Hooggevoeligheid

Ode aan de hoogsensitieve sensatiezoeker (Misschien ben jij er wel eentje)

Door Mieke Lannoey
Ode aan de hoogsensitieve sensatiezoeker (Misschien ben jij er wel eentje)

Toen auteur Mieke Lannoey (Nooit meer de oude) over hoogsensitieve High Sensation Seekers las, wist ze meteen: dit gaat over mij! En misschien ook over jou… Velen van ons zijn HSS zonder het te weten. “Je bent allergisch voor sleur, regelmaat en herhaling. Verveling is voor hoogsensitieve sensatiezoekers een belangrijke, maar onderschatte bron van stress.”

Enerzijds kamp je met een zenuwstelsel dat snel overprikkeld raakt, anderzijds heb je een dopaminehuishouding die snel onderprikkeld is.

Gevoelens van zinloosheid

Zes procent van de bevolking is naast hoogsensitief ook ‘hoog sensatie zoekend’. De hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) zijn veelal de creatievelingen, multipotentials, innovators en ondernemers van onze maatschappij. Maar velen van hen zijn zich daar niet bewust van, waardoor ze vaak kampen met gevoelens van zinloosheid. Dankzij het boek ‘Prikkels bijten niet’ van Saskia Klaaysen vielen er bij mij heel wat puzzelstukjes op hun plaats. Ik deel daarom graag mijn inzichten met jullie.

Intens leven & opgaan in het moment

Een High Sensation Seeker zijn betekent niet dat je leeft van de ene kick naar de andere, noch dat je per se houdt van risico’s, roekeloosheid of waaghalzerij. Wel heb je een natuurlijke drang naar activiteiten en ervaringen die je levend doen voelen. Noem het piekervaringen of optimale gevoelsstaten zoals flow. Flow is een toestand waarin je zo betrokken bent bij wat je doet, dat je alles om je heen vergeet en in een soort tijdloos bewustzijn terechtkomt.

Zoals je één voelen worden met de perfecte golf tijdens het surfen al schrijvend helemaal opgaan in de stroom van inspiratie, de verwondering die je voelt wanneer er tijdens het snorkelen plots een dolfijn naast je opduikt, je al dansend laten meevoeren door het ritme van de muziek, de open en nieuwsgierige blik waarmee je een onbekende omgeving verkent, de bruisende energie die je voelt wanneer er een nieuw idee of inzicht opborrelt…

In de literatuur over HSS wordt tevens gesproken over ontremming. Ontremming betekent dat de rem op jezelf minder goed werkt, je gaat sneller op in het moment. Wat je achteraf weleens betreurt, bijvoorbeeld wanneer je een kater hebt of een impulsaankoop deed. In vergelijking met de mensen om je heen leef je veel meer met pieken en dalen. Je bent niet gewoon enthousiast, maar mega enthousiast! Kortom: je beleeft het leven gevoelsmatig veel intenser. Zoals Eleanor Roosevelt zei:

The purpose of life is to live it, to taste experience to the utmost, to reach out eagerly and without fear for newer and richer experience.

Vrijheid, uitdaging en zelfontwikkeling

De waarden die bij een hoogsensitieve sensatiezoeker steevast op nummer één staan zijn vrijheid, autonomie en zelfontwikkeling. Het zijn mensen met veel en gevarieerde interesses (die bovendien snel kunnen veranderen), een grote leerhonger en een sterke creatiedrang. Ze hebben behoefte aan afwisseling, uitdaging, vernieuwing en verandering. Ze willen ontdekken en begrijpen, zowel zichzelf als de mensen en de wereld om hen heen. Hierdoor is er zelden rust in hun hoofd.

Er is een groot reflectievermogen aanwezig. De meeste High Sensation Seekers beschikken over veel zelfinzicht en sturen zichzelf op natuurlijke wijze bij. Ze hebben een rijke gevoels- en belevingswereld waarin regelmatig conflicten worden uitgevochten die vaak te maken hebben met hun (soms destructieve) neiging tot zelfveroordeling.

Allergisch voor sleur, regelmaat en routine

Allergisch zijn voor sleur, regelmaat, herhaling, gewoonte en routine is het belangrijkste kenmerk van de High Sensation Seeker. Het is tevens ook het belangrijkste verschil tussen een HSS en een High Sensitive Person (HSP). Verveling is voor de hoogsensitieve sensatiezoeker een belangrijke, maar onderschatte bron van stress. Dit heeft onder meer te maken met hun gevoelige dopaminehuishouding. Verveling leidt tot een (soms chronisch) gevoel van zinloosheid en kan zelfs doorslaan in depressiviteit wanneer er niet tijdig een nieuwe uitdaging, interesse, drive of doel wordt gevonden dat de persoon in beweging brengt.

Balans tussen overprikkeling en onderprikkeling

Het leven van een HSS kan als één groot spanningsveld aanvoelen. Enerzijds kamp je met een zenuwstelsel dat snel overprikkeld raakt, anderzijds heb je een dopaminehuishouding die snel onderprikkeld is. Wanneer je symptomen van stress ervaart, is het daarom belangrijk om te onderzoeken wat de bron van je stress is: overprikkeling of onderprikkeling? De zoektocht naar balans dient centraal te staan in je leven. Balans tussen actie en rust, tussen tijd voor jezelf en tijd voor anderen. Je hebt sociale stimulansen en positieve prikkels even hard nodig als herstel- en verwerkingstijd.

Je eigen levenshandleiding schrijven

De reden waarom ik me de laatste tijd aan het verdiepen ben in o.a. HSP en HSS is niet om mezelf in een of ander hokje te plaatsen. Wel om mezelf nog beter te leren kennen en begrijpen, zodat ik mijn eigen levenshandleiding nog beter kan finetunen. Jarenlang heb ik getracht om te leven volgens de normen en verwachtingen van de maatschappij, nu begrijp ik waarom deze manier van leven mij totaal geen voldoening bracht. Geef jezelf de toestemming om je leven te leiden op een manier die echt bij je past, alleen zo kan jouw levenspotentieel zich ten volle ontplooien. En daar wordt de wereld alleen maar mooier van!

Boekentip: Prikkels bijten niet!

prikkels bijten nietNieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen. Prikkels bijten niet! brengt uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden over hoogsensitiviteit en de vier extra eigenschappen van hoogsensitieve HSS. De verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS komen uitgebreid aan bod. Prikkels bijten niet! geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over HSS:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reactie
  1. Heleen 2 september 2022 - 11:41
    Reply

    waauw ik begreep al niet waarom ik zo'n contradictie in termini was

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?