Bewustzijn

Zit je vast? 7 vragen die je jezelf kunt stellen om weer inzicht te krijgen

Door Mieke Lannoey
Zit je vast? 7 vragen die je jezelf kunt stellen om weer inzicht te krijgen

Sommige dagen zit ik compleet vast. Vroeger liep ik dan tegen de muren op omdat ik geen blijf wist met mezelf. Of probeerde ik nodeloos dingen te forceren waardoor ik heel wat energie verspilde en de onrust alleen maar toenam. Intussen weet ik dat het gevoel van vastzitten mij iets komt vertellen. Om te achterhalen wat dat is, stelde ik deze innerlijke checklist op.

Innerlijke checklist

1. In welk innerlijk seizoen verkeer ik?

Net als de natuur zijn ook wij mensen onderhevig aan seizoenen. En jouw innerlijk seizoen kan afwijken van het seizoen volgens het kalenderjaar. Elk seizoen heeft andere eigenschappen en vraagt om andere dingen. Als je weet in welk innerlijk seizoen je verkeert, weet je wat je behoeften op dat moment zijn en wat je aan jezelf mag geven. Een innerlijke winter vraagt namelijk om heel andere dingen dan een innerlijke zomer. Net zoals in de natuur heeft elk innerlijk seizoen zijn functie en bouwt het ene seizoen momentum op voor het volgende. Het kan een wereld van verschil maken, zowel in je persoonlijk leven als professioneel leven, om helder te hebben in welk innerlijk seizoen je verkeert.

2. Is het eb of is het vloed?

Naast seizoenen ben je ook onderhevig aan innerlijke getijden. Eb en vloed. Je innerlijke getijden hebben onder meer te maken met de fasen van het creatief proces. Het verklaart waarom je het ene moment overstroomt van inspiratie en zo in flow bent dat je bijna vergeet naar het toilet te gaan (vloed) en het andere moment geen letter op papier krijgt en je bron van inspiratie kurkdroog staat (eb).

Ook je persoonlijk energieniveau is onderhevig aan eb en vloed. Zo is de ene persoon meer een ochtendmens, terwijl de andere meer een avondmens is. Of merk je dat je rond de periode van volle maan niet kunt slapen. Of kan je hormonale cyclus je op bepaalde dagen helemaal uit je normale doen halen.

Sommige dagen kunnen je individueel proces om meer aandacht vragen. Kan je het gevoel hebben dat je vastloopt (eb) omdat er emoties gevoeld willen worden of een belemmerende overtuiging de stroom blokkeert.

Door het verschil te (h)erkennen tussen de eb- en vloedmomenten, leer je alles over timing. Wanneer het wel of juist niet het ideale moment is om dingen te ondernemen. Dat bespaart je een hoop frustraties!

3. Ben ik in een staat van verbinding?

Als een boom zich zou afsluiten voor de natuurlijke levenskracht die door hem heen stroomt, dan zou hij vroeg of laat afsterven. Ik merk dat als ik mezelf bewust openstel voor de creatieve levenskracht (hoe je deze ook wilt noemen: Universum, God, de Bron, Spirit, Bewustzijn…) dingen gewoon makkelijker gaan. Veel gemakkelijker dan wanneer ik enkel reken op eigen kracht. Het opent de wereld van synchroniciteit. Deze expansieve staat zorgt er bovendien voor dat inspiratie moeiteloos toegang tot mij vindt. Inspiratie betekent immers in-spirit. Om in deze staat te kunnen verkeren, dien je ontspannen te zijn.

Of er verbinding is met mezelf kan ik afleiden uit welke rol ik aanneem: die van observator of die van reactor. Wanneer ik in de observator rol zit, blijf ik in het centrum van mijn werkelijkheid staan en zeg ik ‘ja’ tegen het leven zoals het NU is. Wanneer ik in de rol van reactor zit, beweeg ik mee met de drama’s in de buitenwereld en zit mijn aandacht of in de toekomst of in het verleden. Ik ben dan weg uit mijn eigen centrum, waardoor ik me veel meer zorgen maak.

4. Hoe is het met mijn aarding (gronding) gesteld?

Aarding heeft voor mij twee betekenissen:

  • Is mijn ziel goed ingedaald in mijn lichaam?
  • Is er een goede doorstroming naar de aarde?

Als je niet goed geaard bent, ben je zweverig en geraken je ideeën vaak niet verder dan je eigen hoofd. Het ontbreekt je aan het praktisch commitment en de daadkracht om je ideeën effectief vorm te geven in de realiteit (alias op aarde). Of je verliest je in het langetermijnplan en ziet niet wat je eerstvolgende stap is. Of je volgt de ene opleiding na de andere zonder er iets concreet mee te doen, een perfecte uitstelstrategie die ik het verstopte trechter syndroom noem.

5. Leef ik vanuit innerlijke integriteit?

Leef ik wat ik weet? Dit slaat zowel op je innerlijke wijsheid als op je kennis over de universele wetten. Leef ik mijn eigen waarheid? Is er uitlijning tussen wat ik geloof, denk, zeg, voel en doe? Als bewust mens word je echt opgeroepen om te leven vanuit innerlijke integriteit en waarheid. Wat daar niet mee is uitgelijnd kan onmogelijk het gewenste resultaat geven.

6. Is er doorstroming in mezelf?

Energetische doorstroming tussen hoofd, hart en buik. Waarbij het hoofd zorgt voor de geïnspireerde ideeën en de creatieve oplossingen, voor het (be)denken. Het hart voor het bepalen van richting in overeenstemming met je waarden en verlangens, voor het willen. En de buik voor de moed om actie te nemen en in beweging te komen, voor het effectief uitvoeren, het doen.

Je buik is ook de plaats waar je onderste chakra’s huizen, alsook je psoas-spier. Dit is belangrijk voor je gevoel van identiteit, maar ook van veiligheid. Bovendien is je buik het speelterrein van creatiekracht en levensenergie.

Doorstroming kan o.a. belemmerd worden door beperkende overtuigingen, gestagneerde emoties, stress, lichamelijke spanningen en trauma’s. Wat je te doen staat, is ruimte maken voor je persoonlijk helings- en bevrijdingsproces.

7. Wat is mijn kernvibratie?

Met kernvibratie bedoel ik je emotionele zijnsstaat of je staat van bewustzijn. De map of consciousness van Dr. David Hawkins geeft hiervan een mooi overzicht. Je kernvibratie kan je aanschouwen als een innerlijke magneet waarmee je jouw uiterlijke omstandigheden aantrekt. Het is een magnetische staat.

Als je innerlijke zekerheid en vertrouwen in het leven vibreert, je oprecht dankbaar en tevreden voelt over wie je bent en hoe je leeft, het gevoel hebt dat er overvloed is en dat je vrij bent om je eigen keuzes te maken, zal je een heel andere realiteit creëren dan iemand die leeft vanuit wantrouwen en innerlijke onrust, die een onbevredigend leven leidt of gefocust is op tekort en beperking.

Wil je graag meer stroming ervaren in jezelf, je leven en je missie? Dan ben je van harte welkom op mijn nieuwsbrief.

Burn-on

Burn-on

Heb je het gevoel dat je op het randje van een afgrond balanceert? Is het allemaal teveel maar lukt het je nog net om alle ballen hoog te houden? Dan is het belangrijk om jezelf weer op één te zetten. In Burn-on geeft Mieke Lannoey je waardevolle tips om te voorkomen dat jouw 'burn-on' een burn-out wordt of in een chronische toestand verandert.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mieke Lannoey:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant. Naast mijn boeken en online cursus bestaat mijn aanbod uit een netwerk voor prikkelaars (Prikkeling) en uit Living Flow Travel. In mijn activiteiten laat ik diepgang, reflectie, zelfontwikkeling en bewust-zijn graag samenvloeien met plezier, lichtheid, speelsheid en avontuur!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?