Bewustzijn

Jezelf helen van fysieke of emotionele pijn: hoe je kunt groeien naar zelfhelend vermogen

Door Nadine Carter
Jezelf helen van fysieke of emotionele pijn: hoe je kunt groeien naar zelfhelend vermogen

Je lichaam is in staat om zichzelf te helen, of het nu om fysieke of emotionele pijn gaat. En jij bent de sleutel: de sleutel om jezelf te helen. We kunnen zoveel meer dan we denken, niks is te groot in het leven. Je moed en je kracht is sterk genoeg om te doen wat er nodig is zodat je lichaam voor je werkt in plaats van tegen je. Het is in deze tijd belangrijk om naar ons lichaam en onszelf te luisteren. Nadine Carter geeft je 7 tips hoe je kunt groeien naar zelfhelend vermogen.

Je kunt het ook negeren, maar je lichaam zal steeds harder bij je aan de deur kloppen, dat ken je misschien al wel.

1. Luister naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam, het klinkt zo simpel. Maar als het zo eenvoudig was, dan zou er niet zoveel over geschreven hoeven worden. Dat het belangrijk is te luisteren naar je lichaam, is niets nieuws. Ik ga hier alleen wel een laag dieper, want waarom is het zo ingewikkeld om naar je lichaam te luisteren en waarom gaan we toch vaak maar door?

Jouw lichaam spreekt de waarheid, zuivere waarheid. En dat is vaak een waarheid die we niet willen horen omdat deze pijn kan doen. Het betekent dat je lichaam je aangeeft dat iets niet meer goed voelt voor je, dat iets te veel is, te ingewikkeld is of niet meer bij je past. Alleen maar horen wat je lichaam je te vertellen heeft, daar heb je niet zoveel aan. Wie a zegt moet ook b zeggen, dus wanneer je eenmaal gehoord hebt wat je lichaam je te vertellen heeft, dan moet je daar ook iets mee.

Je kunt het ook negeren, maar je lichaam zal steeds harder bij je aan de deur kloppen, dat ken je misschien al wel. A is nog niet zo ingewikkeld, maar b wel. Die gaat namelijk over grenzen stellen, nee zeggen, jezelf serieus nemen. Luisteren naar je lichaam gaat dus over jezelf serieus nemen, echt doen wat nodig is voor jezelf. Dit gaat over zelfliefde. En dat klinkt heel groot, maar begin maar eens klein door jezelf elke ochtend de vraag te stellen: ‘Wat heb ik nu nodig?’. En geef jezelf dat in kleine stapjes.

2. Heb geduld

Deze tijd heeft niet zoveel geduld. Geduld hebben betekent af en toe even stil staan. En juist dat is nu wat voor veel mensen zo ingewikkeld is. Stil staan. Even niets doen, afwachten tot het juiste zich aandient, vertrouwen op je je proces, de tijd en de ander. Het kost tijd om je lichaam haar zelfhelend vermogen weer uit het stof te halen en af te poetsen. Het voelt voor mij als een wederzijds vertrouwen waarbij je lichaam jou niet zomaar opgeeft. In jouw lichaam zit namelijk jouw diepste kern, jouw zuivere hogere ik opgeslagen, dus jij en je lichaam zijn een. Het is alleen dat jij daarop mag gaan leren vertrouwen en dat kost tijd. Geef jezelf die tijd. Besef dat al je wijsheid in jezelf ligt opgeslagen en kijk met de liefde zoals je bijvoorbeeld naar een klein kind kijkt dat net probeert te lopen, naar jezelf.

3. De diepere laag van gezond leven

Ook een bekende, maar heb je er wel eens over nagedacht wat de dieperliggende betekenis hiervan is? Wanneer het jou lukt om gezond te leven, dan is dat heel mooi. Waarom doe je dat? En hoe voelt het voor je? Ook hier gaat het namelijk weer om ‘wie staat er bij jou op de eerste plaats? Zorg je goed voor jezelf?’ Gezond leven gaat ook hier weer over jezelf serieus nemen, jezelf dusdanig belangrijk vinden. De 3 r’s van mijn oma, rust, reinheid en regelmaat, hou ik hierbij altijd in mijn achterhoofd.

En ja, soms is het echt een gigantische uitdaging om de balans in je leven goed te houden. Een andere stelregel hierbij helpt me ook: hard werken is hard rusten. En jezelf serieus nemen, ik kan het niet genoeg zeggen. Zorg net zo goed voor jezelf als voor de ander. Maar als dit nu juist jouw heikele punt is, onderzoek dan eens welke oude overtuigingen je hierin belemmeren? Wat maakt dat je niet zo goed voor jezelf zorgt, maar bijvoorbeeld wel altijd voor de ander? Gezond leven gaat ook over emotioneel gezond leven. Oude overtuigingen gaan over oud zeer. Het helpt om dit voor jezelf te onderzoeken en de oude pijn op te ruimen wanneer ze teveel in de weg zitten.

4. Accepteer wat er op je pad komt

Wanneer je vecht tegen de dingen in het leven, vecht je eigenlijk tegen jezelf. Want alles wat je op je pad tegenkomt, is nodig voor jouw groei, om te worden en te zijn wie je bent. Daarnaast creëer je alles zelf in het leven. Sommige dingen heb je echt niet in de hand, maar de wijze van omgang is dan weer wel een eigen creatie. Dus in die zin is vechten tegen de dingen in het leven echt een absolute ontkenning van jezelf. Omarmen van wat er op je pad komt, hoe veel pijn het ook doet of hoe moeilijk het ook is, is een omarming van jezelf. En op dat moment heeft je lichaam weer meer ruimte om zichzelf te helen.

5. Ga voelen

Alle bovenstaande tips leiden naar deze: echt voelen wat er is. Niet steeds je hoofd er weer tussen laten komen. Dit is echt een heel ingewikkelde, dus zet hierbij de tip geduld ook maar in. In plaats van veel te praten over wat er gebeurt en wat lastig is in je leven, is het belangrijk eens te gaan zitten en alleen maar te voelen. Laat het er zijn. Dit is in het begin absoluut ongemakkelijk en confronterend, maar zo belangrijk. Van daaruit kun je namelijk gaan aankijken wat je lichaam je zo graag te vertellen heeft. Zoek hier ook eens de stilte voor op, want in de stilte liggen alle antwoorden. De stilte in jezelf. Geen corrigerend stemmetje dat weer veroordeelt, maar je liefdevolle blik naar wat je voelt.

6. Neem verantwoording voor wat je creëert

Dit is voor mij een van de belangrijkste sleutels naar een zelfhelend vermogen en zelfs een vorm van geluk ervaren in het leven. De pijn die je ervaart in het leven komt voort uit je eigen oude overtuigingen. Je hebt ervaringen opgedaan die ooit heel pijnlijk waren, wellicht wel nooit hadden mogen plaatsvinden. Hoe heftiger en moeilijker je eigen ervaringen (bijvoorbeeld wanneer je als kind misbruikt bent), hoe meer er nodig is om jezelf te helen. Maar het kan.

Je maakt alleen die dingen mee in het leven die je aankunt. Al wens je natuurlijk dat een kind zoiets nooit hoeft mee te maken. Eigen verantwoordelijkheid gaat ook echt over dat deel waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Wanneer je als kind misbruikt bent, ben je niet verantwoordelijk voor wat jou is overkomen. Als volwassene ben je wel zelf verantwoordelijk dat te helen wanneer daar nog pijn ligt. En dat gaat over alles wat je als kind hebt meegemaakt. Nu ben je volwassen en nu is het dus aan jou om jezelf te helen.

7. Meditatie

Naast het opruimen van oud zeer in je lichaam, heb je een tool in handen die je gemakkelijk thuis kunt toepassen en dat is meditatie. Niet de vorm van ‘ik ga zitten en mag nergens meer aan denken’, maar de vorm ‘ik ga zitten en voelen wat me zo raakt’. Zitten, voelen wat je raakt, daar doorheen gaan en jezelf vervolgens de vraag stellen ‘wat heb ik NU nodig?’. Hiermee ontwikkel je je zelfhelend vermogen nog sterker.

Samen sparren

Zet het artikel je aan het denken? Is het jouw verlangen van dit moment om jezelf te helen maar weet je niet zo goed hoe? Of voel je al dat er oud zeer in de weg zit, overtuigingen waardoor je zo moeilijk bij je eigen kern kunt komen? Kom dan eens vrijblijvend langs om kennismaken om te kijken of we samen kunnen werken aan jouw verlangen.

Zelfherstel van binnenuit

Zelfherstel van binnenuit

Versterk jouw zelfhelende vermogens en ervaar zelfherstel van binnenuit. Ons lichaam beschikt over een groot zelfhelend vermogen dat we kunnen activeren met behulp van onze geestkracht, gedachten, gevoelens en overtuigingen. Pascale Bruinen legt uit hoe je je geest bewust kunt inzetten om je gezondheid te optimaliseren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Nadine Carter:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reacties
 1. wout wijnands 8 december 2019 - 13:24
  Reply

  Dank voor het mooie open stuk. Het geeft een beetje inzicht. Ik dreig zelf vast te lopen. Zowel in werk als privé zijn er grote vragen die op me afkomen.. Er over schrijven of mijzelf uiten is in ieder geval beter dan ermee rond te blijven lopen.. Wie weet wellicht komen wij verder te spreken? Groet

 2. Nadine 8 december 2019 - 14:02
  Reply

  Graag gedaan, en ja, je uiten is altijd beter dan in je eentje er mee rond lopen. Wanneer je verder wilt praten, dan kun je hier kijken voor de gegevens: www.nadinecarter.nl Warme groet, Nadine

  1. Elke 31 mei 2020 - 09:44
   Reply

   Prachtig artikel...ik heb ook een boek geschreven met als titel "mijn lichaam mijn richtingaanwijzer" je kan al raden waar het over gaat. Na volledig te zijn gecrasht ben ik gaan stilstaan bij de zaken! Echt nodig en nu voel ik mij krachtiger dan ooit. Veel succes

 3. Nadine 2 juni 2020 - 16:20
  Reply

  Mooi! Stilstaan levert zoveel op. Lieve groet, Nadine

 4. chantal 4 januari 2021 - 01:10
  Reply

  ikzelf ben therapeute en ik herken ze, de lichamelijke pijnen die hun oorzaak vinden in vroegere gebeurtenissen of herinneringen allerlei; ik vind deze tekst mooi, eerlijk en toch simpel om te begrijpen; ik ben dankbaar en zal deze wijze en toch eenvoudige uitleg ook gebruiken om mijn clienten verder te helpen.

 5. Nadine 7 januari 2021 - 09:45
  Reply

  Wat mooi Chantal, zo kunnen we onze wijsheid aan elkaar doorgeven en groeien we met elkaar naar een mooi bewustzijn en vrij leven. Liefs Nadine

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?