Hoe langdurige stress je energetische lichaam beschadigt (en wat je ertegen kunt doen!)
Door Patricia AkkermansWat weinigen weten: langdurige stress beschadigt je fijnstoffelijke lichaam. Het trauma zet zich niet alleen vast in je fysieke lijf, maar óók in de energetische laag eromheen. Energetisch therapeut Patricia Akkermans laat in dit artikel zien wat de verstrekkende gevolgen zijn én wat je er zelf tegen kunt doen. “Als je wordt blootgesteld aan lichamelijke of emotionele bedreiging waar je géén invloed op hebt, raakt je cocon van veiligheid beschadigd. Je verliest je levensplezier.”
Het vraagt tijd en aandacht om de energetische laag te herstellen als er meerdere chakra’s uit balans zijn.
Wat doet posttraumatische stress met jou?
Langdurige stress kan posttraumatische stress* opleveren en dit kan je fijnstoffelijke (energetische) lichaam beschadigen. Bij posttraumatische stress verlies je het gevoel van emotionele en fysieke veiligheid. Het ontstaat na een gebeurtenis waarbij je bent bedreigd, wanneer jou lichamelijk of geestelijk iets ernstigs overkomt of wanneer je getuige bent van zo’n dreigende situatie. Het is normaal dat je daarna dagen of weken last hebt van emotionele stress en ontregeling. Je kunt last hebben van herbeleving, angstaanvallen, nachtmerries en slaapproblemen, huilbuien en vermoeidheid.
Je fijnstoffelijke lichaam: een cocon van veiligheid
Ook op je fijnstoffelijke lichaam (energetisch) heeft zo’n ingrijpende gebeurtenis grote impact. De gevolgen hiervan worden onderschat of over het hoofd gezien. Hoe zit dat? Ieder mens heeft een fijnstoffelijke laag om zich heen, die ik voor het gemak een ‘cocon van veiligheid’ noem. Hierin voel je je relatief veilig. Je kunt je hierdoor de hele dag in het maatschappelijk verkeer begeven zonder dat je je voortdurend bewust bent van gevaren die op de loer liggen.
Bij situaties die je als risicovol ervaart, voel je de grenzen van je cocon duidelijk aan. Die grenzen overgaan voelt als uit je comfort zone stappen of jezelf in een gevaarlijke situatie brengen. Dit kan nog steeds als relatief veilig aanvoelen zolang jij er invloed op kunt uitoefenen. Jij bepaalt de grenzen, naar eigen wens en in je eigen tempo. Je houdt de controle.
Lichamelijk trauma
Maar als je wordt blootgesteld aan lichamelijke of emotionele bedreiging waar je géén invloed op hebt, dan raakt je cocon van veiligheid beschadigd. Denk hierbij aan seksueel geweld, mishandeling, een overval, een aanslag of ongeluk. Maar ook bij ernstige ziekte en het plotselinge overlijden van een dierbare. De energie van de onverwachte gebeurtenis breekt je cocon in stukken en je voelt je daardoor naakt en kwetsbaar. Je raakt je gevoel van onbevangenheid kwijt. Het trauma vindt niet alleen in je fysieke lichaam plaats, maar dus ook in de fijnstoffelijke laag eromheen.
Je verliest je onbevangenheid
Zo’n beschadiging van je cocon gebeurt ook naar aanleiding van situaties waarbij je dit misschien niet direct verwacht, zoals bij langdurige stress door sociale of maatschappelijke problemen. Er zijn situaties in het leven waardoor mensen lange tijd onder stress staan. Bijvoorbeeld door geldproblemen na een scheiding of het verlies van een baan. Vanwege zorgen om kinderen of andere verwanten of spanningen met buren. Ook kan er stress ontstaan door geluidsoverlast, niet alleen door mensen maar ook door windmolens of datacentra. Of stress door een slecht werkklimaat…
Dit maakt dat we voortdurend op scherp staan, omdat we ondergedompeld zijn in een situatie waarop we voor ons gevoel geen of weinig invloed hebben. Er loert gevaar en waar het vandaan komt, is niet altijd te voorspellen en dus ongrijpbaar. We voelen ons onveilig, in onze basis aangetast. Onze onbevangenheid en ons levensplezier raken we kwijt.
Triggers en gekwetste chakra’s
Deze stress ervaar je sterker als je een hoge mate van ‘onzekerheidsvermijding’ en behoefte aan controle hebt. Wat in bepaalde situaties enorm getriggerd wordt. In het fijnstoffelijke lichaam is ter hoogte van de drie onderste chakra’s de energetische laag beschadigd. Soms was daar al een zwakke plek en triggert de aanleiding voor de huidige stress oude situaties waarbij deze chakra’s al gekwetst zijn. Je ervaart onmacht en angst. Thema’s als zelfbehoud, veiligheid, macht en eigen wil hangen samen met de onderste chakra’s. Als reactie op een eerder trauma heb je de energie daar geblokkeerd. Zo ben je het contact kwijtgeraakt met je gevoel van stabiliteit, vertrouwen en zekerheid.
Heel je onderste chakra’s:
- Zonnevlechtchakra & grenzen stellen: kom in balans door je derde chakra te versterken
- Hoogsensitivteit & sacrale chakra: voorkom blokkades en blijf emotioneel in balans
- Zo kun je je wortelchakra openen om beter aanwezig te zijn in je lichaam
Geblokkeerde energie: veel in je hoofd zitten
Geblokkeerde energie toont zich bijvoorbeeld in angstgevoelens, starheid of passiviteit. Als gevolg hiervan trek jij je terug en isoleer je je. Ook energetisch trek je je energie weg van je basis door bijvoorbeeld te veel in je hoofd te zitten. Of door helemaal het contact met je lichaam kwijt te raken.
Wat kun je zelf doen?
Energetische heling is erop gericht om (opnieuw) een gezonde balans te bewerkstelligen: tussen je emotionele binnenwereld, door het contact ermee te herstellen, en de buitenwereld (hoe je handelt). Het vraagt tijd en aandacht om de energetische laag te herstellen als er meerdere chakra’s uit balans zijn. Tijd kan veel wonden helen, ook energetisch. Dit kan maanden duren.
Jezelf aandacht geven doe je bijvoorbeeld met aardende oefeningen zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen. Je kunt je lichaamsbewustzijn verhogen: voel waar emoties in je lichaam vastzitten, leer ze omarmen en laat je verzet ertegen los. En je dient te accepteren dat het leven onvoorspelbaar is en je overmatige behoefte aan veiligheid en zekerheid los te laten. Een gezonde balans in je leven ervaren is leren loslaten, dit geeft ons vrijheid. En vrijheid is de enige voorwaarde voor geluk (naar Thich Nhat Hanh).
*Let op: posttraumatische stress is wat anders dan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS is een serieuze aandoening die door een deskundige traumatherapeut behandeld moet worden.
Je kunt je leven helen
Wil je liefdevol naar jezelf kijken en afscheid nemen van oude pijn? Louise Hay geeft heel veel handvatten en hulp in de vorm van inspirerende teksten, ervaringen en voorbeelden van anderen, meditaties en affirmaties. Zo kun jij die knoop in je maag gaan loslaten.
Lees verder over de gevolgen van disbalans in de onderste drie chakra’s:
Wortelchakra & onveiligheid: hoe angstgevoelens kunnen ontstaan door een blokkade
Welke gevolgen heeft een geblokkeerd of verzwakt wortelchakra op je leven?
Migraine holistisch bekeken: een disbalans in de onderste chakra’s
'Er is geen betere weg dan mijn eigen weg'. Dat is mijn motto, en dat valt soms niet mee. Ik zie het zo: je bent geboren en hebt tijd van leven gekregen. Maak er het beste van. Jouw beste. Met alle ervaringen die je onderweg opdoet. Mijn overtuiging en ervaring is dat alles wat je meemaakt je ook een kans geeft er iets constructiefs mee te doen. Je kunt er betekenis aan geven. Je leven gaat over jou en wat jij ermee doet.
Mooi stuk om te lezen. Interessant, ik ben uit balans heel de corona tijd. In mijn hoofd gezeten, overleven. Nu wil ik mijn chakra's weer in balans krijgen, hoe pak ik dat aan? Ben hoog gevoelig. Hoor graag tips.
Hallo Jantine, er zijn inderdaad veel mensen die door coronastress uit balans zijn geraakt. In het artikel staan drie links die je doorverwijzen naar informatie over het helen van je onderste chakra's. Hartelijke groet van Patricia