Bewustzijn

Hoe emotionele pijn zich nestelt in je geest en lichaam en hoe je dit kunt loslaten

Door Eckhart Tolle
Hoe emotionele pijn zich nestelt in je geest en lichaam en hoe je dit kunt loslaten

Zolang je geen toegang kunt krijgen tot de kracht van het Nu, laat alle emotionele pijn die je voelt een residu achter. Dit residu van pijn blijft in je voortleven. De pijn vermengt zich met pijn uit het verleden die al aanwezig was en nestelt zich in je geest en je lichaam. Deze opgehoopte pijn is een veld van negatieve energie. Het is het emotionele pijnlichaam. In dit artikel lees je wat het emotionele pijnlichaam is en hoe je dit op kunt lossen.

Het emotionele pijnlichaam

Het emotionele pijnlichaam kent twee toestanden: sluimerend en actief. Het verschilt per persoon hoeveel procent van de tijd het pijnlichaam sluimerend of actief is. Voor heel ongelukkige mensen geldt dat het pijnlichaam in een heel actieve toestand verkeert. Het pijnlichaam kan geactiveerd worden door willekeurige gebeurtenissen, maar komt voornamelijk door de gebeurtenissen die resoneren met een pijnpatroon uit je verleden.

Er bestaan verschillende soorten pijnlichamen. Zo zijn sommigen hardnekkig en anderen relatief onschuldig. Een (hardnekkig) pijnlichaam kan ervoor zorgen dat de gedachten en gevoelend die je op een bepaald moment over je leven hebt, heel negatief en destructief voor jezelf worden. Het is dan ook belangrijk om op elk teken van ongelukkigheid bij jezelf te letten, in welke vorm dan ook. Dit kan het ontwakende pijnlichaam zijn. Het kan de vorm aannemen van allerlei emoties: irritatie, ongeduld, woede, depressie, enzovoort.

Identificatie met het pijnlichaam

Het is belangrijk om het pijnlichaam te grijpen op het moment dat het uit zijn sluimerstand ontwaakt. Het pijnlichaam wil, net als ieder ander wezen, overleven. Dit kan echter alleen als het je zover krijgt dat je je er onbewust mee identificeert. Dan kan het opstaan en neemt het je mogelijk in bezit. Het pijnlichaam voedt zich met ervaringen die doortrokken zijn van negatieve energie en met alles verdere pijn veroorzaakt. Zodra het pijnlichaam controle over je heeft gekregen, schept het dus een situatie in je leven vol negatieve energie en pijn zodat het zich daarmee kan voeden.

Je pijn onder ogen zien

Het pijnlichaam kan gezien worden als een donkere schaduw die het ego werpt. Het is bang voor het licht van je bewustzijn. Ook is het bang om doorzien te worden en zijn overleving hangt volledig af van je onbewuste identificatie ermee. Van je onbewuste angst om de pijn in jezelf onder ogen te zien. Wanneer je je pijn niet onder ogen ziet, moet je hem echter keer op keer opnieuw beleven. Je ziet het pijnlichaam misschien als een gevaarlijk monster en durft hem misschien niet aan te kijken, maar belangrijk om je te realiseren is dat het pijnlichaam het nooit kan opnemen tegen de macht van je aanwezigheid.

Wanneer je het pijnlichaam waarneemt en er met je aandacht naartoe gaat, doorbreekt de identificatie. Er is dan sprake van een hogere dimensie van bewustzijn, oftewel aanwezigheid. Het pijnlichaam kan jou niet meer gebruiken en je hebt je diepste bron van kracht gekregen. Je hebt nu toegang tot de kracht van het Nu.

De kracht van het NU

De kracht van het NU

De Kracht van het Nu laat zien dat we ons denken niet zijn. Eckhart Tolle nodigt je uit om jezelf van je verstand te bevrijden. Om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Oude pijn die vastzit in je lichaam kun je vrijlaten dankzij Embodied spiritualiteit. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad. Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com met gratis verzending.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Eckhart Tolle
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Hij is de auteur van verschillende bestsellers waarvan The Power of Now de bekendste is. In 2001 verscheen dit boek onder de titel van De kracht van het Nu bij AnkhHermes. Net als zijn andere boeken kent De kracht van het Nu vele herdrukken.

Reacties
 1. Mar 16 augustus 2019 - 23:08
  Reply

  Een indruk is een afdruk van een plaatje in je geest. Een indruk is een afdruk van hoe je even bent geweest. Schreef ik 45 jaar geleden. ik was toen 15. we leven van moment naar moment. Ook pijn is een moment. Het gaat voorbij.

 2. Carien Roodhof 18 augustus 2019 - 08:11
  Reply

  Als je negatieve emoties niet meer uit de weg gaat, komt er energie vrij. Wat een prachtige ervaring na steeds terugkerende depressies. Het is een proces en kijk nu vooral hoe mijn rol daarin zich afspeelde, Ben een sprankelende en kreatieve geest die veel te geven heeft en je keuze geeft de richting. Laat los oud zeer en leef je eigen leven! Dankje voor je inspiratie ☀️

  1. Anoniem 21 april 2020 - 09:28
   Reply

   Ik had gisteravond en vannacht psychische pijn. Goed om dit terug te lezen. Nu begrijp ik het. Ik heb gister onrecht meegemaakt. Ging over een telefoon en kring geen geld terug. Vervolgens gaat me proberen discussie te voeren. Ik ben dan verstandig en verlaat de winkel. Aangezien ik besef de beveiliger achter t personeel zal staan. Als ik dan thuis ben dan voel ik emoties. Zoals onrecht, boosheid, hoe ga ik dit aanvechten etc. Er gaat dan een soort pijn in mijn lichaam (soort spanning). Ik heb die momenten vaker. Ik ben hoogsensitief en kan veel voorkomen. Maar heb er wel zelf ook last van zoals vannacht. Vanochtend opende ik fb en zag ik bij t zelfde filiaal een klacht staan. 2 mensen die op.dezelfde manier werden behandeld en er is zelfs politie bijgekomen. (Zij zagen nog niet in dat ze beter weg kunnen lopen van die types op een gegeven moment als ze er geen oor naar hebben). Vaak gaat die pijn na 1, 2 dagen weg. Ik zou het prettig vinden wanneer sommige zaken mij niet zo in beslag zouden kunnen nemen. Ook merk ik op ivm ik n jaren werken in een uitkering terecht ben gekomen. Niet de vrije vogel kan voelen. Ivm alles doorgeven. En dan al niet meer aan begin. Aangezien ook bij die instantie mensen werken die energie opvreten. Ik zit dus vast op een bepaald vlak. Ik zie het niet zitten naar een psycholoog te gaan ivm lange wachttijden en ik alles heb uitgelegd als het uur erop zit. En weinig aan heb. Maar een laag inkomen heb ik en als ik bv naar spirituele coaches zou gaan is het vaak duurder. Meer bijleggen of betalen. Heeft u een tip?

 3. Margot Landman 3 mei 2020 - 14:35
  Reply

  Zoveel moois en leerzaams te vinden op youtube! Luister naar Koos Janson, hij neemt je mee naar de juiste frequentie!!!!!

  1. Paul Gortemulder 4 december 2022 - 19:24
   Reply

   Dankjewel, voor deze naam, zijn 2 zijn 2 interessante youtube-abbo's uitgekomen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?