde uitgelegd: 6 belangrijke spirituele ontwikkelingen van de huidige tijd

Door Hans Stolp
De chaos op aarde uitgelegd: 6 belangrijke spirituele ontwikkelingen van de huidige tijd

Vind je de energie op aarde op dit moment heftig, verwarrend of voel je juist dat we door een enorme verandering gaan? Dan loopt jouw gevoel synchroon met de huidige spirituele ontwikkelingen op aarde. Er is namelijk nogal wat gaande volgens Hans Stolp, auteur van Een blik op de toekomst. In dit artikel bespreekt hij 6 belangrijke spirituele ontwikkelingen die wij op dit moment als mensheid doorlopen.

Eenzaamheid is noodzakelijk voor de bewustwording van ons innerlijk.

De opdracht van deze tijd

In onze tijd is het kenmerkend dat van ons een bewustwording van de geestelijke wereld wordt gevraagd; een bewustwording van wie wij eigenlijk zijn: wezens die afkomstig zijn uit de geestelijke wereld en die straks, nadat zij hun lessen op aarde hebben geleerd, weer terugkeren naar de geestelijke wereld. Daarmee is echter nog lang niet alles gezegd: er valt nog veel meer over onze opdracht in deze tijd te zeggen.

Wanneer we de gebeurtenissen van de huidige tijd werkelijk willen begrijpen, moeten we onze aandacht richten op de aartsengel Michaël. Veel ontwikkelingen die we nu waarnemen en ervaren, hangen samen met zijn inspiraties.

6 belangrijke spirituele ontwikkelingen van de huidige tijd

1. Eenzaamheid en spirituele ontwaking

Onze tijd is een tijd waarin zich een digitale revolutie voltrekt. Terugkijkend zien we hoe de komst van de computer ons hele leven heeft veranderd. Een van de gevolgen daarvan is dat thuiswerken heel gewoon is geworden. De mensen die zich al eenzaam voelen, zullen dat als gevolg van deze ontwikkelingen nog sterker gaan ervaren.

De toenemende eenzaamheid – die vaak wordt genoemd als hét kenmerk van onze tijd – is dus een van de gevolgen van de voortgaande digitalisering. Deze is anderzijds ook het gevolg van de inspiraties die de aartsengel Michaël ongemerkt in onze harten neerlegt. Hij wil immers dat ieder mens de weg naar binnen gaat en zich van zijn eigen binnenwereld bewust wordt. Alleen zo kan de mens zijn bewustzijn(sziel) ontwikkelen en zich dus bewust worden wie hij eigenlijk zelf is én wie de ander vanbinnen is.

Het cadeautje van eenzaamheid

Wie dat doet zal iets bijzonders mogen ervaren. Wie zijn bewustzijn ontwikkelt (inzicht krijgt in de binnenkant van jezelf, van de ander, en inzicht in het waarom van allerlei gebeurtenissen) brengt daardoor een nieuw vermogen van de ziel tot ontwikkeling. Dat nieuwe vermogen noemen we onze bewustzijnsziel.

Die ontwikkeling is belangrijk. Want wie zijn bewustzijnsziel tot ontwikkeling brengt, krijgt al doende verbinding met de krachten van zijn hogere Ik, ofwel de krachten van zijn geest of van zijn hoger Zelf. Dat zijn krachten van overgave en vertrouwen, maar ook van een groeiende innerlijke vrede en van liefde voor mensen die anders zijn dan jij. Het zijn deze krachten die langzaam en geleidelijk voelbaar en bewust worden wanneer wij in stilte werken aan onszelf en onze bewustzijnsziel tot ontwikkeling brengen.

Voor een dergelijke ontwikkeling, zoals Michaël die beoogt, is een zekere eenzaamheid onmisbaar en zelfs noodzakelijk. Dat is dus de diepe zin van de gevoelens van eenzaamheid waarmee velen in onze tijd kampen.

Lees verder: Spirituele betekenis van eenzaamheid: een noodzakelijke ervaring op je inwijdingsweg

2. Los van de groep

Om die eenzaamheid mogelijk te maken werkt Michaël ook met inspiraties die ons ertoe brengen ons los te maken van eeuwenoude groepsbindingen. Zo hebben de kerken in korte tijd de meeste leden verloren, verliezen de vakbonden steeds meer leden en vallen steeds meer huwelijken en gezinnen uiteen. De mens maakt zich geleidelijk los van de groepsbinding en komt meer en meer op zichzelf te staan.

Ongemerkt – want velen zijn het zich niet bewust – komen wij dankzij deze ontwikkelingen voor een belangrijke keuze te staan. We worden meer en meer teruggeworpen op onszelf omdat allerlei tot voor kort zo vanzelfsprekende samenhangen (zoals vakbonden, gezinnen en kerken) uiteenvallen. Ieder mens komt daardoor vroeger of later voor de opgave te staan om een keuze te maken hoe hij met de eenzaamheid (die het gevolg daarvan is) moet omgaan. Zal hij boos, teleurgesteld en verbitterd worden? Zal hij zich verharden en zich daardoor opsluiten in zijn egokrachten?

3. Leef je vanuit je ego of hogere waarden?

Hoe meer hij verhard raakt, hoe sterker zijn ego wordt en hoe meer hij afgesloten raakt van de hogere krachten van het hoger Zelf. Of zal hij de eenzaamheid aanvaarden en de uitdaging aangaan die deze eenzaamheid brengt: om de weg naar binnen te gaan en zich van zichzelf bewust te worden?

Waar deze keuze niet wordt beseft, blijven velen hangen in de sfeer van de egokrachten die zich steeds meer ontwikkelen tot egoïstische, donkere krachten. Gewoon, omdat de vroegere inbedding van die krachten wegvalt. Door die inbedding werden onze egokrachten vroeger als vanzelf op hogere waarden gericht: die van zorgen voor elkaar, van solidariteit en naastenliefde.

Nu die inbedding wegvalt, moet de mens zich vanuit zichzelf richten op die hogere waarden. Dat kan alleen als hij zijn bewustzijn(sziel) tot ontwikkeling brengt, waardoor die hogere waarden dan vanuit ons hoger Zelf of ons hogere Ik onze ziel kunnen binnenstromen.

Zo gezien wordt ieder mens in deze tijd geroepen om de verantwoordelijkheid voor de eigen ziel en zijn eigen innerlijke ontwikkeling op zich te nemen. Dat is de grote en allesbeslissende keuze waarvoor iedereen in deze tijd geplaatst wordt.

4. Stap uit het hokjesdenken

Met de losmaking van de mens uit de vroegere dragende levensverbanden beoogt Michaël ook nog iets anders. Hij wil dat de mensen uit hun verschillende hokjes stappen en zich met elkaar leren verbinden, hoe verschillend ze ook zijn. Alleen zo kan de mens op de lange duur tot één mensheid worden die heel divers is en tegelijk vredevol, zonder conflicten en ruzies. Michaël wil daarom bewerken dat wij ons niet meer vereenzelvigen met een bepaalde religie, een bepaalde cultuur, of een bepaald volk, maar dat we ons één leren voelen met heel de mensheid.

De huidige chaos heeft een doel

Michaël is de grote omvormer – en het is daarom dat er in onze tijd van zoveel chaos en verwarring sprake is. Het is belangrijk dit te beseffen, want dan krijgen die chaos en verwarring een diepe zin: dwars daar doorheen zetten we een belangrijke stap vooruit in onze menswording.

Naties, culturen en religies: zij zullen steeds meer aan kracht en betekenis verliezen. In de plaats daarvan zal de mens een wereldburger worden. En zijn religie zal bestaan uit inzicht, individuele wijsheid en een persoonlijke, levende verbinding met de geestelijke wereld.

5. Het verlangen naar echtheid

Een andere belangrijke impuls die Michaël in deze tijd aan een steeds groter aantal mensen meegeeft die afdalen naar de aarde om aan een nieuwe incarnatie te beginnen, is het verlangen naar echtheid of authenticiteit. Dat wil zeggen dat hij mensen het verlangen meegeeft om het hart van de ander te bereiken.

Overal waar mensen met zo’n impuls in hun ziel geboren worden, verdragen zij het niet om bij de ander tegen muren aan te lopen in plaats van diens hart te ervaren. Ze nemen geen genoegen met antwoorden die uit het hoofd komen en niet uit het hart. Ze verdragen het niet om te moeten gehoorzamen aan beleefdheidsregels die belangrijker schijnen dan wat er echt leeft in het hart van de ander. Ook verdragen ze het niet dat de ander zich uit angst achter burgerlijke fatsoensnormen verschuilt. Ze verdragen het niet dat de ander zich om welke reden dan ook innerlijk heeft afgesloten, bijvoorbeeld door pijnlijke jeugdervaringen. Ze zullen altijd weer proberen door die muren heen te breken om zo het hart van de ander te kunnen bereiken.

Kijk dus naar binnen en word je bewust van de muren die je om je heen gebouwd hebt en heb vervolgens de moed om die muren te laten vallen en ze steen voor steen af te breken.

6. De rol van nieuwetijdskinderen

Het is veelzeggend dat er in onze tijd een nieuw fenomeen is opgekomen: dat van de nieuwetijdskinderen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de vele kinderen die het stempeltje ADHD, ADD of autisme hebben meegekregen. Wat is er aan de hand, en waardoor krijgen we in onze tijd zo plotseling met dit nieuwe verschijnsel te maken?

In het algemeen mogen we zeggen dat er steeds meer mensen met een grotere intelligentie en met een grotere hartenkracht dan vroeger naar de aarde komen. Dat is enerzijds het gevolg van ontwikkeling en evolutie, anderzijds van de influisteringen van Michaël. En nu gaat het erom hoe we die toegenomen intelligentie gaan gebruiken: zetten we die in voor een verdere groei van het materialistische denken, voor een voortgaande kapitalistische ontwikkeling en stellen we die nieuwe vermogens dus in dienst van het ego-denken, of zullen we in staat raken die nieuwe vermogens te gebruiken in dienst van Michaël?

Stilhouden

Er zijn veel meer van deze jongeren, maar zij lopen in hun jeugd vast in de huidige levenssfeer op aarde en worden daarom met verdovende (genees)middelen als Ritalin stilgehouden. Deze middelen versuffen hen, verzwakken hun gedrevenheid en weerhouden hen ervan daardoor om op aarde werkzaam te worden. Ze zouden daar waarschijnlijk wel toe in staat zijn, als ze in hun jonge levensjaren maar zouden leven in een rustige, kalme en ontspannen sfeer die hun gevoeligheid, hun paranormale vermogen en hun emotionele intelligentie zou respecteren.

Helaas is dat dikwijls niet het geval. Daardoor kunnen deze kinderen zich niet ontwikkelen zoals bedoeld, groeien ze scheef en krijgen ze het stempeltje ADHD opgeplakt. Het laat zien dat er met de huidige levenssfeer op aarde (en dan met name in het Westen) iets grondig mis is.

Lees verder: Nieuwetijdskinderen en ADHD: de boodschappers van een nieuwe tijd verkeerd begrepen

Een blik op de toekomst

Een blik op de toekomst

Wat willen de aartsengelen ons nog meer vertellen over de huidige tijd en de toekomst? In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Hans Stolp:

Deel dit artikel online
Hans Stolp
Hans Stolp

Hans Stolp maakt in zijn werk de oorspronkelijke, spirituele of esoterische traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Hij heeft talloze boeken op zijn naam staan (waaronder ook kinderboeken en dichtbundels), waarvan er vele bij Uitgeverij AnkhHermes verschenen. Een aantal van zijn boeken is in het Duits en Engels vertaald.

Reactie
  1. Lux Aeterna 17 juni 2024 - 06:50
    Reply

    Mooi stuk, heel verhelderend.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?