Bewustzijn

Oefening in angst omarmen

Door Ellen Worm
Oefening in angst omarmen

We leven momenteel in een onwerkelijke tijd. Dit kan veel angst en stress veroorzaken. We kunnen bijvoorbeeld helemaal meegetrokken worden in de misère van de wereld. Je innerlijke bange kind reageert hier heftig op. Het is goed te beseffen dat we hier iets aan kunnen doen en dat we hier niet aan overgeleverd zijn.

Je fundering

Het is belangrijk om niet teveel invloeden van buitenaf binnen te laten komen maar juist goed bij jezelf te blijven! Als je voelt dat angst je meesleurt en je niet meer helder kan denken, werk dan aan je fundering. Aan je fundering werken is groeien in het bij jezelf blijven, zodat je je angst veilige grond kan geven. Als je dit niet doet dan is de kans dat je uit je aarding schiet groot en gaat je weerstand snel omlaag. Vooral nu is het van belang om innerlijk werk te doen. Dit doe je om een goede ouder te zijn voor je kind. Op die manier ben je er voor je angst en paniek maar je blijft zelf overeind.

Als je angstig bent, is het goed om tegen jezelf te zeggen:

“Het leven is oké.”
“De mensen zijn oké.”
“Ik ben oké.”

Oefening in angst omarmen

Ik heb een mooie oefening om weer terug in je kracht te komen, zodat je je angst kan omarmen en hem expressie kan geven. Op deze manier ben je een hele liefdevolle ouder voor je angstige kind.

1. Ga op een (fleece) kleedje staan. Het kleedje staat voor jouw vrije ruimte. Voel dat je hier stevig staat en vrij van angst.
2. Leg dan nog een kleedje aansluitend aan het kleedje waar je op staat en zet daar ook een stoel op. Dit kleedje en de stoel staat voor jouw angst.
3. Loop dan langzaam naar het aansluitend kleedje en loop naar de stoel. Maak contact met jouw angst door de stoel aan te raken. Als de aanraking goed gaat, haal dan de stoel weg en ga op de plek van de stoel/angst staan, zodat je de angst fundering kan geven. Kan je de angst dragen? Als dit te snel gaat loop dan weer terug naar het eerste kleedje en doe de oefening iets langzamer.
4. Het kan ook zijn dat je de angst nu niet meer voelt en het gevoel naar binnen is geslagen. Het is belangrijk om vrije expressie te geven aan deze gevoelens van angst en paniek. Ga nu op een groter kleed staan (bijvoorbeeld je vloerkleed) en geef expressie aan je angst en paniek. Breng je lichaam in beweging en voel welke klanken er vrij willen komen uit je keel: schreeuw, krijs, maak jammerende en kermende geluiden. Geef vrije expressie aan je gevoelens.
5. Ga dan weer op je op je eerste kleedje staan waar je deze oefening bent begonnen en voel even na.
6. Het is belangrijk om deze stappen in deze volgorde te doen. Op deze manier gebeurt het veilig en met grond onder je voeten.

Liefde en aandacht

Omdat we nu niet meer hoeven te rennen en vliegen om op tijd afspraken na te komen – wat op zich al een hele verademing kan zijn – kunnen we stilstaan waar we nu echt behoefte aan hebben. We kunnen tijd maken en liefde en aandacht geven aan ons welzijn en onze emoties.

We kunnen zorgen voor de oude energie van angst die al lang in ons opgeslagen ligt. Die opgeslagen angst is afkomstig uit ons verleden, van onze jeugd en vorige levens. Tijdens deze crises-situatie komt die oude angst naar de oppervlakte.

Probeer daarom zo veel mogelijk je angst te omarmen zodat je jezelf kan helen van oude wonden. Verantwoordelijkheid nemen voor je emoties (je innerlijke kinderen) en altijd voor ze klaar staan, is essentieel. Dit is de basis om je bij jezelf en daarmee in de buitenwereld veilig te voelen.

Oefening voor het innerlijke kind

Je innerlijke kind heeft het vertrouwen nodig dat het altijd gesteund wordt door jou als volwassene. Dit vertrouwen kan je trainen door het structureel aandacht en liefde te geven. Koop een mooie teddybeer, niet te groot en niet te klein. Eentje die je goed kan vasthouden en fijn kunt knuffelen. Je teddybeer staat representant voor je innerlijke kind.

Gedurende de dag kan je in contact blijven met je angst door tegen je innerlijk kind te praten. Houd je kind voor je en zeg tegen haar: “Ik zie dat je angstig bent, daarom ben hier ik voor jou, jij bent het allerbelangrijkste in mijn leven, wat heb je nu nodig van mij?”
Door deze oefening op vaste tijden bijvoorbeeld in de ochtend of avond voor het slapen gaan te doen, vertrouwt je innerlijke kind steeds meer op je.

6 tips voor meer zelf-liefde gedurende een stressvolle periode

1) Sta stil bij je angsten en andere emoties en praat tegen je kindsdelen.
2) Wees eens kinderlijk creatief door te tekenen of te schilderen.
3) Door lekker vrij te dansen in je woonkamer kom je uit de kramp.
4) Maak heerlijke lange wandelingen in de natuur.
5) Luister naar je intuïtie, doe alleen wat goed voor je voelt.
6) Luister naar mijn innerlijk kind visualisatie.

Veel liefs,
Ellen Worm

www.ellenworm.nl

Boekentip: Nooit meer bang voor angst

Boekentip: Nooit meer bang voor angst

Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je zien dat je angsten vaak een verborgen wijsheid met zich meedragen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Ellen Worm
Ellen Worm

Ellen Worm, ervaringsdeskundige, healer, spreker en schrijver op het gebied van (hoog) gevoeligheid en innerlijke kracht, heelwording, zelfliefde, spiritualiteit en relaties. Volg haar via Facebook, YouTube en Spotify onder haar eigen naam, of via Instagram @ellenworm.nl Ze organiseert maandelijks een Online Lichtcirkel kijk voor data op haar website: www.ellenworm.nl

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?