Home Spiritualiteit De eenzaamheid van gevoelige mensen, oftewel: voel jij je thuis op aarde?

De eenzaamheid van gevoelige mensen, oftewel: voel jij je thuis op aarde?

Door Saskia Willockx

Als mensheid bewegen we ons collectief naar meer bewustzijn. Dit betekent dat we ook een grotere gevoeligheid ontwikkelen voor energie en emoties, van onszelf en anderen. Zoals je in de wereld kunt zien, verloopt dit proces niet voor iedereen in gelijke mate of in gelijk tempo. Globaal gezien hebben we nog een lange weg te gaan.

Gevoelige mensen

Het is echter onmiskenbaar dat er steeds meer bewuste en gevoelige mensen zijn en daar is een reden voor: deze wereld heeft ons hard nodig voor het huidige transformatieproces naar een hoger bewustzijn. Helaas is het voor sensitieve personen niet gemakkelijk om op aarde te zijn. Er is een tendens dat mensen zich willen terugtrekken, de heftige energie en emoties niet aangaan: vermijdingsgedrag. Zelf heb ik daar ook lang mee geworsteld.

Spiegel

De ervaringen in je leven op aarde zijn als een spiegel die oordeelloos reflecteert wat jij uitzendt, bewust of onbewust. Als jij je menselijke gevoelens en aardse ervaringen liever vermijdt, dan spiegelt het leven je jouw eigen weerstand, angst en frustratie. Hierdoor lopen de dingen niet lekker en kun je de neiging krijgen je nog verder terug te gaan trekken. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

Wat kun je doen?

Een goede manier om dit te doorbreken is om dwars tegen je ongemak en weerstand in te gaan. Dit voelt niet comfortabel en zelfs contra-intuïtief, zeker in het begin. Toch is het belangrijk om uit je comfortzone te stappen, want daarbinnen krijg je alleen maar meer van hetzelfde. Als je echt wilt groeien en het leven leuker wilt gaan vinden, dan ontkom je niet aan het doen van nieuwe, en dus spannende, dingen. Nieuwe stappen zetten brengt onzekere gevoelens met zich mee: dat is een natuurlijke reactie op het onbekende en die innerlijke reactie heeft iedereen. Ga je daar doorheen, dan krijg je ervaringen die je een groter zelfbewustzijn en sterker gevoel van eigenwaarde geven. Dat lijkt me de moeite waard.

Eenzaamheid is niet nodig

Als je gevoelig bent, dan kan dat gegeven je leven gaan beheersen, als je niet uitkijkt. Er is tegenwoordig veel te lezen over HSP, de hoog sensitieve persoon. Deze herkenning kan positief werken, een gevoel geven dat je niet gek bent of de enige bent die hiermee worstelt. Ik denk wel dat het verstandig is om je niet te gaan identificeren met het HSP-er zijn. Als je niet alleen je gevoeligheid ervaart, maar als het gaat definiëren wie je bent, dan zit je op een hellend vlak. Je mind ziet overal problemen en is dol op labels. Het “nee hoor, dat kan ik niet, want ik ben HSP-er” ligt dan al snel op de loer. Je mind heeft zo weer een nieuwe manier gevonden om het leven niet aan te gaan, om ervaringen in jezelf en de buitenwereld te vermijden. Dit versterkt helaas alleen je angsten en gevoel van afgescheidenheid, en daarmee ook je gevoel van eenzaamheid.

Jouw unieke bijdrage

Je gevoeligheid erkennen is uiteraard prima, mits je jezelf de ruimte geeft om dit ook daadwerkelijk te ervaren. Zelfs als dat niet lekker of gemakkelijk voelt. Als je aanwezig kunt zijn in de ervaring, ben je automatisch aanwezig in het hier en nu. Pas dan kun je jouw unieke bijdrage leveren en een positieve kracht zijn in deze wereld.

Thuis op aarde

Je zult je dan vanzelf hier ook meer thuis gaan voelen, omdat je weet dat jij jouw eigen plek inneemt en jouw unieke bijdrage aan deze wereld levert vanuit bewustzijn en moed.

Terecht iets om trots op te zijn.

Saskia Willockx, Meer Innerlijke Vrijheid

 

Boekentip Inspirerend Leven: Hooggevoeligheid & Mindfulness

Door te oefenen met mindfulness zet je gerichte stappen op weg naar meer innerlijke rust. Zo ontstaat er ruimte om meer te vertrouwen op intuïtie en te genieten van het leven. Daarnaast leer je technieken om je weerbaarheid te vergroten. De energie-uitwisselingen met je omgeving worden duidelijker, waardoor er nieuwe levenskracht vrijkomt

Bestel hier jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 15,-

Lees ook deze artikelen:

4 comments

Avatar
Cornelia van Wezel 12 juni 2019 - 16:25

Ik loop al zo’n beetje heel mijn leven rond
met de gedachte eruit te willen stappen
Niemand weet dat van mij.
Hang de vrolijke vrouw uit.
Momemteel is het heel erg

Reply
Saskia Willockx - Be Essence
Saskia Willockx - Be Essence 13 juni 2019 - 07:20

Lieve Cornelia,

Wat goed om te lezen dat je nu de stap hebt gezet om dit te uiten. Dat vind ik heel moedig van je. Je bent niet de enige die zich zo voelt en het is echt haalbaar om daar verandering in te brengen. Je kunt leren het leven als mens op aarde te omarmen. Zoek iemand die jou kan begeleiden, iemand waar je je veilig bij voelt. Vraag je ziel om je te helpen de juiste persoon te vinden en vertrouw op je intuïtie. Veel succes!

Warme groeten, Saskia

Reply
Avatar
maria 13 juni 2019 - 12:37

ben ook altijd met andere bezig, zoooveel gebeurt in mijn leven , nu heb in ptss en ben depressief, zie en hoor niemand, alleen als ze me nodig hebben, kan niet meer.

Reply
Avatar
Astro Angels 19 juni 2019 - 11:32

Ik kom in mijn dagelijks leven meerdere mensen tegen die het lastig vinden om uit hun comfort zone te stappen. Dit kan tot kleine problemen leveren maar soms ook toch hele grote problemen zoals een depressie. Ik denk ook idd dat het belangrijk is dat je je probeert bloot te geven om zo je meer op je gemak en thuis te voelen.

Groetjes, Carla

Reply

Leave a Comment