Bewustzijn

Spirituele betekenis van eenzaamheid: een noodzakelijke ervaring op je inwijdingsweg

Door Hannah Cuppen
Spirituele betekenis van eenzaamheid: een noodzakelijke ervaring op je inwijdingsweg

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. “Als je probeert het begrip ‘eenzaamheid’ te omschrijven en treffende woorden te vinden voor de intense gevoelens die een diep eenzaam mens doorleeft, ontdek je al gauw hoe moeilijk het is de juiste woorden te vinden.” Hans Stolp legt je in dit artikel de spirituele betekenis van eenzaamheid uit.

De eenzaamheid van onze tijd is een noodzakelijke begeleidingsverschijnsel van de ontwikkeling van onze bewustzijnsziel.

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Voor hen is eenzaamheid geen theorie en geen woord zoals vele andere, maar de pijnlijke beschrijving van de sfeer waarin zij dagelijks leven. Velen ervaren hun eenzaamheid als een beklemmend en benauwend gevoel dat ze het liefst zouden willen ontlopen of heel diep weg willen stoppen. Maar als dat al lukt, dan komen ze in het latere leven steeds weer tot de ontdekking dat die weggestopte, kille eenzaamheid op de meest onverwachte momenten opnieuw opdoemt. Net zolang tot ze hun eenzaamheid eindelijk serieus leren nemen en er niet langer voor wegvluchten. Dan, eindelijk, beseffen ze: er is geen andere weg dan door de eenzaamheid heen te gaan.

Want dat is het fascinerende: heel wat mensen die door de diepste eenzaamheid zijn heen gegaan, stellen dat ze er uiteindelijk rijker door zijn geworden.

Wat is eenzaamheid?

Als je probeert het begrip ‘eenzaamheid’ te omschrijven en treffende woorden te vinden voor de intense gevoelens die een diep eenzaam mens doorleeft, ontdek je al gauw hoe moeilijk het is de juiste woorden te vinden. Eigenlijk is dat merkwaardig, want velen van ons kennen wel de pijnlijke en heftige gevoelens die eenzaamheid teweegbrengt, maar zijn niet in staat die gevoelens duidelijk en helder te omschrijven. En als zij een poging daartoe doen, is het resultaat heel verschillend.

Zo wordt eenzaamheid regelmatig omschreven als een gevoel van gemis. Anderen omschrijven eenzaamheid als het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat. Weer anderen duiden eenzaamheid aan als de ervaring dat er geen mens geïnteresseerd is in hoe het met jou gaat. Sommigen ervaren dat zelfs nog heftiger. Zo zei iemand: Ik denk altijd dat de anderen mij niet moeten. Nog weer anderen spreken over het gevoel dat je niet begrepen wordt. Soms heeft een dergelijk gevoel te maken met communicatie: men durft of wil de ander (partner, vriendin, vriend, vader of moeder) niet belasten met de eigen gevoelens.

Hans Stolp: ‘Behalve de bovenstaande inzichten hebben vooral de opmerkingen die Mathias Wais maakte, mij geholpen om het wezen van de eenzaamheid te begrijpen. In een interview werd hem gevraagd naar een definitie van eenzaamheid:

‘Het tegenovergestelde van eenzaamheid is deelname. Dat wil zeggen dat ik iets vanuit mijzelf schenk aan mijn omgeving. Als ik niets schenk, kan er een diepe eenzaamheid ontstaan.’

Deze visie van Wais wil dus zeggen dat het belangrijk is om iets wat wij kunnen, wat we weten of wat we zijn, te schenken aan de gemeenschap waartoe wij behoren: aan onze familie, aan onze vriendenkring, aan onze geestelijke familie (dat wil zeggen: gelijkgezinden met wie we onze idealen delen), aan onze sportvereniging of vriendinnenclub, en ga zo maar door. Daardoor ontstaat er een warme, echte verbinding met de leden van die groep. Wanneer we dat om welke reden dan ook niet doen (niet durven, niet kunnen of niet willen), komen we in een sfeer van eenzaamheid terecht omdat we dan geen werkelijke verbinding met anderen ervaren. De kern van eenzaamheid is dus het gebrek aan verbinding: dat je geen deel uitmaakt van een groep mensen bij wie je je thuis voelt en jezelf durft en kunt zijn.

Het ontwaken van je Hogere Zelf

Hoe kom het dat in onze tijd meer mensen eenzaam zijn? Omdat de mensen zich meer en meer op de eigen binnenwereld beginnen te richten, hebben ze minder contact met elkaar en zijn ze ook minder geïnteresseerd in elkaar. Het gevolg daarvan is dat de mensen in onze tijd eenzamer, egoïstischer en individualistischer worden: ze richten hun aandacht vooral op de eigen binnenwereld en sluiten zich in zichzelf op. Dat proces is nog steeds gaande in onze tijd. Het is wel belangrijk te beseffen dat het ontwaken van onze bewustzijnsziel zeer belangrijk is: alleen daardoor kan het hoger Zelf (ook wel het hogere Ik of de geest genoemd) in de mensen geboren worden. Onze bewustzijnsziel vormt immers de basis van het hoger Zelf.

Kortom: we moeten door de vereenzaming van onze tijd heen (die het gevolg is van onze gerichtheid op de bewustzijnsziel) opdat het hoger Zelf in ons geboren kan worden. Ofwel: onze eenzaamheid (een voorwaarde voor een groei in bewustzijn) is de geboortegrond van ons hoger Zelf.

De noodzaak om onze eenzaamheid te aanvaarden

De eenzaamheid van onze tijd is een noodzakelijke begeleidingsverschijnsel van de ontwikkeling van onze bewustzijnsziel. Die eenzaamheid zal nog sterker worden, omdat we nog vrij aan het begin staan van deze ontwikkeling. Onze eenzaamheid is dus niet alleen maar negatief: het schenkt ons de innerlijke ruimte die wij nodig hebben om ons bewust te worden van onze binnenwereld en het gezag over die wereld te leren aanvaarden. Maar dat kan alleen wanneer wij bereid zijn onze eenzaamheid te accepteren, onder ogen te zien en ermee te leven.

Maar hoe is dat mogelijk? Dat door de aanvaarding van onze eenzaamheid hogere inzichten in ons geboren worden? Dat is mogelijk, omdat diepe eenzaamheid onze scherpzinnigheid versterkt, net zoals onze gevoeligheid en onze menselijkheid. Door die toenemende gevoeligheid worden we ons bewust van bewegingen in onze ziel die we in het gewone leven anders nooit zouden opmerken. Door aandachtig en oplettend die stille bewegingen in het oog te houden zul je merken dat ze soms tot een intuïtie worden, ja, zelfs tot een hoger weten.

Eenzaamheid hoort bij deze tijd. En dus zal vrijwel iedereen in zijn leven vroeg of laat met deze gevoelens van verlatenheid geconfronteerd worden. Eenzaamheid is dus geen straf en evenmin je eigen schuld, maar behoort tot de levenslessen die we in deze tijd en in dit leven voorgelegd krijgen.

Eenzaamheid

Wil je meer lezen over de aanvaarding van eenzaamheid om tot je hogere zelf te komen? Dit artikel komt uit het boek ‘Eenzaamheid, troost door inzicht’ van Hans Stolp waarin hij de ontwikkeling van onze bewustzijnsziel uitlegt en meer vertelt over hoe je eenzaamheid kunt aanvaarden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over eenzaamheid:

Deel dit artikel online
Hannah Cuppen
Hannah Cuppen

Hannah Cuppen is therapeut en trainer. Als ervaringsdeskundige heeft ze zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst en schreef hierover de bestseller Liefdesbang en het bijbehorende werkboek Liefdeskunst. Ook schreef ze Liefdesroep over het volgen van je hart.

Reacties
 1. Ina 1 oktober 2019 - 11:27
  Reply

  Ik ken het gevoel ook vaan eenzaamheid maar voel me niet alleen. Na een scheiding van 44 jaar huwelijk. Kan dit boekje wat voor mij beteken?

 2. Ria van Wijngaarden 1 oktober 2019 - 17:22
  Reply

  Misschien is het toegenomen gevoeligheid dat ik super bitter ben geworden over het idee dat de mens expres met een donkere kant op de aarde is gesmeten met het idee zoek het zelf uit. Voor die tijd geloofde ik wel in de liefde van het universum. Maar mijn geloof is verstoord door het feit dat je perse lijden moet meemaken.

 3. Renata 2 oktober 2019 - 10:23
  Reply

  Dank voor deze post. Het geeft mij net een zetje in de goede richting dat ik nodig heb!

 4. Ger 15 januari 2020 - 22:10
  Reply

  Als men alleen kan zijn dan pas kun je met anderen delen. Onze perceptie van de werkelijkheid zit in je hoofd en is maakbaar. De optimist, de pessimist, de fatalist en ga zo maar verder. De kunst is er van te leren. Ook van je eenzaamheid het is de les dat je verantwoording kunt nemen voor je eigen leven, enorm kunt groeien en vrijheid kunt ervaren. Laat het leven toe, laat dingen los, oordeel niet, accepteer en ben dankbaar waren mijn lessen die ik vanuit de stilte heb geleerd. alleen maar nooit meer eenzaam

 5. Heike 25 april 2020 - 17:30
  Reply

  Mooi Ger!

 6. Gertie 3 mei 2020 - 09:41
  Reply

  Voel het ook zo Ger, zeer Dankbaar voor dat Inzicht, had het niet willen missen. Begint dan pas te leven van Binnenuit met het Besef niemand buiten je nodig te hebben........Liefde en Geluk zit In Jezèlf, is Altijd aanwezig.

  1. Carola van der Valk 29 augustus 2020 - 18:55
   Reply

   Ben het eens dat geluk van binnen zit... waarom dan toch steeds die behoefte aan bevestiging van je bestaan...

 7. Carola van der Valk 29 augustus 2020 - 18:53
  Reply

  In mijn beleving heeft het alles te maken met verbinding... Verbinding met jezelf... met de natuur... met je medemens... met alles wat beweegt en leeft... Als dat ontbreekt in je leven ervaar je eenzaamheid... Omdat dat is wat ons menselijk maakt ... deel van het geheel... je ertoe doen... gehoord en geliefd voelen...

 8. Giliam Felix Klaver 14 september 2023 - 19:21
  Reply

  Altijd werk , aan jezelf , voor een ander ,, ik zeg expres niet ,. Familie zoals , vrouw en kinderen . stel je een doel . bvb . De Tamarinde in bloei zien komen in Griekenland , in de winter . Die steeds mooier 'wordende' tijd , die voor je uit of achter je aan gaat . Daarna was thuis zijn , in een koude grijze winterdag , gewoon een dag om te leven . Elke dag beleef je iets wat je niet verwacht , dat is eenzaamheid . die omgebogen is tot eigenwaarde . Ik heb mij met mijn ' 76 nog nooit zo vrij en gezond gevoeld . Giel Klaver

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?