Burn-out

Drie illusies die jouw burn-out heeft ontmaskerd

Door Mieke Lannoey
Drie illusies die jouw burn-out heeft ontmaskerd

Een burn-out maakte Mieke Lannoey, expert op het gebied van burn-outs, een paar illusies armer. De inzichten die daarvoor in de plaats kwamen, maakten haar leven rijker. In dit artikel deelt ze de drie verrassende illusies.

Voor mijn burn-out dacht ik onmisbaar te zijn op het werk.

Drie illusies die een burn-out je armer maakt

1. Je bent onmisbaar

Voor mijn burn-out dacht ik onmisbaar te zijn op het werk. Waarden als verantwoordelijkheidsgevoel, idealisme, collegialiteit en professionaliteit droeg ik hoog in het vaandel. Wat ervoor zorgde dat ik een geprezen medewerker was. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik, na uit te vallen door een burn-out, zo gemakkelijk vervangbaar bleek te zijn. Dat de afdeling gewoon verder draaide, alsof ik er nooit was geweest, alsof ik er nooit iets toe had gedaan. Dit bracht een waar rouwproces op gang, zeg maar gerust een identiteitscrisis. Zeker toen later ook nog een ontslag om medische redenen volgde.

Toen ik dit alles een plaats had kunnen geven, volgde vreemd genoeg een gevoel van BEVRIJDING. Ik besefte dat het zo hard mijn best doen niet zozeer te maken had met de liefde voor mijn werk, maar vooral met de behoefte aan erkenning. Nu deze goedkeuring van anderen wegviel, begon ik voor de goedkeuring van mezelf te leven. Ik baseerde mijn keuzes niet langer op wat anderen daar al dan niet van zouden vinden, maar begon mijn leven vanuit innerlijke vrijheid nieuwe richting te geven.

2. Je hebt het leven onder controle

Van vijfjarenplan na vijfjarenplan naar dag per dag. Dat is zowat de evolutie die ik sinds mijn burn-out heb doorgemaakt. Nadat deze persoonlijke (gezondheids)crisis mijn hele toekomstplanning aan diggelen had gegooid. ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’, zei John Lennon ooit. Een quote waar ik al veel aan heb moeten denken. Het leven laat zich niet controleren. Dat werd mij pijnlijk duidelijk gemaakt.

Sindsdien hecht ik veel meer waarde aan het nu, aan het huidige moment. Ik maak nog steeds plannen en stel mezelf doelen, zij het dan op kortere termijn, maar ik hecht meer belang aan het onderweg zijn dan aan het bereiken van de bestemming. Gezien het leven één groot avontuur is, blijf je immers onderweg. Zoals Andrew Hand schrijft, You are on a journey your entire life. A series of journeys that lead to more journeys, on and on until your life reaches its end.’

Wanneer iets niet loopt zoals gepland, probeer ik niet langer te vechten tegen de realiteit. Ik laat veel gemakkelijker los en heb flexibel leren bijsturen. Je kunt niet controleren wat je overkomt, maar je hebt altijd een keuze over hoe je ermee omgaat. Als je beseft dat weerstand veel meer energie kost dan aanvaarding, dan is voor mij de keuze snel gemaakt.

3. Zekerheid is extern te vinden

Ik had een diploma in een knelpuntberoep, een vaste baan en een vast inkomen. Qua externe zekerheid leek dat te kunnen tellen – tot, door een burn-out, zowel de vaste baan als de werkperspectieven in die sector wegvielen en ik het plots met een stuk minder inkomsten moest stellen. Al mijn externe zekerheden waren op één, twee, drie weggevallen en voor mij lag één grote onbekende leegte. Ik verkeerde in de fase van het niet weten en had geen enkel idee wat mijn volgende stap zou zijn.

‘Het onbekende verschaft de noodzakelijke ruimte waarin nieuwe dimensies van ons wezen geboren kunnen worden.’ – Estelle Frankel

Te midden van al deze uiterlijke onzekerheid, gebeurde er echter iets heel bijzonder in mezelf. Een onmiskenbaar gevoel van vertrouwen en innerlijke zekerheid borrelde op. Ik voelde dat ik exact was waar ik op dat moment in mijn leven diende te zijn. De volgende stap zou op de juiste tijd vanzelf duidelijk worden; ik had niets te vrezen omdat er een hoger plan achter mijn leven schuilging. Ik kan je verzekeren, zo’n gevoel was TOTAAL vreemd voor mij en met momenten voelde ik mij knettergek. Toch besloot ik te luisteren… en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

Ik weet nu ook dat niets buiten jezelf je een gevoel van zekerheid kan geven, als je je binnenin jezelf niet veilig voelt. Het leven werkt van binnen naar buiten. Van zodra ik mezelf erop betrap dat ik zekerheid zoek in inkomsten, mijn relatie of materieel bezit, herinner ik mezelf hieraan. Dan weet ik meteen wat me te doen staat: naar binnen keren.

Wil je graag meer veiligheid en vertrouwen voelen in jezelf en je vrij voelen om nieuwe levenskeuzes te maken? Dan kan mijn online cursus ‘de reis naar je ware zelf’ je wellicht helpen. Je leest er hier meer over.

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude van Mieke Lannoey is een boek over het leven na een burn-out. Een burn-out hakt je leven in een ‘voor’ en een ‘na’. Waar velen het herstel van burn-out als het eindpunt beschouwen, is het in werkelijkheid slechts het begin. De nieuwe manier van leven en werken begint met te aanvaarden dat je nooit meer de oude wordt.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant. Naast mijn boeken en online cursus bestaat mijn aanbod uit een netwerk voor prikkelaars (Prikkeling) en uit Living Flow Travel. In mijn activiteiten laat ik diepgang, reflectie, zelfontwikkeling en bewust-zijn graag samenvloeien met plezier, lichtheid, speelsheid en avontuur!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?