Astrologie

Dit zegt je sterrenbeeld over jou (eigenschappen, valkuilen, element, heersende planeet)

Door Kate Rose
Dit zegt je sterrenbeeld over jou (eigenschappen, valkuilen, element, heersende planeet)

Astrologie wordt soms gezien als een soort kaart die je ziel heeft meegegeven aan het begin van je leven. Je sterrenbeeld of zonneteken speelt daarin een belangrijke rol. Astroloog Kate Rose beschrijft in dit artikel alle 12 sterrenbeelden met hun eigenschappen, element en regerende planeet.

Astrologie is een vorm van waarzeggerij. Astrologen bestuderen de sterrenconstellaties en bewegingen van de planeten om ons te helpen voor te bereiden op de gebeurtenissen in ons leven en onze vorige levens. Dankzij astrologie kunnen we onze kennis vergroten. Deze wijsheidstraditie bestaat al sinds de tweede eeuw. Onder invloed van Griekse filosofen hebben zowel de sterren als de planeten namen die verband houden met hun mythologische geloof.

Als we het hebben over onze sterrenbeelden, praten we eigenlijk over ons zonneteken, dat een van de twaalf dierenriemtekens kan zijn.

Wat zijn de 12 sterrenbeelden?

In de astrologie worden 12 tekens onderscheiden die onze persoonlijkheid beïnvloeden, maar ook onze voorkeuren, onze aversies, ons functioneren in relaties en onze ideale carrière.

 • Ram: 21 maart – 19 april
 • Stier: 20 april – 20 mei
 • Tweelingen: 21 mei – 21 juni
 • Kreeft: 22 juni – 22 juli
 • Leeuw: 23 juli – 22 augustus
 • Maagd: 23 augustus – 22 september
 • Weegschaal: 23 september – 23 oktober
 • Schorpioen: 24 oktober – 21 november
 • Boogschutter: 22 november – 21 december
 • Steenbok : 22 december – 19 januari
 • Waterman: 20 januari – 18 februari
 • Vissen: 19 februari – 20 maart

Elk sterrenbeeld is gebaseerd op een constellatie van sterren. Zo nu en dan hoor je dat er inmiddels 13 of zelfs 14 sterrenbeelden zijn en dat je eigenlijk een ander sterrenbeeld hebt dan voorheen, maar dat is nog geen gemeengoed.

Ons sterrenbeeld is slechts het begin. Een belangrijk begin weliswaar, want het geeft ons bevestiging, hint naar wat komen gaat en vertelt ook al iets over de lessen die we moeten leren om vooruit te komen.

Ram (21 maart – 20 april)

 • Element: Vuur
 • Heersende planeet: Mars
 • Symbool: Ram

Ram (Latijn: Aries) verwijst naar de dramatische redding van de kinderen van de koning, waarvoor hij vervolgens rijkelijk werd beloond. Deze oorsprong benadrukt alle eigenschappen die we al kennen van dit vuurteken.

Ram is het eerste teken van de dierenriem. We vieren daarom niet alleen de start van het seizoen van de Ram, maar ook de start van een nieuwe cyclus. We beginnen weer opnieuw!

Ram staat bekend als gedreven en gemotiveerd en denkt niet altijd goed na. Toch weet Ram door die gedrevenheid dingen voor elkaar te krijgen. Gepassioneerd, temperamentvol, eerlijk en moedig, dat is Ram. Dit betekent dat zij energie en ambitie genereert, wanneer de gemoederen oplaaien of er iets onverwachts gebeurt, niet alleen in haar eigen leven, maar in alles wat haar omringt.

Hoe zorg je als Ram goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Stier (21 april – 20 mei)

 • Element: Aarde
 • Heersende planeet: Venus
 • Symbool: Stier

In oude culturen staat dit teken bekend als de Grote Stier van de Hemel, verwijzend naar de heiligheid die verbonden is met dit teken en zijn heersende planeet, Venus. Dit aardse teken is zowel geaard als romantisch, wat niet anders kan als je bedenkt dat Venus, de planeet van de liefde, met dit teken verbonden is.

Elk teken heeft zowel goede als negatieve eigenschappen. Tezamen vormen ze een evenwicht, niet alleen binnenin, maar ook in het leven algemeen. Stier is betrouwbaar, sterk, geduldig en verantwoordelijk, terwijl zijn schaduwzijde koppig, onverschillig en jaloers overkomt.

Stieren kunnen goed plannen, bouwen en werken aan een gemeenschappelijk doel. Zij kunnen goed met geld omgaan en genieten ook van de eenvoudige dingen in het leven.

Hoe zorg je als Stier goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Tweelingen (21 mei – 21 juni)

 • Element: Lucht
 • Heersende planeet: Mercurius
 • Symbool: Tweelingen

Tweelingen is een van de slechts twee sterrenbeelden (de ander is Vissen) die een gevoel van dualiteit vertegenwoordigen.

Het luchtteken Tweelingen is snel en intelligent en gedijt bij mentale contacten en gesprekken. Tweelingen zijn meelevend en houden van knuffelen, maar het overschot aan mentale energie vertaalt zich soms in rusteloosheid, angst en een onvermogen om te kiezen of zich aan gemaakte plannen te houden. Natuurlijk kan dit worden gecompenseerd door andere energieën in de geboortehoroscoop, maar het is toch iets waar Tweelingen mee kampen, vooral vroeg in hun leven.

Er wordt niet vaak over gesproken, maar Tweelingen kunnen twee gezichten hebben, zowel op een leuke als op een ongezonde manier, afhankelijk van de reis die ze maken. Als Tweelingen of als je er eentje in je buurt hebt, verveel je je waarschijnlijk nooit. Tegelijkertijd zorgen ze soms voor iets te veel afwisseling.

Hoe zorg je als Tweelingen goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Kreeft (22 juni – 22 juli)

 • Element: Water
 • Heersende planeet: Maan
 • Symbool: Krab

Dit waterteken representeert de moeder en de rol van de vrouw. Kreeften zijn toegewijd aan huis en familie, maar ze hebben het soms moeilijk om zich kwetsbaar genoeg op te stellen, hun waarheid uit te spreken en hun diepste gevoelens te delen. Op haar best kan Kreeft fantasierijk en empathisch zijn, op haar slechtst manipulatief en pessimistisch.

Kreeften, vertegenwoordigd door de krab, staan erom bekend dat ze het liefst thuis zijn, hoewel water hen altijd zal aanspreken wanneer ze reizen.

Hoe zorg je als Kreeft goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Leeuw (23 juli – 22 augustus)

 • Element: Vuur
 • Heersende planeet: Zon
 • Symbool: Leeuw

Leeuw heeft de neiging zich echt als de koning (of koningin) van de jungle te gedragen. Zij die onder dit teken geboren zijn, kunnen charismatische leiders en creatievelingen zijn (of self-made), maar ook overdreven dramatisch, zelfbewust, egocentrisch en arrogant. Het gaat erom het evenwicht te vinden tussen beide delen van deze persoonlijkheid en te weten wat je waard bent. Wees je ook bewust van andermans waarde!

De zon heerst over Leeuw en representeert de energie die Leeuw in elke menigte of naar elke gebeurtenis brengt.

De schijnwerpers zijn altijd gericht op dit teken. Soms zijn ze too much, maar het prachtige aan Leeuwen is dat zij hun hart weten te volgen – ze zijn daar ook niet bang voor.

Hoe zorg je als Leeuw goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Maagd (23 augustus – 21 september)

 • Element: Aarde
 • Heersende planeten: Mercurius en Aarde
 • Symbool: Maagd

De dingen die de astrologie ons leert, zijn in de loop der tijd aangevuld met moderne ideeën en overtuigingen. Dat is de reden waarom sommige sterrenbeeld door twee planeten geregeerd worden, zoals Maagd. Maar in het geval van de aardse Maagd, voelt het alsof de twee planeten beide kanten van dit teken vertegenwoordigen. Maagden staan bekend als detailgericht, logisch en pragmatisch, maar ook als zeer loyaal, vriendelijk en vrijgevig.

Dit teken is diep verbonden met de aarde, maar die verbinding komt niet altijd goed over, vooral als de duistere kant van het teken prominenter is. Opvallend is dan de kritiek op zichzelf en anderen, de angst die Maagd voelt en haar neiging om meer te werken dan te spelen.

Zolang Maagd het evenwicht weet te vinden tussen waarde en kritiek en tussen werk en spel kan ze een overvloedig teken zijn op alle levensterreinen.

Hoe zorg je als Maagd goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Weegschaal (22 september – 22 oktober)

 • Element: Lucht
 • Heersende planeet: Venus
 • Symbool: Weegschaal

Het in evenwicht brengen van een weegschaal en een gevoel van rechtvaardigheid, dat is hoe Weegschaal eruit ziet. Het sterrenbeeld, geregeerd door Venus, brengt een ander soort partnerschap in beeld. Terwijl bij Stier, eveneens beheerst door Venus, alles draait om plezier, draait bij Weegschaal alles om partnerschap. Dit teken dat net als Tweelingen mentaal gestimuleerd wordt, respecteert ook stilte en luisteren. Weegschalen weten wanneer je moet spreken en wanneer je je mond moet houden.

Weegschalen zijn meestal erg aardige, diplomatieke, zorgzame en gulle mensen die het juiste proberen te doen, maar aan de andere kant hebben ze de neiging confrontaties te vermijden en wrok te koesteren zonder verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen aandeel. Dit geldt vooral wanneer ze het gevoel hebben dat er geen eerlijke of rechtvaardige uitkomst zal zijn voor henzelf of de betrokkenen. Dan gaan zij contact helemaal uit de weg.

Weegschaal is door de geschiedenis heen vereerd om haar gevoel van evenwicht dat zij in het leven brengt. Alleen is deze zoektocht soms ook haar ondergang.

Hoe zorg je als Weegschaal goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Schorpioen (23 oktober – 22 november)

 • Element: Water
 • Heersende planeet: Mars en Pluto
 • Symbool: Schorpioen

De Schorpioen staat bekend om zijn intensiteit, maar ondanks deze energie komt hij vaak onaangedaan over. Kalm, koel en ongedwongen is de vibe die dit teken graag uitdraagt, ongeacht hoeveel er intern aan de hand is.

Schorpioenen staan erom bekend dat ze hun eigen pad bewandelen zonder zich druk te maken of anderen hun keuzes goedkeuren. Ze hebben een duisterder kant dan de meeste anderen en kunnen niet alleen bezitterig en jaloers zijn, maar ook een opvliegend karakter hebben dat grenst aan gewelddadigheid. Niet elke Schorpioen zal deze eigenschappen hebben, omdat meer plaatsingen in onze specifieke geboortekaarten van invloed zijn. Maar dit teken staat erom bekend dat hij thuis is in zijn duisternis.

Symbolisch gezien wijst de Schorpioen op de pittige natuur niet altijd op de beste manier tot uiting komt. Maar met tijd en groei kan dit teken opbloeien tot een emotioneel diepgaande persoonlijkheid met veel potentieel in het leven.

Hoe zorg je als Schorpioen goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt!

Boogschutter (23 november – 21 december)

 • Element: Vuur
 • Heersende planeet: Jupiter
 • Symbool: Boogschutter

Alle goede dingen in het leven zijn wild en vrij, net als Boogschutters. Dit sterrenbeeld conformeert zich niet graag en volgt daarom vaak zijn eigen ritme, terwijl hij nadenkt over de zin van het leven.

Boogschutters staan bekend als charismatisch, plezierig, avontuurlijk en filosofisch. Daarom maakt dit sterrenbeeld het leven een beetje beter. De keerzijde is echter dat ze te veel beloven en te weinig leveren, snel afgeleid raken, dingen en mensen voor lief nemen en ongeduldig zijn, omdat ze op iets in het leven moeten wachten. Niemand is perfect en na verloop van tijd en gedurende het ouder worden vergroten ze hun kennis. Daarin zijn Boogschutters altijd geïnteresseerd.

Een Boogschutter wordt vaak gezien als half mens en half dier, beter bekend als Chiron, die werd gezien als brug tussen hemel en aarde. Dit is waar dit sterrenbeeld het liefst vertoeft, meer dan ergens anders.

Hoe zorg je als Boogschutter goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.

Steenbok (22 december – 20 januari)

 • Element: Aarde
 • Heersende planeet: Saturnus
 • Symbool: Zeegeit

Steenbokken staan niet bekend om plezier en gemak, maar dat hindert niet, want dit teken heeft sterke punten waar het anderen aan ontbreekt.

De Steenbok is een aards teken dat sterk en stabiel is. Dit sterrenbeeld krijgt graag dingen gedaan en wil veel bereiken. Je loopt soms het risico een berg te beklimmen die nergens heen gaat of nooit bedwongen kan worden. Maar over het algemeen weet je een sterke basis te leggen voor later succes. Uitgestelde bevrediging is de naam van het spel voor de Steenbok.

Steenbokken hebben meestal succesvolle carrières omdat ze bekend staan als verantwoordelijk, gedisciplineerd en ethisch. Wat betreft familie en liefde kunnen ze echter een beetje anders zijn, omdat deze gebieden meer emotionaliteit vereisen dan waar dit teken bekend om staat. De schaduwzijde van de Steenbok is onvergeeflijk of neerbuigend te zijn en te hoge verwachtingen hebben.

Mythologisch gezien gaat de naam van Steenbok terug tot de oudheid, toen hij bekend stond als de god van de wijsheid. Dat is ook wat dit teken meestal zijn leven lang probeert te verwerven, in de een of andere vorm.

Hoe zorg je als Steenbok goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.

Waterman (21 januari – 19 februari)

 • Element: Lucht
 • Heersende planeet: Uranus en Saturnus
 • Symbool: Waterdrager

Watermannen volgen niet alleen hun eigen plan, maar creëren ook een eigen ritme. Ze staan bekend als rebels (mét een doel), innovatief, onafhankelijk en uitermate bedreven in het bedenken van nieuwe oplossingen voor oude problemen. Ze blinken uit in het doorgronden van wat echt belangrijk is zonder te hechten aan de mening van anderen.

Hun sterke punten staan los van hun zwakke, maar hun gevoel voor individualiteit kan overkomen als vermijding van emotionele situaties. Daardoor kunnen zij soms hardvochtig en onverzettelijk overkomen.

Iedereen heeft echter de mindset van de Waterman nodig, maar voeg daar wel een klein beetje empathie aan toe.

Hoe zorg je als Waterman goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.

Vissen (20 februari – 20 maart)

 • Element: Water
 • Heersende planeet: Neptunus en Jupiter
 • Symbool: Vissen

Vissen is het twaalfde en laatste teken van de dierenriem. Daarom wordt over Vissen wel gezegd dat het het enige teken is dat kwaliteiten van alle tekens belichaamt, waardoor het een dynamisch en soms verwarrend teken kan zijn.

Oppervlakkig gezien kan dit sterrenbeeld gezien worden als overdreven romantisch en dromerig. Als teken van dualiteit kan Vissen zich echter ook plotseling terugtrekken wanneer gevoelens gekwetst worden of ze een gebrek aan respect ervaart.

Twee vissen zwemmen in tegengestelde richtingen: dat suggereert dat Vissen altijd een keuze of beslissing moet maken tussen de ene of de andere weg, tussen de werkelijkheid of hun droomwereld. Vissen zijn wijs, vrijgevig, zeer intuïtief en lijken vaak paranormale trekken te hebben. Ze kunnen vaardig anticiperen op de behoeften van de mensen om hen heen. Hun schaduwzijde is dat zij te veel vertrouwen hebben en te optimistisch zijn. Omdat ze te veel vertrouwen hebben en te optimistisch zijn, raken ze ook sneller teleurgesteld en loopt het vaak niet zoals ze hadden verwacht. Daardoor zijn ze vaak angstig of bezorgd.

De grootste les voor Vissen is het evenwicht te vinden de twee werelden waartussen zij altijd zwemmen.

Hoe zorg je als Vissen goed voor jezelf? Lees wat jij nodig hebt.

Lees verder over jouw sterrenbeeld:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Kate Rose
Kate Rose

Kate Rose is kunstenaar, vrije geest, relatie-expert, coach en spreker. Ze schrijft over relaties en de liefde voor diverse toonaangevende bladen en blogs.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?