Hooggevoeligheid

Ben je hoogsensitief? Met deze 5 tips blijf je stevig geaard

Door redacteur
Ben je hoogsensitief? Met deze 5 tips blijf je stevig geaard

Een gezonde geest in een gezond lichaam betekent dat de verbinding ertussen goed moet zijn. Als we tijdens ons leven op aarde alleen maar het licht najagen en daardoor het contact met de alledaagse, ‘gewone’ menselijke dingen kwijtraken, verliezen we onze aarding; dat wil zeggen onze gezonde verbinding met de aarde en ons fysiek lichaam. Dan gaan we zweven; we verliezen letterlijk de aardse realiteit uit het oog. Daar worden we niet gelukkig van; we worden overgevoelig voor prikkels van buitenaf, doordat ons geestelijk lichaam ietwat los komt van ons fysiek lichaam.

Hoogsensitiviteit

De een is gevoeliger dan de andere. Het woord ‘gevoeligheid’ heeft meer dan één betekenis. Het kan betekenen dat je paranormaal begaafd bent. Maar ook dat je lange tenen hebt en snel beledigd bent. Of dat je over je grenzen bent gegaan en prikkelbaar bent geworden. Maar ‘gevoeligheid’ kan ook betekenen dat alle prikkels en indrukken uit de buitenwereld versterkt bij je binnenkomen, doordat je natuurlijke filter dunner is dan bij andere mensen. Daar kun je niets aan doen. Het is dikwijls een aangeboren eigenschap waarmee je zult moeten leren leven. Het is een neutrale eigenschap, waarvan je niet kunt zeggen of hij goed of slecht is. De gevoeligheid is er nu eenmaal en je mag je voordeel ermee doen. Maar je zult er ook rekening mee moeten leren houden in je leven.

Overgevoelige mensen moeten allereerst leren deze eigenschap van zichzelf te accepteren, er vrede mee zien te vinden. Dan geven ze zichzelf de ruimte die ze nodig hebben om een goed en gezond leven te kunnen leiden. Ze moeten zichzelf niet onnodig blootstellen aan al te heftige prikkels en hebben hun momenten van rust meer nodig dan anderen. Alleen door op die manier rekening te houden met zichzelf, kunnen ze van deze eigenschap ook een talent maken door hun gevoeligheid op een goede manier te gebruiken.

Bijvoorbeeld door in gesprekken met mensen hun invoelend vermogen op een positieve manier aan te wenden. Op die manier kan iets wat soms als ‘lastig’ of ‘vervelend’ wordt ervaren, hun en anderen tot zegen worden. Mensen die hoog sensitief zijn, moeten deze eigenschap niet kwijt willen raken, want dat lukt niet. Ware levenskunst wil zeggen dat we al onze eigenschappen op een goede manier leren gebruiken. Om de nadelen van hoog sensitiviteit zoveel mogelijk terug te dringen, is het belangrijk om bewust aandacht te besteden aan onze aarding.

Gebrek aan aarding

De overgevoeligheid die voortkomt uit een gebrek aan aarding, kan vermoeidheid en prikkelbaarheid veroorzaken, en tot verkleining van het zelfgenezend vermogen van het lichaam en het zelfvertrouwen leiden. We kunnen onszelf letterlijk niet meer ‘stevig neerzetten’ en worden daardoor ook gevoelig voor manipulatie. De oorzaak hiervan ligt nogal eens in het feit dat we te zeer gericht zijn op de ‘spiritualiteit van de hemel’, en de ‘spiritualiteit van de aarde’ verwaarlozen. Onze gezonde aarding kunnen we op verschillende manieren bevorderen:

1. Door met aardse dingen bezig te zijn (zonder ons door het aardse gevangen te laten nemen)

2. Door fysieke inspanning te leveren (lichamelijk werk, gezond bewegen en sport)

3. Door het verbeteren van de buikademhaling (als onze ademhaling te hoog zit, verliezen we onze aarding) en door bewust in het hier en nu aanwezig te blijven met onze aandacht.

4. Ook met behulp van visualisatie-oefeningen kunnen we onze aarding stimuleren. Dit zijn oefeningen waarbij je innerlijke beelden in jezelf oproept. Zo kun je bijvoorbeeld visualiseren dat er wortels vanuit je voeten naar het centrum van de aarde groeien. Het is belangrijk dat je de energie in je benen laat stromen door je bewustzijn met je benen te verbinden. Als je met je aandacht naar je voeten te gaat, kan de energie beter stromen. Ook kun je daarnaast bijvoorbeeld een cocon van gouden licht om jezelf heen visualiseren, waardoor je beter beschermd bent tegen invloeden van buitenaf. Deze invloeden kunnen prikkels zijn die afkomstig zijn van andere mensen, en paranormaal gevoelige mensen kunnen ook prikkels uit de geestelijke wereld opvangen.

5. Ook is het belangrijk je aandacht op je krachtcentrum, dat enkele centimeters onder je navel zit, te richten en daar met je ademhaling naar toe gaan. Verder moet je je ook goed kunnen focussen: bewust met je aandacht in het hier en nu aanwezig zijn en je richten op een bepaald punt of doel in je leven. Aarden betekent ook dat je vrede hebt met jezelf, met de lichte én de donkere kanten die elk mens nu eenmaal heeft. Wie fysiek stevig kan staan, zal ook merken dat dit psychisch een positieve uitwerking heeft. En andersom geldt ook: Wie innerlijk stevig in het leven staat, zal dit ook fysiek tot uitdrukking brengen. Altijd is er een wisselwerking tussen het fysieke en psychische in onszelf.

Weerbaar met hoofd, hart en handen

Weerbaar met hoofd, hart en handen

Weerbaarheidscoach en -docent Roelof Tichelaar laat in dit boek zien dat echte weerbaarheid met onze innerlijke kern verbonden moet zijn, wil het een wezenlijke kracht voor ons worden. Leer je eigen grenzen te respecteren en beschermen, ze gelden voor niemand anders zó dan voor jou.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over hooggevoeligheid

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reactie
  1. Elly Zijlstra 27 december 2015 - 10:15
    Reply

    Fijn opstaan op de zondagmorgen

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?