Bewustzijn

Eventjes zen: 10 x tips om je balans te vinden

Door Vanessa
Eventjes zen: 10 x tips om je balans te vinden

Zen is een vorm van Boeddhisme. Het is ontstaan in Japan en legt de nadruk op meditatie. In het Boeddhisme staat zen ook voor een staat van verlichting. Ondertussen is het in het Westen vooral bekend als ‘modewoordje’ voor een ontspannen, vredig gevoel.

Voor mij betekent ‘me zen voelen’ dat ik me helemaal in balans voel met mijn innerlijke zelf, met wie ik ben. Ik voel me rustig, ontspannen en kan positief en dankbaar kijken naar mijn leven en de gebeurtenissen. Innerlijke vrede en vreugde gaan hierdoor hand in hand. Eigenlijk is het een gevoel dat me helemaal kan overweldigen, en zelfs kan ontroeren.

Wat is zen voor jou?

Ken jij dat gevoel? Dat je helemaal ontspannen bent en de tijd rondom je vergeet? Wanneer voel jij je volledig ontspannen? Wat kan ervoor zorgen dat de wereld helemaal aan je voorbij gaat? Of ken je dat gevoel niet? Denk je hier, in de drukte van je bestaan, geen tijd voor te hebben? Dan is dit het moment om er tijd voor vrij te maken.

Ja, er moeten nu eenmaal dingen gedaan worden: we gaan werken, de auto moet voor onderhoud naar de garage, de kinderen moeten weggebracht worden naar activiteiten, de boodschappen en het huishouden moeten gebeuren en rekeningen moeten worden betaald, etc… Moeten, moeten en moeten: laat jij jezelf ook nog toe te mogen?

Tijd voor een zenmoment!

Volgens het Boeddhisme is de weg naar zen: mediteren. Mediteren is inderdaad verrijkend, helend, ontspannend en verlossend. Maar naast mediteren zijn er volgens mij veel meer fijne dingen te vinden die je datzelfde gevoel van ontspanning kunnen bezorgen. Voor ieder wat wils en ik ben er zeker van dat het lijstje nog verder aangevuld kan worden.

Hierbij 10 tips voor jouw zenmoment:

1. Lezen

Wanneer je van lezen houdt, zal je het wellicht herkennen. Lezen doet je alles even vergeten. Je gaat helemaal op in het verhaal en wordt als het ware deel van het plot.

2. Kleuren

Kleuren voor volwassenen is echt in, maar laatst ontdekte ik het inkleuren van mandala’s. Een heerlijk ontspannen gevoel tijdens het kleuren van de patronen. En nog fijner, het is iets wat je kan delen met je hele gezin. Op het internet zijn tal van sites te vinden voor kleurplaten en/of mandala’s.

3. Staren/dagdromen

Neem je wel eens de tijd om gewoon te staren, voor je uit te dromen, te kijken naar iets zonder oordeel?

4. Wandelen

Wandelen in de natuur kan mij ook doen ontspannen en vooral doen opladen. Ga er lekker op uit, snuif de geur op, voel de zon of regen op je gezicht, en adem de frisse lucht in. Lees hier 3 wandelmeditaties van Thich Nhat Hanh.

5. Schrijven

Ga intuïtief schrijven. Neem een woord en schrijf wat er bij je opkomt. Laat je pen de vrije loop, wat je schrijft maakt niet uit. Het werkt bevrijdend, probeer maar!

6. Knutselen

Ga samen met de (klein)kinderen knutselen, schilderen, tekenen… Wat je doet maakt niet uit. Laat je fantasie de vrije loop en ga op zoek naar de kunstenaar in jezelf.

7. Tuinieren

Wanneer ik in de tuin bezig ben om bijvoorbeeld onkruid te wieden, kom ik helemaal tot rust. Het vestigen van je volledige aandacht op een taak, brengt je terug in balans.

8. Maak een visionboard

Ik vind het heerlijk om een mindmap te maken. Dan ga ik op zoek in tijdschriften naar plaatjes of woorden die me triggeren en maak ik er een mooie collage van.

9. Douchen/Bad

Van je douche/badmoment kan je ook een ultiem zen-moment maken. De juiste geur erbij, wat kaarslicht en genieten maar..

10. Niets doen

Lukt het jou om niets te doen? Of kamp je dan met een schuldgevoel? Ga er toch maar eens mee aan de slag, laat het een uitdaging zijn om lekker te niksen. Bij mooi weer, hoort zonnen voor mij ook bij het niets doen… Zalig! Herken jij het zen-gevoel in deze activiteiten? Of heb je een leuke aanvulling? Deel deze in een reactie hieronder. Deze blog verscheen ook op www.bronvaninspiratie.be

De rijkdom van rituelen

De rijkdom van rituelen

Nog een leuk idee: duik in De rijkdom van rituelen en ontdek nieuwe manieren om in balans te komen uit allerlei tradities. Voor lichaam, geest en ziel. Van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Vanessa
Vanessa

Ik ben de bezielster achter Bron van Inspiratie, Praktijk voor Relaxatie en Bewustwording. Na zelf een periode van burn-out, angsten, hyperventilatie en andere stressgerelateerde klachten te hebben gekend, besefte ik dat de levensstijl van vandaag veel te snel gaat. Stress krijgt op die manier de bovenhand en we raken onszelf kwijt; We MOETEN zoveel dat ONT-MOETEN geen ruimte meer krijgt. Het is mijn missie om anderen bewust te maken van onze huidige levensstijl en deze vanuit zichzelf te veranderen.

Reactie
  1. Theetje 15 september 2023 - 23:10
    Reply

    Dit artikel over zen raakt me diep. Voor mij is zen synoniem aan innerlijke balans en vrede. Ik vind die ontspanning in de eenvoudige dingen, zoals wandelen in de natuur, intuïtief schrijven en staren zonder oordeel. Het herinnert me eraan om tijd te nemen voor mezelf te midden van het dagelijkse moeten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?