Bewustzijn

Overlevingsmechanisme: zit jij vast in patronen en reacties uit het verleden?

Door redacteur
Overlevingsmechanisme: zit jij vast in patronen en reacties uit het verleden?

Leef jij op de automatische piloot en zit je vast in gewoonten en patronen uit het verleden? Dan heeft je overlevingsmechanisme het overgenomen. Yung Pueblo helpt je met de eerste stap uit deze verdoofde vorm van leven: “Menselijke gewoonten zijn in wezen de optelsom van onze patronen, terwijl de ware menselijke natuur een geest is die niet meer door patronen wordt beheerst”

Merk je dat je mentale patronen steeds opnieuw herhaalt als je in soortgelijke situaties terechtkomt?

Gewoonten als overlevingsmechanisme

De geest is altijd gericht op overleven, wat betekent dat hij vooral wordt gedreven door angst, begeerte, afkeer en een focus op zichzelf. Dit is de bovenste laag van de menselijke gewoonten. Veel van deze gewoonten komen voort uit een gecodeerde evolutionaire programmering die ons veilig moet houden om lang genoeg te overleven om onze genen door te kunnen geven.

Voorzichtig en hebzuchtig zijn kan voordelen voor onze overleving hebben. Maar alleen maar leven om te overleven is in onze moderne tijd heel beperkend. Als je je geest traint om alles waar te nemen zoals het werkelijk is, om de werkelijkheid in je op te nemen zonder er je emoties op te projecteren en zonder te proberen er controle over uit te oefenen, heb je meer toegang tot geluk. Zo stel je je open voor je liefdevolle, menselijke natuur. Geluk vereist bewust handelen, helen, loslaten, en de geest leren om zich op het huidige moment te richten. Alleen de inspanning die je hierbij van binnenuit levert kan je gelukkiger maken.

In welke patronen zit jij vast?

Neem even de tijd om na te denken over de laatste keer dat je heftige emoties voelde, zoals boosheid, bezorgdheid, stress, angst, zorgen of verdriet. Was er een gebeurtenis of trigger die deze emoties opwekte?

Merk je dat je dit mentale patroon steeds opnieuw herhaalt als je in soortgelijke situaties terechtkomt? Reageer je in dat soort situaties meestal op dezelfde manier? We komen steeds weer in dit soort cycli vast te zitten, waardoor ze alleen maar steviger in ons onderbewustzijn worden verankerd.

Vaak gebeurt dit wanneer we ons in een situatie bevinden waarover we geen controle hebben. Dan grijpen we onmiddellijk
terug op menselijke gewoonten om onszelf te beschermen. Als je je patronen begrijpt en je bewust bent van het soort situaties waarin ze worden geactiveerd, neem je een groot deel van hun kracht weg.

Reacties uit het verleden

Alles wat we waarnemen wordt zo sterk beïnvloed door wat we in het verleden hebben meegemaakt, dat we nieuwe ervaringen vaak aan oude ervaringen koppelen, zodat onze geest zin kan geven aan wat er gebeurt. Telkens wanneer we dit doen, reageren we zoals we dat in het verleden ook hebben gedaan.

Menselijke gewoonten zijn in wezen de optelsom van onze patronen, terwijl de ware menselijke natuur een geest is die niet meer door patronen wordt beheerst. Die geest bevat nog steeds de informatie uit het verleden zodat je de juiste beslissingen kunt nemen, maar die informatie is niet meer de baas over jou. In plaats daarvan observeer je wat er gebeurt zonder meteen
in de verdediging te schieten.

Als de geest wordt overgeleverd aan zijn oude patronen, zal hij reactief blijven en ervoor zorgen dat je op de automatische piloot blijft functioneren. De geest is het meest bekend met onbewuste herhaling, vooral in moeilijke situaties. Hierdoor blijf je in de overlevingsstand staan, wat altijd tot onbewust gedrag leidt.

We vertonen vaak gewoontegedrag als we in de war zijn. Dan reageren we snel en onbewust. We begrijpen niet waarom bepaalde patronen zo overheersend in ons aanwezig zijn en waarom we meer in sommige emoties blijven hangen dan in andere. Je weet dat je nog steeds door je conditionering wordt beïnvloed als je innerlijke wereld een mysterie voor je blijft, vooral als je het gevoel hebt dat je er nog niet klaar voor bent om dit mysterie te onderzoeken en te ontrafelen. Als we op basis van gewoonten leven is het moeilijk om te voelen wat we met ons leven willen, en het is het maar al te gemakkelijk om wat we van de maatschappij, de media of onze ouders hebben opgepikt te verwarren met wat we zelf werkelijk willen.

De weg naar het loslaten van overlevingspatronen

Historisch gezien is de overgang van menselijke gewoonte (conditionering) naar menselijke natuur niets nieuws. Alle grote figuren uit de geschiedenis hebben perioden van introspectie gebruikt om in contact te komen met de bevrijdende waarheid. Door hun groeiende zelfbewustzijn konden ze hun menselijke natuur activeren. Daardoor konden ze de van
nature in hen aanwezige, heldere liefde en de kracht van vreedzame creativiteit in hun eigen leven gebruiken, maar ook in de levens van mensen die op hun pad kwamen.

Jezus bracht veertig dagen in diepgaande bezinning in de woestijn door en overwon zijn innerlijke twijfel. Boeddha bracht zes jaar door met het beoefenen van verschillende technieken tot hij zich volledig kon bevrijden van zijn conditionering.
De methoden verschillen van elkaar, maar de resultaten komen met elkaar overeen. Door introspectie en verbintenis met wat werkelijk in hen aanwezig was – en wat ook in ieder van ons aanwezig is – werden ze wezens van grenzeloze liefde, ervoeren ze de vrijheid van egoloosheid, en kregen ze toegang tot een uitzonderlijke wijsheid.

Onvoorwaardelijk kunnen liefhebben en het lijden in de geest volledig kunnen opheffen is een enorme prestatie. Het is mogelijk, maar het is een serieus pad dat vastberadenheid en inspanning vereist. Ook al zijn we misschien nog ver van dat niveau van ongerepte vrijheid verwijderd, we mogen ons niet laten ontmoedigen. Mensen die nu leven kunnen die verworvenheden nog steeds als inspiratiebron gebruiken. De voorbeelden van Jezus, Boeddha en anderen herinneren ons eraan dat voor ons hetzelfde mogelijk is als voor hen. Zelfs als we qua innerlijk werk slechts kleine stapjes zetten, kunnen we een groei doormaken die ons leven in positieve zin enorm kan veranderen.

Dit artikel is geschreven door Yung Pueblo. Bron: Lichter

lichter

lichter

Lichter van Yung Pueblo leert hoe je verder kunt komen in je helingsproces, van het leren van zelfcompassie tot loslaten en emotioneel volwassen worden. Het is een brug tussen persoonlijke en wereldwijde transformatie. Pueblo laat zien dat deze twee processen nauw met elkaar verweven zijn en elkaar ondersteunen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het temperen van reacties uit het verleden:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?