Mindfulness

Wat is een doel van een labyrint en waarom zou je er een lopen? 4 x tips

Door Nicky Koopmans
Wat is een doel van een labyrint en waarom zou je er een lopen? 4 x tips

Doolhoven en labyrinten worden vaak met elkaar verward. Een doolhof is echt totaal iets anders dan een labyrint, ook al lijken ze qua vorm wel een beetje op elkaar.

Verschil tussen een doolhof en een labyrint

Een doolhof is een spelletje. Het is een soort puzzel die moet worden opgelost. Dit is een hele goede oefening voor je linker hersenhelft, de plek waar het logisch denken zit. Want om van A naar B te komen moet je een weg kiezen via bochten, wendingen en doodlopende wegen. Dit kiezen is gebaseerd op analyse, strategie en logica, en die zitten in je linker hersenhelft. Een labyrint is anders. Bij een labyrint is er maar één weg naar het midden. Dit representeert een reis naar je eigen midden. En je gaat dezelfde weg weer naar buiten. Er zijn geen doodlopende straatjes. De enige keuze die je hoeft te maken is: ga ik het labyrint in of niet…

Doel van een labyrint lopen

Om een labyrint te ervaren, is een passieve en ontvankelijke mindset nodig. Wanneer je de keuze hebt gemaakt om een labyrint in te gaan, dan geef je jezelf over aan je rechterhersenhelft. Deze hersenhelft is verbonden met intuïtie, creativiteit en visualisatie. Met een labyrint creëer je een heilige ruimte, die je kunt gebruiken voor meditatie, contemplatie en gebed. Labyrinten zijn een metafoor voor jouw levensreis. En die kun je aan den lijve ervaren door er simpelweg eentje te lopen. Wanneer je dit gefocust doet, zul je met een groter begrip voor je eigen wezen arriveren. Labyrintlopen is een manier om de weg naar binnen, naar je eigen centrum te vinden. En dat is meteen de reden waarom een labyrint spiritueel resoneert met vele religies en levenswijzen.

Hoe loop je een labyrint?

Zoals gezegd, hoef je je bij het lopen van een labyrinth niet druk te maken over de ‘weg’. Er is maar één weg en je hoeft enkel de keuze te maken: loop ik wel of loop ik niet. Houd daarbij altijd in gedachten: er is geen goede of foute manier om een labyrint te lopen! Er zijn oneindig veel manieren waarop je een labyrint kunt ervaren. Volwassenen zijn meestal serieus in een labyrint en kinderen rennen vaak zo snel mogelijk naar het midden. Wees ervan bewust dat je jouw manier en mindset kunt kiezen, wanneer je een labyrint wilt betreden. Blij, serieus, in stilte, zingend, als spel, langzaam, snel, samen met anderen, als meditatie… De mogelijkheden zijn eindeloos. Loop de labyrint en wees bewust van je gekozen intentie en observeer goed je ervaring.

Om die ervaring zo memorabel mogelijk te maken, wil ik je toch graag een paar tips geven:

1. Focus Concentreer je kort voordat je een labyrint instapt en wees je bewust van de mindset of intentie die je hebt gekozen. Loop dan bewust het labyrint in. Je stapt hiermee in een ‘heilige ruimte’.

2. Ervaar Terwijl je doelbewust naar het centrum van het labyrint loopt, observeer het proces. Wat gebeurt er met de kwaliteit van je gedachten, heb je lichamelijke sensaties, welke emoties ervaar je etc? Neem het waar zonder oordeel. Als je in het centrum aangekomen bent, neem dan de tijd om te focussen. Ben je met een vraag het labyrint ingestapt, dan zou dit het moment kunnen zijn, waarop het antwoord je ‘toe valt’. Ervaar wat er in deze ogenblikken gebeurt en neem zoveel tijd als je nodig hebt. Overhaast niets voordat je weer terugkeert naar de ingang.

3. Loop het labyrint ook weer uit! Wanneer je dit niet doet, bestaat er een kans dat je in jezelf gekeerd blijft. Vergeet niet, een labyrinth lopen is een rituele gebeurtenis, die een reis naar binnen symboliseert. Het is dus aan te raden ook weer terug naar buiten te lopen, naar je ‘normale’ staat van bewustzijn. Stap vervolgens ook weer heel bewust uit het labyrint. Je hebt de ‘heilige ruimte’ nu verlaten.

4. Reflecteer Nu je het labyrint gelopen hebt en je ervaringen goed geobserveerd, neem de tijd om je belevenissen te reflecteren. Schrijf ze op, teken, of overdenk wat je hebt meegemaakt. Het bevat waardevolle informatie voor je! N.b.

Om een labyrint te ervaren is het overigens niet per sé noodzakelijk om ‘m te lopen. Je kunt ook heel goed met je vinger over een afbeelding heen ‘wandelen’. Maar zelf vind ik een ‘wandellabyrint’ altijd een enorme beleving.

Nicky Koopmans schrijft ook op haar eigen blog op happyholon.nl over de relatie tussen mens en omgeving.

Deel dit artikel online
Nicky Koopmans
Nicky Koopmans

Geomant | House Whispering Consultant | Energiewerker voor panden, percelen en personen

Reacties
  1. Kathleen 10 mei 2020 - 07:31
    Reply

    Waar zijn deze labyrinten te vinden in Nederland en Belgie?

    1. Nicky Koopmans 11 mei 2020 - 08:47
      Reply

      Hai Kathleen, https://labyrintwerk.nl is een mooie site waar veel info staat. En met google kun je vast ook een mooie bij jou in de buurt vinden. Groet, Nicky Koopmans

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?