Bewustzijn

Interne onrust: wat het onderdrukken van emoties met je doet

Door Diana Douma
Interne onrust: wat het onderdrukken van emoties met je doet

Er zijn momenteel zoveel emoties te verwerken dat velen van ons ze onderdrukken. Diana Douma laat in dit artikel zien hoe deze ‘interne struggles’ ons schaden én hoe we onszelf ervan bevrijden. “Hoe meer je uit angst handelt en je gevoelens niet durft aan te gaan, hoe meer jij jezelf en je leven saboteert.”

Gevoelens blijven in de onderlaag sluimeren totdat we de moed hebben om ze aan te kijken, te erkennen en te ervaren.

Bang voor emoties

Interne worstelingen – hebben we die niet allemaal? Momenteel komt er veel ellende naar de oppervlakte die ons raakt. Soms is het zoveel dat we niet weten hoe we alles moeten verwerken. In deze wereld zijn we zo gewend om geleefd te worden en emotieloos door het leven te gaan. We onderdrukken onze emoties, omdat ons hoofd – ons ego – zegt dat we moeten doorgaan. Maar ten koste van wat en van wie? Vaak ten koste van onszelf… Als we onze emoties wél aangaan, kan het leven (meer) moeiteloos zijn.

Het klinkt misschien raar, maar voor velen is een bestaan vol struggles een comfortzone geworden. Soms zit het avontuur van het leven in deze worstelingen, want anders voelen we alleen maar leegte. Maar is het werkelijk leegte? Of zijn we bang om de emoties en gevoelens die kunnen loskomen te voelen en werkelijk aan te gaan?

Depressie, paniekaanvallen en boosheid

Ik zie in mijn praktijk steeds vaker dat mensen het contact met zichzelf en hun lijf zijn kwijtgeraakt. Ze hebben geen verbinding met zichzelf en met de gevoelens die sluimerend onder de oppervlakte liggen. Velen zijn bang om gevoelens te ervaren en doen daarom moeite om ze weg te drukken, want gevoelens kunnen mogelijk pijn en verdriet naar de oppervlakte brengen.

Wees eens eerlijk tegen jezelf: is het onderdrukken echt goed voor je? Heeft het jou het leven gebracht dat je nodig hebt om gelukkig te zijn? Of voel je de interne worstelingen steeds meer opkomen in de vorm van frustraties, stress, boosheid, depressie, paniekaanvallen of melancholisch gedrag?

Gevangen in een vicieuze cirkel

Deze gevoelens blijven in de onderlaag sluimeren totdat we de moed hebben om ze aan te kijken, te erkennen en te voelen. Waarom zoeken we systematisch naar vluchtroutes om onszelf uit de weg te gaan? Trauma’s kunnen hierbij een rol spelen, maar het is aan jou om er nu wat mee te doen. Als je blijft hangen in wat het verleden jou wel of niet heeft gebracht, zit je vast in een vicieuze cirkel. Het is net als de lemniscaat, het infinity-symbool: je draait steeds hetzelfde rondje, zonder dat er verandering in komt. Hoe kun je nou werkelijk in je kracht staan als je jezelf niet eens toestaat alles te voelen wat je lijf, je hart en je ziel willen voelen?

We kunnen oneindig groeien en onszelf ontwikkelen. Als we daar tenminste bewust voor kiezen en uit de cyclus van herhaling stappen. In je comfort zone blijven is makkelijk, maar hier gebeurt niets of steeds hetzelfde. Als je blijft doen wat je deed, krijg je altijd dezelfde resultaten. Het is dus aan jou om deze cyclus te doorbreken en je hart te volgen, ongeacht wat er naar boven komt aan gevoelens en emoties. Hoe meer jij je hart opent en volgt, hoe meer je in overeenstemming leeft met jouw hartsverlangen en doel. Hoe meer je uit angst handelt en je gevoelens niet durft aan te gaan, hoe meer jij jezelf en je leven saboteert.

Het is tijd om voor jezelf te kiezen!

Het is nu tijd om keuzes te maken die goed voelen voor jou! Niet voor een ander, want een ander kan jou niet gelukkig maken. Alleen jij kunt jezelf gelukkig maken en alleen jij kunt weten wat goed is voor jou. We hebben allemaal interne struggles en ze blijven doorgaan totdat we voor onszelf kiezen. Totdat we gaan doen wat ons hart ons ingeeft.

Blijf jij geloven in wat de wereld om jou heen zegt, inclusief ik? Of ga je eindelijk eens in jezelf geloven en echt voelen wat voor jou waarheid is? Het valt niet mee als je niet weet hoe je moet voelen, maar het begint met je gevoelens toelaten. Hoe minder je onderdrukt, hoe meer je hart, je lichaam en je ziel opengaan. Tijdens deze openbaring leer je steeds beter voelen wat voor jou waarheid is, omdat je dichter bij jezelf komt.

Lichter leven

De meeste mensen zijn de weg kwijtgeraakt, omdat ze teveel hebben geluisterd naar wat de buitenwereld hun vertelt. Vertrouw op je innerlijke kompas, dat wijst jou de weg, de waarheid – die overigens voor iedereen anders is. We leven in een wereld met verschillende mensen, met verschillende leefwijzen, verschillende idealen en ga zo maar door. Hoe mooi is dat! We zijn niet allemaal hetzelfde en juist daardoor kunnen we van elkaar leren en groeien. De een is niet ‘verder’ dan de ander; iedereen heeft een andere manier van leven. Van elke denkwijze kunnen we iets opsteken, zolang je elkaar maar niet schaadt of slechter achterlaat.

In deze tijd zijn er enkele heersende overtuigingen in de maatschappij. Het kan lastig zijn om niet mee te gaan in andermans opvattingen en in jouw eigen waarheid te staan. Steeds meer mensen voelen wat wel en niet klopt, maar velen durven zich nog niet uit te spreken. Het is belangrijk om je hart te volgen en van je hart geen moordkuil te maken. Hoe meer dingen niet uitgesproken worden, hoe meer interne worstelingen er ontstaan. De energie moet toch ergens heen. Het gevolg is dat veel mensen lijden aan een burn-out, een depressie of iets anders.

Het is tijd om je hart te openen en uit te spreken wat je werkelijk voelt. Alleen zo creëer je meer ruimte voor jezelf. Een ruimte waarin alles weer kan stromen en jij lichter kunt leven. Hoe minder interne struggles we allemaal hebben, hoe meer balans er in de wereld is, en vooral in jouw wereld. Welke stappen ga jij zetten om die interne worstelingen nu eindelijk eens los te laten?

Weg van de pijn

Weg van de pijn

In Weg van de pijn laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. In dit boek laat ze zien dat wanneer je aan de slag gaat met jezelf en psychische pijn uit het verleden opruimt, genezing het gevolg kan zijn.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het onderdrukken van emoties:

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reacties
 1. Chris 9 mei 2023 - 12:28
  Reply

  bedankt, precies wat ik nodig had...

  1. Diana Douma 9 mei 2023 - 12:56
   Reply

   Graag gedaan <3

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?