Bewustzijn

Wat zegt irritatie over jou?

Door Joyce Groot
Wat zegt irritatie over jou?

Smakken, roddelen, te snel rijdende auto’s, neuzen snuiten, schreeuwen, swekkers, negativiteit en arrogantie. Dit zijn best veel irritatiemomenten die bij mij op één dag voorbij komen. Super irritant! Maar wat zegt het over jezelf? En hoe laat je het los? En hoe kan je het omdraaien naar iets positiefs?

Weet wat jouw irritatie momentjes zijn

Waar kun jij je mateloos aan irriteren? Wat stoort je heel erg aan bepaalde personen of een bepaalde actie? Voorbeelden zijn bemoeizuchtig, drammerigheid, arrogantie, jaloezie, harteloos, slordigheid of onbeleefdheid. Zo ging ik afgelopen week met de trein. Onderweg naar Centraal Station loop ik achter een paar swekkers. Ze praten met een irritant buitenlands accent, dragen nektasjes, trainingspakken en maken veel lawaai. Ik krijg de rillingen van hun accent, waarom praten ze niet gewoon Nederlands? Als ik in de trein ben, ga ik naast een jongen zitten die ongegeneerd aan het bellen is en problemen heeft met zijn vriendin. Als ik op mijn bestemming aan kom, zie ik allerlei mensen haasten en rijdt er een auto met een hoge snelheid voorbij. Kalm aan denk ik dan!

Maar het ergste vind ik het gedrag van arrogante mensen. Op het moment dat ik dit schrijf, komen er twee mannen in pak het koffiehuis binnen, ik lach me dood. Ze gaan aan de bar staan, staan wat te draaien en vragen met een luide stem om koffie. De dame achter de bar zet ze op hun plaats door ze te laten wachten. Alsof zij ook het gevoel heeft dat ze beter zijn dan de rest. Alsof ze extra veel aandacht verdienen. Is dat omdat ze een pak aan hebben? Ik kan ik hier heel onrustig door worden. Want wie zijn zij om zo zelfverzekerd te zijn, dat hoort toch niet? Gedraag je gewoon normaal, dan ben je gek genoeg.

Uit balans

Door die twee mannen ben ik helemaal van mijn à propos. Ik raak uit balans en merk dat ik daardoor niet mezelf ben en minder energie heb. Maar wat zegt deze irritatie over mij? De zelfzekerheid van de mannen in pak slaat door in arrogantie, waar ik me aan irriteer.

Terwijl ik van het positief tegenovergestelde kan leren. Want van mensen waar je je aan irriteert, kan je juist het meeste leren.

“Ik mag vertrouwen op mijn eigen ideeën”

Ik kan bijvoorbeeld goed herinneren dat ik mij ergerde aan mijn vorige baas. Hij vertelde altijd vol vertrouwen en lof over zijn ideeën, terwijl ik altijd twijfelde of mijn ideeën wel goed waren. Door te kijken naar wat me aan hem irriteert, kan ik leren. Ik vertel mezelf daarom vaker dat ik mag vertrouwen op mijn eigen ideeën.

“Ik mag accepteren dat er problemen zijn”

Wat zegt die jongen met problemen in de trein over mij? Niet alles hoeft oké te zijn, ik mag accepteren dat er problemen zijn.

“Ik mag vrijer zijn”

En wat zeggen deze swekkers over mij? Dat ze zonder enige schaamte doen waar ze zin in hebben. Ik mag soms wat vrijer zijn.

Wat zegt een irritatie moment over jou?

Kijk naar het positief tegenovergestelde! Ik ben heel erg benieuwd naar jullie irritaties? Wat leer jij er van? Ga op onderzoek uit. Uiteindelijk weet je steeds beter waar je jezelf mee voor de gek houdt en wanneer je er last van hebt. Door de irritatie kun je dus veel over jezelf te weten komen.

Via je irritatie kun je uiteindelijk inzicht krijgen in:

  • Je uitdaging: waar heb jij wat meer van nodig?
  • Je valkuil: welk gedrag zet jij in als je uit balans bent?

Elke vrouw heeft haar eigen kracht, waarden en talenten. Weet wat die van jouw zijn. Geloof erin, houdt ervan, geniet ervan en gebruik wat je hebt.

Verandering

Verandering

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt leren van negatieve emoties? In Verandering leert Anselm Grün je om negatieve emoties te aanvaarden en ze te beschouwen als een bron van krachtige energie.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Joyce Groot
Joyce Groot

Om honderden vrouwen te inspireren om zich weer krachtig & succesvol te voelen in hun lijf, leven en werk. Door vitality & empowerment blogs en coaching.

Reactie
  1. Hilde 7 augustus 2019 - 09:58
    Reply

    Wat mooi bedankt!!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?