Bewustzijn

Tem je triggers: waarom je verslaafd kunt zijn aan getriggerd zijn (+ de eerste stap naar heling)

Door redacteur
Tem je triggers: waarom je verslaafd kunt zijn aan getriggerd zijn (+ de eerste stap naar heling)

Waarom triggeren sommige dingen wel en andere dingen niet? Wist je dat je letterlijk verslaafd kunt zijn aan ‘getriggerd zijn’? Weten waarom je steeds door die specifieke trigger getriggerd wordt kan het heelproces versnellen én het kan zelfs je ergernis aan de trigger verminderen. In dit artikel legt Saskia Teppema, o.a. expert op het gebied van psychologie, je uit waarom én hoe je in de toekomst niet meer getriggerd wordt door die ene trigger.

Ik heb lang gedacht dat de oorzaak van mijn ongelukkige of ellendige gevoel kwam door iets of iemand van buiten. Ik weet nu zeker dat dat niet zo is.

De trigger

Het leven is er vol van: triggers. De hele dag door. Op de weg, in de trein, op school, op je werk, in je relatie, bij je ouders. Een trigger is een vergaarbak van alles wat je gevoel van geluk of liefde of vreugde of rust of vrijheid verstoort. Voel je je niet goed? Baal je ergens van? Lig je te tobben in je bed? Voel je je ongelukkig? Zegt iemand iets naars en ben je van streek? Voilà, triggers en de gevolgen daarvan.

Op onbenullige dingen kun je heftig reageren en op ingrijpende gebeurtenissen vanbuiten heel kalm. Triggers kunnen allerlei vormen aannemen.

Er lijkt geen tijd te zitten tussen de trigger en de reactie: de reactie is er direct. Het is een onwillekeurig, niet te beïnvloeden patroon waarin je reactie zit opgesloten. Iedereen heeft zo zijn eigen favoriet die op een van de drie voorkeurzenders staat afgesteld: eropaf gaan, op de loop gaan, of verstijfd blijven zitten. Het zijn reacties vanuit onze oudste hersenen: het reptielenbrein. Ik sluit me af. Weg ermee, hoofdschuddend een oordeel vellen en dan gauw aan iets anders denken. Zo snel mogelijk kwijtraken of negeren. De gebeurtenis triggert mijn neiging om er van weg te bewegen. En dat gaat ogenschijnlijk automatisch.

Verslaving aan triggers

Verslaving gaat niet alleen over drugs, medicijnen, alcohol of de laptop. Verslaving is een zelfsturend, autonoom gebeuren in het systeem van je lijf, waar je ondanks goede voornemens niet zomaar vanaf komt. Het is alsof de cellen in je lijf een stofje nodig hebben waar ze zeurend over aankloppen bij je denken. En dan komen de gedachten die je al honderden keren gedacht hebt. Deze zetten je neurohormonen in werking. Die genereren vervolgens allerlei klieren (!) die de bekende
hormoonhuishouding in stand houden. En ja hoor: je voelt je weer down, depri of dom.

Oefening: tem je triggers

Een terugkerend vervelend gevoel duidt dus op een trigger. Al is het maar een heel kleine trigger en ben je eraan gewend. Welnee, niks gewend, je bent er dus aan verslaafd. Je beschouwt dit ongemak als normaal. Je kunt echter besluiten om te leren zo’n trigger als neutraal feit te zien en hem los te koppelen van je gevoelens. En mooier nog: je kunt besluiten de trigger te verwelkomen als een gelegenheid om te leren hoe je je beter kunt gaan voelen. Dat is een keuze. De trigger is er, maar jij kunt kiezen hoe je daarmee omgaat.

Tot nu toe heb jij op jouw manier met je triggers gedeald, misschien door er linksom of rechts om omheen te gaan, ze te ontkennen of ze weg te stoppen. Of misschien geloof je heilig dat nare gevoelens nu eenmaal bij je horen en zie je jezelf, als je eerlijk bent, vervelend doen tegen je partner, kinderen of collega’s. Leg je de oorzaken van je onbestemde, boze of depressieve gevoelens bij een ander? Draai het dan eens om: zij bedoelen het toch niet verkeerd? Er is toch niemand op uit om jou willens en wetens dwars te zitten? Ja, ik geef toe, het is wel een mindshift, als ik zeg dat je je terugkerende
triggers beter met open armen kunt ontvangen.

Loslaten van oude herinneringen

Iedere trigger speelt zich af in het hier en nu, maar de reactie, het gevoel, is altijd een herhaling van de reactie op een vroegere actie. Een trigger roept iets ouds wakker, ook al wil je dat op dit moment nog niet geloven.

Wat het ook maar is dat je ooit hebt meegemaakt, het is gebeurd. Niets aan te doen, niets aan terug te draaien. Maar over alles, ja echt over álles, kun je anders gaan denken en dus anders gaan voelen. Het is nooit te laat om nieuwe keuzes te maken waardoor je je nu en voor de rest van je leven beter gaat voelen. Het is mogelijk oude gebeurtenissen die tot op de dag van vandaag pijnlijke herinneringen oproepen, zo te transformeren dat ze als sneeuw voor de zon verdwijnen en wegblijven. En als je er dan aan terugdenkt, is het met een soort weemoed: Ach ja, dat is ooit gebeurd, maar het kan me niet meer raken. Alsof je naar een film kijkt. Nu, als volwassene, heb je de keuze om je verhaal te herzien.

Sluit je ogen eens even en vraag jezelf af: is er écht iets verkeerd gegaan? Nee toch? Je bent er nog. Sadder and wiser? Of wiser and more happy? Je kunt ervoor kiezen om verantwoordelijkheid te nemen voor een herinterpretatie van hetgeen je vroeger overkomen is. De ervaringen die je als kind hebt meegemaakt en die een imprint hebben achtergelaten, zijn precies wat het zijn: inprentingen. En dus per definitie niet de ‘waarheid’ over jou. Grote kans echter dat je deze inprentingen en impliciete boodschappen wel tot waarheid hebt gemaakt.

Invloed op je eigen reacties

Je hebt je ongetwijfeld weleens afgevraagd of en hoe je invloed op je reacties kunt uitoefenen. Lastig, omdat je reactie er zo snel is. Het punt is dat je gevoelens en denkpatronen als het ware verslaafd zijn aan die triggers. Jouw lijf, verslaafd aan de hormonen en neurohormonen die al jaren door je heen stromen in reactie op de gebeurtenissen in je leven? Ja. Kun je dat even aannemen? Nou, dat is een mooi begin. Als je bereid bent dat te zien, heb je al een hele slag te pakken.

Er gaat niets verkeerd

Er gaat niets verkeerd

Met de zes-stappen methode van Saskia Teppema leert je de trigger te herkennen en nog voor je reactie een andere keuze te maken. Vanaf dat moment zijn triggers niet langer een bron van frustratie, maar belangrijke lessen op weg naar rust, vrijheid en innerlijke vrede.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?