Home Geen categorie Wat zegt irritatie over jou?

Wat zegt irritatie over jou?

Door Joyce Groot

positive-725842_1920Smakken, roddelen, te snel rijdende auto’s, neuzen snuiten, schreeuwen, swekkers, negativiteit en arrogantie. Dit zijn best veel irritatiemomenten die bij mij op één dag voorbij komen. Super irritant! Maar wat zegt het over jezelf? En hoe laat je het los? En hoe kan je het omdraaien naar iets positiefs? Weet wat jouw irritatie momentjes zijn. Waar kun jij je mateloos aan irriteren? Wat stoort je heel erg aan bepaalde personen of een bepaalde actie? Voorbeelden zijn bemoeizuchtig, drammerigheid, arrogantie, jaloezie, harteloos, slordigheid of onbeleefdheid. Zo ging ik afgelopen week met de trein. Onderweg naar Centraal Station loop ik achter een paar swekkers. Ze praten met een irritant buitenlands accent, dragen nektasjes, trainingspakken en maken veel lawaai. Ik krijg de rillingen van hun accent, waarom praten ze niet gewoon Nederlands? Als ik in de trein ben, ga ik naast een jongen zitten die ongegeneerd aan het bellen is en problemen heeft met zijn vriendin. Als ik op mijn bestemming aan kom, zie ik allerlei mensen haasten en rijdt er een auto met een hoge snelheid voorbij. Kalm aan denk ik dan! Maar het ergste vind ik het gedrag van arrogante mensen. Op het moment dat ik dit schrijf, komen er twee mannen in pak het koffiehuis binnen, ik lach me dood. Ze gaan aan de bar staan, staan wat te draaien en vragen met een luide stem om koffie. De dame achter de bar zet ze op hun plaats door ze te laten wachten. Alsof zij ook het gevoel heeft dat ze beter zijn dan de rest. Alsof ze extra veel aandacht verdienen. Is dat omdat ze een pak aan hebben? Ik kan ik hier heel onrustig door worden. Want wie zijn jij om zo zelfverzekerd te zijn, dat hoort toch niet? Gedraag je gewoon normaal, dan ben je gek genoeg. Door die twee mannen ben ik helemaal van mijn à propos. Ik raak uit balans en merk dat ik daardoor niet mezelf ben en minder energie heb. Maar wat zegt deze irritatie over mij? De zelfzekerheid van de mannen in pak slaat door in arrogantie, waar ik me aan irriteer. Terwijl ik van het positief tegenovergestelde kan leren. Want van mensen waar je je aan irriteert, kan je juist het meeste leren. Ik kan bijvoorbeeld goed herinneren dat ik mij ergerde aan mijn vorige baas. Hij vertelde altijd vol vertrouwen en lof over zijn ideeën, terwijl ik altijd twijfelde of mijn ideeën wel goed waren. Door te kijken naar wat me aan hem irriteert, kan ik leren. Ik vertel mezelf daarom vaker dat ik mag vertrouwen op mijn eigen ideeën. Wat zegt die jongen met problemen in de trein over mij? Niet alles hoeft oké te zijn, ik mag accepteren dat er problemen zijn. En wat zeggen deze swekkers over mij? Dat ze zonder enige schaamte doen waar ze zin in hebben. Ik mag soms wat vrijer zijn. Wat zegt een irritatie moment over jou? Kijk naar het positief tegenovergestelde! Ik ben heel erg benieuwd naar jullie irritaties? Wat leer jij er van? Ga op onderzoek uit. Uiteindelijk weet je steeds beter waar je jezelf mee voor de gek houd en wanneer je er last van hebt. Door de irritatie, kun je dus veel over jezelf te weten komen. Via je irritatie kun je uiteindelijk inzicht krijgen in: – Je uitdaging: waar heb jij wat meer van nodig? Je valkuil: welk gedrag zet jij in als je uit balans bent? Elke vrouw heeft haar eigen kracht, waarden en talenten. Weet wat die van jouw zijn. Geloof erin, houdt ervan, geniet ervan en gebruik wat je hebt.

1 comment

Avatar
Hilde 7 augustus 2019 - 09:58

Wat mooi bedankt!!

Reply

Leave a Comment