Spiritualiteit

Ben je een oude ziel? 17 redenen waarom oude zielen het vaak zwaar hebben

Door redacteur
Ben je een oude ziel? 17 redenen waarom oude zielen het vaak zwaar hebben

Sommige mensen hebben het knagende gevoel dat ze al eerder geleefd hebben… Als je het gevoel hebt dat je een oude ziel bent, is de kans groot dat het voor jou lastiger is om gelukkig te zijn dan voor anderen om je heen. Aan de andere kant kun je juist een diep gevoel van wijsheid ervaren en een heb je het ongewone talent om een diepere betekenis te zien in de gebeurtenissen in het leven. Waarom lijden oude zielen en wat kun je eraan doen om te zorgen dat je zoveel mogelijk uit het leven kunt halen? In dit artikel ontdek je de betekenis van een oude ziel en vind je algemeen advies dat je kan helpen om je ervaringen tot nu toe beter te begrijpen.

Wat is een ‘oude ziel’?

Simpel gezegd zijn oude zielen mensen die veel verschillende levens hebben gehad. Het maakt hierbij niet uit of je deze levens kunt herinneren.

Als je dit herkent, heb je waarschijnlijk altijd al gevoeld dat het moeilijk was om mensen te vinden die je echt begrijpen. In het slechtste geval heb je je geïsoleerd of heel eenzaam gevoeld, terwijl je in mindere mate het idee hebt gehad dat je net niet in het ritme zit van je vrienden, je familie of collega’s. Dit komt omdat oude zielen een soort disconnectie hebben met de fysieke realiteit. Hierdoor hebben ze ook een aangeboren niveau van begrip die de meeste mensen te boven gaat.

Soms ontmoet je een kind waarvan je sterk het gevoel hebt dat het een oude ziel heeft. Deze kinderen zijn meestal rustiger dan gemiddeld, denken meer na en komen over als dagdromers. Ze hebben behoefte aan een voorzichtige en aandachtige opvoeding zodat ze zich kunnen aanpassen aan de verschillen tussen henzelf en hun tijdsgenoten.

Of je nu vermoedt dat jij of iemand van wie je houdt een oude ziel zou kunnen zijn: het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat dit veel voordelen met zich meebrengt. Bovendien kunnen oude zielen enorm vervullende levens leiden. Het kan alleen even duren voor je ontdekt wat je levensdoel is.

8 karaktertrekken van oude zielen

Ben jij een oude ziel? Er zijn een aantal overlappende karaktertrekken die je veel tegenkomt bij mensen met een oude ziel. De onderstaande lijst bevat deze karaktertrekken en een aantal van de belangrijkste voordelen.

 1. Je bent niet materialistisch

Ook al zijn de mensen om je heen geobsedeerd over de nieuwste smartphones, de snelste auto’s of de mooiste schoenen: deze dingen laten jou waarschijnlijk koud als je een oude ziel bent!

Meer geld verdienen of status te verkrijgen maakt je niet enthousiast; je raakt waarschijnlijk snel verveeld door dit soort ambities. Al kun je toegeven dat deze dingen een doel hebben; je ziet ze voor het tijdelijke, materiële bezit dat ze zijn.

Hierdoor zul je waarschijnlijk ook geen tijd verspillen aan het jezelf definiëren op basis van de dingen die je bezit. Je bent meer geïnteresseerd in geluk op de lange termijn, persoonlijke groei, en betekenisvolle relaties die de tand des tijds doorstaan.

 1. Oude zielen zoeken naar kennis en groei

Als je een oude ziel bent, is het erg waarschijnlijk dat je continue het verlangen voelt om nieuwe dingen te leren. Sommigen vinden hun weg in intellectuele uitdagingen (bijvoorbeeld door steeds cursussen te volgen, een nieuwe opleiding te starten of een academische carrière te hebben). Bij anderen zie je het in een voorliefde voor het steeds verwerven van nieuwe lichamelijke vaardigheden.

In beide gevallen is de belangrijkste motor hiervoor een verlangen naar groei en evolutie, vooral als het gaat om kennis. Hierdoor zijn oude zielen over het algemeen niet geïnteresseerd in roddels, rumoer, of oppervlakkig nieuws dat op de lange termijn geen invloed heeft op hoe de mensheid zich ontwikkelt.

 1. Je luistert naar je intuïtie

Een van de meest opvallende tekenen dat je een oude ziel bent is je sterke geloof in je eigen beoordelingsvermogen. Terwijl andere mensen er moeite mee kunnen hebben om het advies op te volgen van hun innerlijke stem – of het zelfs niet makkelijk vinden om die stem te verstaan – is het voor oude zielen natuurlijk om hun intuïtie te volgen en te vertrouwen als een betrouwbare gids naar wat goed is.

Hierdoor zul je je voornamelijk aangetrokken voelen tot mensen die goed passen bij jou en je waarden. Bovendien zie je vaak tekens van het universum die je de weg wijzen die anderen compleet over het hoofd zouden zien. Daarbij zullen je vrienden voordeel hebben wanneer je jouw onderbuikgevoel deelt.

 1. Je waardeert de energie van de wereld

Er zijn veel verschillende manieren waarop we de energie van de wereld kunnen waarderen. Een van de meest voorkomende uitdrukkingen hiervan, herken je waarschijnlijk maar al te goed. Oude zielen zijn van nature sterk verbonden met de natuur.

Als je een oude ziel bent, voel je waarschijnlijk een diepe rust als je in de natuur bent en zorg je ervoor dat je regelmatig buiten bent. Deze tijd buiten voelt als opladen, je voelt je verfrist. Het helpt je ook om verdriet of stress lost te laten. Herken je jezelf? Probeer dan je spirituele oefeningen zoveel mogelijk buiten te doen (denk aan meditatie) omdat het je vibratie kan versterken.

Oude zielen kiezen er vaak uiteindelijk voor om dichter bij de natuur te leven en naar het platteland te verhuizen. Het komt ook vaak voor dat oude zielen kunnen communiceren met dieren.

 1. Je bent een empaat of introvert

Dankzij de aangeboren wijsheid die een oude ziel met zich meedraagt, ben je waarschijnlijk erg empathisch. Dat betekent dat je de gevoelens van anderen haarfijn aanvoelt. Dit kan een groot nadeel zijn! Je kunt je overweldigd voelen door intense emoties die mensen om je heen voelen. Bovendien kun je hun pijn verwarren als je eigen.

Daarbij hoort dat oude zielen vaak introvert zijn: wanneer je je te lang in grote groepen begeeft, kun je je emotioneel uitgeput voelen of overprikkeld zijn. Als je alleen bent, kun je je puur op je eigen gevoelens en verlangens focussen, wat als een grote opluchting kan aanvoelen.

 1. Oude zielen kunnen goed luisteren

Dankzij de empathie, het geduld en het begrip die bij een oude ziel horen, is het misschien niet zo verrassend dat oude zielen goed kunnen luisteren.

Als oude ziel streef je er niet naar om gesprekken om jou en jouw dromen en doelen te laten draaien. Je geeft veel liever je gesprekspartner je volle aandacht. Je weegt hun woorden en doet je uiterste best om hun gedachten en gevoelens goed te begrijpen. Dat betekent vaak dat je ondanks je introverte kant hele hechte vriendschappen hebt.

Jouw valkuil is dat je vaak als een soort therapeut of coach bent voor mensen, wat erg vermoeiend kan zijn.

 1. Excentriek

Het is volledig normaal voor oude zielen om moeite te hebben met erbij horen of in de pas meelopen. Een van de redenen is dat ze vaak als excentriek gezien worden. De mening van anderen doet je niet veel als oude ziel, omdat je je volledig authentiek gedraagt. Daarnaast zijn jouw prioriteiten en voorkeuren misschien vreemd voor degenen die geen oude ziel zijn. Terwijl jij meer gericht bent op de betekenisvolle dingen in het leven, kunnen anderen denken dat je zweverig bent.

 1. Je zet er alles op alles op om negativiteit te vermijden

Tot slot kun je oude zielen deels herkennen aan hun weigering om met negativiteit om te gaan. Als dit een van jouw karaktertrekken is, vind je het waarschijnlijk makkelijker om jezelf uit toxische relaties te bevrijden dan gemiddeld, heb je heldere grenzen met anderen, en probeer je wroeging zoveel mogelijk te voorkomen.

Daarbij komt dat je waarschijnlijk goed bent in het zien van de mooie en positieve dingen in de wereld. Misschien ben jij zo iemand die continue en gevoel van dankbaarheid en verwondering ervaart over de complexiteit en het mysterie van het universum. Deze neigingen geven je alles wat je nodig hebt om een vredig, gelukkig en geaard bestaan te leiden. Helaas hebben oude zielen ondanks dit alles de neiging om betekenisvolle moeilijkheden tegen te komen, zoals we hier kort zullen noemen.

Waarom hebben oude zielen het moeilijk?

Als je kijkt naar alle wijsheid die oude zielen hebben, waarom hebben ze het dan zo moeilijk?

 1. Ze hebben het gevoel dat leeftijdsgenoten je niet begrijpen, vooral wanneer je jong bent.
 2. Ze hebben fysieke of emotionele vermoeidheid. Dit kan veroorzaakt worden door je vele reïncarnaties. Daardoor kunnen oude zielen het gevoel hebben dat ze de bagage uit een vorig leven met zich meezeulen.
 3. Mensen zijn gewend aan hun vergevingsgezinde houding en ze kunnen hen als vanzelfsprekend gaan zien.
 4. Ze voelen frustratie wanneer ze de onderliggende problemen in de relaties van andere mensen duidelijk zien en ze er tegelijkertijd niets aan kunnen doen om ze te helpen.
 5. Ze nemen volle verantwoordelijkheid voor het leven, wat een grotere kans geeft op schaamte, schuld en spijt.
 6. Ze worstelen met het gevoel nergens echt thuis te zijn. Vaak ervaren ze dat omdat ze op verschillende plekken hebben gewoond die op verschillende momenten als ‘thuis’ voelden.
 7. Ze nemen de emotionele bagage van anderen op de schouders door simpelweg bij deze mensen in de buurt te zijn.
 8. Ze vinden het soms lastig om het verschil te zien tussen angst en een oprecht intuïtief gevoel dat er iets mis is.
 9. Ze hebben zo’n groot verlangen naar alleen zijn dat het ze in de weg zit wanneer ze hechte relaties met anderen willen aangaan.
 10. Ze worden belachelijk gemaakt omdat ze “anders” zijn, vooral als jong kind of wanneer ze werken met minder bewuste volwassenen.
 11. Ze werken door karma van vorige levens heen, en krijgen daardoor meer uitdagingen dan anderen.
 12. Ze worden gezien als een wijze die het antwoord zou moeten weten op alle problemen.
 13. Ze hebben een pijnlijk bewustzijn van hun eigen tekortkomingen (als gevolg van je zelfbewustzijn dat groter is dan normaal).
 14. Ze weten dat ze zoveel meer zou kunnen bereiken en straffen en bekritiseren zichzelf als ze dit ideaal niet kunnen halen.
 15. Ze vragen teveel van zichzelf en riskeren een burn-out.
 16. Ze voelen alles dieper, inclusief pijnlijke emoties zoals verdriet, angst, spanning, stress, zorgen en onzekerheid.
 17. Ze worstelen om een levenspartner te vinden omdat het moeilijk is om iemand te vinden die ze zo goed begrijpt als zij anderen begrijpen.

Oude zielen en hun doel op aarde

Als oude ziel kan je doel op aarde complexer zijn en moeilijker om te begrijpen. Deels komt dit omdat je al zoveel doelen hebt gehad in het verleden. Bovendien zullen sommige hiervan (als het niet de meeste zijn) radicaal verschillen van je huidige taak. Dit komt ook deels omdat je een genuanceerd persoon bent die niet tevreden is met materiële winst. Dus hoe vind je jouw ware doel op aarde? En hoe kun je dit in vervulling brengen?

Let ten eerste op je innerlijke stem die ernaar verlangt om meer te bereiken dan een stabiele, voor de hand liggende taak.

Bedenk wat je gepassioneerd en opgewonden maakt. Denk bovendien aan wat jou helpt om uit je introverte schulp te kunnen kruipen en wat je het gevoel geeft dat je waarlijk leeft. Wanneer je niet zeker weet wat dit is, begin een lijst te maken en kijk naar overlappende thema’s en waarden. Ook al kun je je passie niet volgen als hoofdcarrière, dan nog kun je het een centrale plek geven in je leven en er veel betekenis en vervulling uit halen.

Bedenk vervolgens hoe je tijd kunt investeren in het aanmoedigen en faciliteren van groei in anderen.

Dit is een unieke gave die oude zielen kunnen geven aan de wereld om hen heen. Om die reden worden oude zielen vaan aangetrokken door zorgende taken (denk aan geneeskunde en psychologie). Anderen richten hun aandacht op posities van leiderschap bij goede doelen, of in creatieve expressie die anderen helpt om de complexiteit van het leven te kunnen begrijpen.

Tenslotte is het ook belangrijk om te luisteren naar je krachtige intuïtie.

Wanneer je terugkerende dromen hebt, onverklaarbare synchroniciteit ervaart of je je sterk en onbegrijpelijk aangetrokken voelt tot iets, neem het dan serieus. Oude zielen hebben vaak overblijfselen van doelen en ambities uit vorige levens, en dit komt soms door in je huidige leven op onverwachte momenten.

Ben je een oude ziel die worstelt? Voel je getroost! Je hebt zoveel prachtige kwaliteiten en talenten! Met de tijd en door middel van reflectie (journallen kan goed helpen in turbulente tijden, bijvoorbeeld in het Inspirerend Leven Journal), kun je leren om een leven te leven dat rijker en meer vervullend is dan je ooit had kunnen dromen.

Bron: Katherine Hurst

Gids voor oude zielen

Gids voor oude zielen

Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je ontdekken wat jouw zielsgaven zijn?

Wil je je ziel leren kennen? Wil je erachter komen wat jij hier komt doen op aarde en waarom jij steeds tegen dezelfde dingen aanloopt? Start dan vandaag nog met de online cursus Zelfinzicht in je ziel van Rebecca Campbell. Ga met het interactieve werkboek aan de slag om steeds meer tijd met jouw ziel door te brengen en zo jouw hoogste potentie te behalen.

Bestel nu hier de cursus en ontdek de blauwdruk van je ziel.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reacties
 1. Suus 2 juli 2020 - 07:38
  Reply

  Dank je wel, wat een prachtig artikel. Ik herken mezelf werkelijk in iedere letter die je schrijft. Mooi! Liefs!

 2. Hilde Pierloot 6 juli 2020 - 09:04
  Reply

  Eindelijk! Ik weet het al heel erg lang maar begreep niet waarom ik, die zo mijn best doe om bewust en dankbaar in het leven te staan, dikwijls zware lasten te dragen krijg. Door dit artikel kan ik dat beter plaatsen en de uitdagingen zien als een kans tot groei. DANK U WEL!

 3. anjs 16 november 2020 - 22:15
  Reply

  Het is mij wel duidelijk dat ik een oude ziel ben allemaal heel herkenbaar

  1. Peter Jansen 7 juni 2022 - 12:52
   Reply

   Schitterend artikel Ben 3 dagen geleden begonnen met het boek gids voor oude zielen

 4. Nathalie 22 augustus 2021 - 11:22
  Reply

  Prachtig en zeer waardevol artikel! Bedankt!

 5. vangeenderhuysen 13 maart 2022 - 13:16
  Reply

  Ja ik ben een oude ziel. Ik heb zelfs vorige levens kunnen ervaren. Ik heb ook Atlantis beleefd. Ik werd vaak gemarteld om mijn overtuigingen die niet aanvaard werden door Kerk of staat. Ik werd ook levend verbrand in een stammen oorlog in het Andesgebergte. Ik zat toen in een vrouwelijk lichaam. Alle vrouwen werden opgesloten in hutten die ze nadien in brand staken. Ik ben ook levend verbrand geweest in Reims( Frankrijk) Daar was ik een heks en werd op de brandstapel gebracht. Nu ben ik een man en mijn vorig leven daar was ik een sjamaan. Die dingen zijn nog aanwezig in mij.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?