Bewustzijn

Last van stress en moeite met ademen? Zet in 3 weken stappen op weg naar ontwaken

Door redacteur
Last van stress en moeite met ademen? Zet in 3 weken stappen op weg naar ontwaken

Ben je vaak moe en gestrest en merk je dat het moeilijk is om rustig te ademen? Spiritueel leraar Jacob Israël Liberman laat je zien hoe je meer rust en energie kunt vinden door anders te kijken naar de werkelijkheid. In dit artikel legt hij uit hoe dat werkt, en hoe je in 3 weken steeds meer spiritueel kunt ontwaken.

De meeste mensen merken dat ze hun adem inhouden als ze gespannen zijn. Ik kwam daarachter toen ik een burn-out had. Ik had last van paniekaanvallen en merkte hoe moeilijk het was om dan adem te halen. Met al die emotionele ups en downs had ik grote behoefte aan een manier om bij mezelf te blijven. Omdat ademhalingsbewustzijn de deur is naar een meditatieve zijnstoestand, werden de regelmatige meditaties die ik deed een bron van steun voor me.

Ik mediteerde een of twee keer per dag twintig minuten, maar dat bleek een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met de zestien uur dat ik wakker was. Alles verliep rustiger als ik mediteerde, maar erna zat ik dikwijls weer snel in een emotionele draaikolk; ik was niet in staat om de rust in mijzelf vast te houden. Dus probeerde ik iets anders, wat tot mijn verrassing heel gemakkelijk was en niet alleen mijn spanning verminderde, maar ook het aantal paniekaanvallen terugbracht. Voordat ik over mijn ontdekking vertel en uitleg hoe die werkt, wil ik eerst vertellen waarom dit volgens mij zo heilzaam is.

Twee manieren om naar de werkelijkheid te kijken: dualiteit en non-dualiteit

Volgens Andrew Newberg zijn onze hersenen ingesteld op twee verschillende werkelijkheden. In de alledaagse werkelijkheid zien we de buitenwereld met de ogen van de dualiteit en de beperkende overtuigingen van het ego. Als we mediteren vermindert de input vanuit de buitenwereld aanzienlijk en nemen wij het leven waar met de ogen van non-dualiteit en eenheid.

Of wij ontwaken hangt af van een verschuiving in perceptie van vereenzelviging met het gekwetter van het denken naar het besef dat wij in feite zuiver bewustzijn zijn, het bewustzijn dat getuige is van voortdurende veranderingen in lichaam en geest. Als deze verschuiving plaatsvindt, worden onze hersenfuncties gericht op het voeden van de zenuwverbindingen die nodig zijn om het leven met nieuwe ogen te zien. Newbergs ontdekkingen en de bevindingen van Richard J. Davidson laten ons zien waarom mediteren zo goed voor ons is: we activeren er hersendelen mee die in verband worden gebracht met een hoger bewustzijn, een grotere aandacht en gevoelens van vreugde, geluk en compassie.

De wereld zien vanuit een hoger bewustzijn

De meeste mensen kennen wel het spanningsverminderende effect van mediteren en er is niemand die niet verlangt naar een grotere aandacht en meer vreugde in het leven. Toch beweren de meeste mensen dat ze het te druk hebben om te mediteren en geen tijd hebben om twintig minuten stil te zitten. Maar als we nu eens zouden beginnen met één minuut mediteren? Dat zou al een enorm effect hebben, terwijl het onze dagelijkse bezigheden niet in de weg staat.

Denken uit, adem aan

Sluit voordat je aan deze meditatie van één minuut begint even je ogen. Haal adem en merk op dat je, telkens als je iets denkt, geneigd bent je adem in te houden. Als je je er bewust van wordt dat je gedachten je ademhaling stopzetten, zal je bewustzijn automatisch je natuurlijke ademhalingscyclus weer op gang brengen. Als je dan weer ademt, keer je terug naar je natuurlijke toestand van stromen. Of je denkt, of je haalt adem. Denken voedt de geest en hongert het lichaam uit.

Ademhalen kalmeert de geest, maar inspireert het lichaam en voedt het leven.

Het proces van uit je denken loskomen begint met het opmerken van de tegengestelde werking van ademhalen en denken. Als je ademhaling ‘aan’ staat, staat je denken ‘uit’ en omgekeerd. De continue uitzetting en samentrekking die met de ademhaling wordt geassocieerd is de manier waarop het oerritme van het leven in het lichaam tot uitdrukking komt.

Vergeten dat we de waarnemer zijn

Wat wij een gedachte noemen, is niets meer dan een tijdelijke uiting van bewustzijn, een kortstondige golf in de oceaan van het leven. Als wij ons op deze vluchtige uitingen concentreren en vergeten dat wij er de waarnemer van zijn, dan zitten we verstrikt in het web van ons denken. Maar als we ons bewust worden van dat web, dan worden wij door de waarheid bevrijd.
Zoals een klas met rumoerige leerlingen tot rust komt door de blik van de leraar, zo zal de kracht van je bewustzijn uiteindelijk de weg vrijmaken voor je bevrijding. De ademhalingsmeditatie van één minuut – die ik hieronder beschrijf – zal je helpen verder te kijken dan de afleiding die het denken voortbrengt en zal je de helderheid en de ruimtelijkheid van je ware aard laten zien.

Niet een oefening om te veranderen, maar een nieuwe manier van zien

Doorgaans duiden we dit soort activiteiten aan met ‘technieken’ of ‘oefeningen’ en denken we dat we een verandering teweeg kunnen brengen als we ons hier lang genoeg trouw mee bezighouden. Ik heb ontdekt dat dit niet waar is. Naar mijn ervaring is het niet de herhaling die tot verandering leidt, maar het feit dat we iets op een andere manier gaan zien. Bewustzijn werkt genezend. Als het moeite kost om verandering teweeg te brengen, dan zal het ook moeite kosten om die verandering vast te houden. En als het moeite kost om iets in stand te houden, dan gaat het waarschijnlijk niet lukken, want het lichaam is gemaakt om de weg van de minste weerstand te volgen.

De één-minuut-ademhalingsmeditatie

Week 1

Als je vanavond in bed ligt, sluit je je ogen en voel je hoe je borstkas zich uitzet en samentrekt. Telkens als je een gedachte of een innerlijke dialoog opmerkt, laat je je door je bewustzijn automatisch terugvoeren naar je ademhaling. Blijf je ademhaling voelen totdat je vanzelf in slaap valt.

Als je ’s nachts wakker wordt omdat je naar het toilet moet, ga dan op het toilet zitten (ook als je normaliter staat), sluit je ogen en neem alleen maar je ademhaling waar. Als je je bed weer inkruipt, blijf je met je aandacht bij je ademhaling, in de wetenschap dat telkens als er een gedachte bovenkomt, je bewustzijn je automatisch terugbrengt naar je ademhaling.

Als je ’s morgens wakker wordt, doe je een minuut lang je ogen weer dicht en let je op je ademhaling, totdat je eraan toe bent om op te staan om aan de dag te beginnen. Telkens als je naar het toilet gaat, ga je zitten, en sluit je je ogen. Je let op je ademhaling, je neemt je gedachten waar en je merkt op dat jij de waarnemer bent. Wees je voor en na elke maaltijd een minuut lang bewust van je ademhaling, en ook als je nerveus of bezorgd bent of je overweldigd voelt. Wees je ook bewust van je ademhaling als je in de metro zit en verder door de dag heen, telkens als je de drang ertoe voelt. Je hoeft niet bij te houden hoe vaak je dit doet, maar als het mogelijk is, doe het dan telkens als je eraan denkt.

Week 2

Als je de ademhalingsmeditatie na een week geïntegreerd hebt in je dagelijkse leven, kun je – als je dat wilt – de lengte van je meditatie terugbrengen tot dertig seconden, terwijl je de frequentie ervan juist opvoert. Het klinkt misschien lastig om iets de hele dag door te doen, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk, want je hoeft niets anders te doen dan je ademhaling opmerken. Ga door met het opmerken van je ademhaling, totdat je bewust zijn van de ademhaling even vanzelfsprekend is geworden als de ademhaling zelf.

Week 3

Als je je twee weken lang bewust bent geweest van je ademhaling, probeer het dan met je ogen open, als je je tanden poetst, als je eet, als je tv kijkt, als je een wandelingetje maakt en met name als je autorijdt. Let op je ademhaling vanaf het moment dat je van huis wegrijdt totdat je het einde van de straat hebt bereikt. Let dan opnieuw op je ademhaling totdat je bij de eerste verkeerslichten, drie straten verder, bent aangekomen. Let dan op je ademhaling tot aan het eind van het nummer dat op de radio klinkt, of tot aan het volgende stopbord, of tot aan de eerstvolgende oprit naar de snelweg.

Als je een paar weken lang dit ademhalingsbewustzijn tot een vast onderdeel van je dagelijkse leven hebt gemaakt, gaat het zo vanzelfsprekend aanvoelen, dat je de tijd vergeet en niet meer weet hoe vaak je het doet en voor hoelang. Wanneer deze korte, tijdloze momenten zich aaneenrijgen, ontstaan er langere perioden van ruimtelijkheid waarin je geest leeg wordt en de buitenwereld verdwijnt. Hemel en aarde worden één en wat overblijft zijn de vrede en ruimtelijkheid die inherent zijn aan gewoon zijn.

De intelligentie van licht

De intelligentie van licht

Je hoeft geen oefeningen te doen om te ontwaken, zegt Jacob Israël Liberman. Je hoeft alleen maar anders te leren zien: minder weerstand tegen wat is, en meer ontspannen omdat je mag vertrouwen op een grotere intelligentie. Lees hoe in zijn prachtige boek De intelligentie van licht.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de gevaren van stress:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?