Spiritualiteit

Alles wat je wilt weten over volle maan

Door Claire Babai
Alles wat je wilt weten over volle maan

Tijdens volle maan stuurt de maan veel energie naar de aarde. Met haar goddelijke stralen is dit prachtig om te zien, maar je ervaart dit ‘hoogtepunt’ van de maancyclus misschien niet altijd als positief. Slaap je ’s nachts slecht en ben je overdag prikkelbaar en emotioneel? De kans is groot dat de maanenergie dit teweegbrengt. Wat houdt volle maan in? We vertellen je alles wat je wilt weten.

Wat is volle maan?

Een volle maan ontstaat doordat de maan aan de andere kant van de aarde staat dan de zon. Er verschijnen dertien volle manen in een jaar; ongeveer één per maand. Elke volle maan staat in een ander dierenriemteken. Dit zorgt voor een unieke energie, waar een betekenis aan kan worden gegeven. De energie van de maan trekt aan het water op aarde (zwaartekracht). Mensen bestaan voor het merendeel uit water, waardoor er ook aan onze energie wordt getrokken. Dit verklaart de invloed die je kan merken tijdens de verschillende maancycli.

Wat is de invloed van volle maan?

De maancyclus heeft een grote invloed op ons. Om mee te kunnen veren met de energie van de maan, zijn maankalenders van belang. Je kunt de wind in je rug voelen als je meeveert met de natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volle bloei en afbouw. Ga naar de maankalender en schrijf in je agenda op wanneer het volle maan en nieuwe maan is. Deze standen kun je vervolgens betrekken bij je keuzes op zowel werk als persoonlijk vlak.

Leven met de maancyclus

Nieuwe maan

Gebruik de energie van de nieuwe maan om nieuwe intenties te zetten, wensen uit te spreken en plannen te maken.

Wassende maan

Tijdens wassende maan kun je het beste actie ondernemen. Begin aan die nieuwe sport die je je voorgenomen had, stort je op je werk of studie en onderhoud je relaties.

Volle maan

Het licht en de energie van volle maan is ideaal om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Schrijf op waar je veel over piekert, maar ook wat je gelukkig maakt. Bereid je voor op loslating.

Afnemende maan

Afnemende maan is de ideale tijd om los te laten en slechte gewoontes af te leren. Neem de rust en ruimte om knopen door te hakken en zorg dat je goed oplaadt voor de nieuwe maan.

Luister naar jezelf en pas je rituelen aan op je eigen bioritme in combinatie met de maanenergie. Benut niet alleen de tijden van uitbundigheid, maar juist ook van in je comfortzone kruipen. Door meer inzicht te krijgen in de invloed van de verschillende maanfasen op jouw leven, kun je meebewegen met de maanenergie. Zo beleef je je leven intenser en rijker.

Onrustig met volle maan

We hebben een biologische klok, gebaseerd op het opkomen en ondergaan van de zon. We slapen en eten rond vaste tijden. Een volle maan maakt de nacht een stuk lichter dan we gewend zijn, waardoor we uit balans raken. Daarnaast heeft de energie van de zwaartekrachtverhoudingen tussen de maan en aarde effect op ons slaappatroon en emoties. Mensen slapen gemiddeld korter tijdens volle maan, hebben langer de tijd nodig om in slaap te vallen en hebben een minder lange fase van diepe slaap.

Tijdens volle maan versterkt de energie van de maan alles: onze emoties, gedachten en situaties. Deze energie opent onze chakra’s, de belangrijkste energiecentra in ons lichaam. Je negatieve gedachten, zoals angst en depressie, komen dus beter aan het licht rond deze dagen. Ook positieve gedachten en emoties worden versterkt door volle maan-energie. Je kunt de behoefte voelen om te creëren, op te ruimen of dingen te doen die je telkens uitstelde. Geef jezelf rond deze tijd dat laatste zetje om je doelen te bereiken.

Als je een sterke verbinding met je geliefden voelt rond volle maan, dan is het een goed idee om contact op te nemen. Je uitgaande liefde zal versterkt worden door de energie van de maan. Dit is extra welkom als de ander rond deze tijd overspoeld wordt door wisselende emoties. Voel je angst en spanning? Pak een vel papier en schrijf exact op wat je voelt, maar ook wáárom je dat gevoel hebt. Bijvoorbeeld:

“Ik voel spanning in mijn hoofd en onderbuik, omdat ik volgende week een grote presentatie heb. Ik ben bang dat ik een black-out krijg en mensen me niet serieus nemen.”

Schrijf vervolgens een positieve affirmatie op, die bovenstaande spanning weerlegt. Zoals:

“Ik geloof in mijn eigen kennis en kracht.” En “Mensen hebben mij lief, ook in tegenspoed.”

Maak daarna verbinding met je ademhaling en chakra’s. Zeg je positieve affirmaties hardop, tot je de kracht door je hele lichaam voelt stromen. De positieve energie die je hiermee het universum instuurt wordt versterkt door de energie van de volle maan, waardoor de onrust in je lichaam verdwijnt.

Gevoeligheid bij volle maan

Ben je hooggevoelig? Voornamelijk HSP slapen slecht of onrustig rond volle maan. Dit komt omdat hoogsensitieven bewust en onbewust meer waarnemen dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Voldoende slaap is belangrijk om je lichaam te laten ontspannen. Wakker liggen, onrustig slapen, intens dromen en zelfs slaapwandelen zorgt dat je eerder overprikkelt raakt, wat de maan vervolgens weer versterkt. Mensen met migraine hebben door al deze onrust ook extra last van hoofdpijn. Richt je daarom op alle gedachten, emoties en fysieke gewaarwordingen die je versterkt wilt hebben.

Wanneer je weet dat je extra gevoelig bent rondom volle maan, wees dan mild voor jezelf. Het is een intense periode waarin weerstand tegen ‘wat is’ extra versterkt wordt, maar ook een periode met een diepe, spirituele ervaring. Maak bijvoorbeeld een wandeling bij maanlicht en kies in deze periode om bij mensen te zijn die het beste in jou naar boven halen.

Dromen tijdens volle maan

Tijdens volle maan staan er nieuwe gebeurtenissen te wachten. Er is een grote kans dat één van je wensen rond deze tijd uitkomt. Sommige wensen vergen veel tijd. Het kan daarom ook zijn dat je in de periode rondom volle maan sterke aanwijzingen krijgt dat je op de goede weg bent. Je zult vaker en intenser dromen. Ga voor jezelf na welke emoties er tijdens deze dromen naar boven komen. Voel je je aangemoedigd? Een positieve houding versterkt gedurende deze tijd. Bedenk daarom wat je het beste kunt doen om je wensen uit te laten komen, maar wees ondertussen blij met wat je tot nu toe hebt.

Wat betekent volle maan spiritueel?

Naast dat volle maan een behoorlijke mentale en fysieke invloed op ons heeft, is er ook een spirituele betekenis. Zoals te zien bij de maankalender, kunnen we aan de maan denken in termen van het Chinese filosofische concept yin-yang. Tijdens nieuwe maan is er veel vrouwelijke energie yin (donker, koud, vasthoudend en ontvankelijk). Deze energie staat symbool voor de nacht en neemt tijdens wassende maan geleidelijk af, terwijl mannelijke energie yang (licht, warm, beweeglijk, doelgericht) dan toeneemt. Volle maan staat in het teken van yang-energie (de energie van de zon) en is de ‘alles-of-niets-fase’. De yang-energie neemt af met afnemende maan en maakt plaats voor nieuwe yin-energie. Hierna herhaalt de cyclus zich en worden de energieën van de maan steeds meer yin; net zo veranderlijk als ons leven. Je kunt de uitwerking van de veranderende maanenergie voornamelijk voelen op deze gebieden:

 • Emoties
 • Voeding
 • Instincten
 • Behoeften
 • Hormonen
 • Het onderbewuste
 • Het verleden
 • De thuissituatie
 • Het moederschap

De yin-energie trekt tijdens volle maan het hardst aan het water op aarde. Omdat je grotendeels uit water bestaat, zul je rond deze periode versterkte emoties voelen. Je natuurlijke instincten worden meer aangewakkerd, zoals moederliefde of bijvoorbeeld hoogtevrees. Alles wat ‘al was’ wordt versterkt. Je lichaam neemt rond volle maan ook de meeste voedingsstoffen op, omdat geneeskrachtige kruiden en planten nu de meeste kracht hebben.

Zodra je je leven afstemt op de maancycli begin je je te verbinden met de kosmos en met de natuur. In de eenentwintigste eeuw hebben we de neiging om ons daarvan los te maken, maar je zult merken dat verbintenis met de maan je veel geluk brengt.

Laat los met volle maan

De maan is astrologisch geassocieerd met gevoelens. Waar nieuwe maan een uitstekende gelegenheid is om wensen te doen en dromen te manifesteren, gaat volle maan over een hoogtepunt bereiken en het oude ‘loslaten’. Dit kan het loslaten van negatieve energieën of gebeurtenissen als gevolg van ergernis zijn. Het gaat ook over het loslaten van negatieve patronen waarin je terecht bent gekomen, zoals schadelijke gedachten en gewoonten. We worden in feite dus gedwongen om met onze ‘troep’ af te rekenen. Het heldere licht van een volle maan schijnt op onze eigen duisternis: de delen van onszelf die we liever niet willen zien. Dit is waarom sommige mensen rondom volle maan in de war zijn.

Loslaten zorgt dat niet alleen onze geest, maar ook ons lichaam volledig kan ontspannen. Loop naar een ruimte met een raam waar het licht van de volle maan doorheen schijnt of waar je je het meest ontspannen voelt. Brand kaarsen of wierook als je dat fijn vindt. Pak vervolgens een kussen, ga in lotushouding zitten en sluit je ogen. Concentreer je op je hartchakra en adem 5 seconden diep in en 5 seconden diep uit. Als er een gedachte voorbij komt met een negatieve lading, benoem dit dan in je hoofd. Zeg vervolgens ‘laat los’ en beeld in dat de gedachte wegdrijft. Herhaal dit tot er geen negatieve gedachten meer voorbij komen en je volledig ontspannen bent.

Wat moet je doen met volle maan?

De emoties die naar de oppervlakte komen tijdens volle maan hebben een uitweg nodig. Wanneer je onzekere of onopgeloste gevoelens over een situatie of persoon hebt los gelaten kun je je hart weer openstellen en heb je ruimte voor dankbaarheid. De meeste mensen passen hun leven alleen aan op de cyclus van de maan als ze in de problemen zitten. Dat is oké, maar het is belangrijk om te begrijpen dat elke maanfase geschikt is voor een doel in je leven. Hoe meer je je op de maan afstemt, hoe makkelijker je leven verloopt. De volle maan is het ideale moment om te werken aan je innerlijk. Denk hierbij aan zelfreflectie, genezing, blokkades wegnemen en het verleden loslaten: allemaal dingen die we regelmatig zouden moeten doen. Je kunt de volle maan gebruiken om te werken aan:

 • Negatieve emoties
 • Angsten
 • Ergernis
 • Ruzies
 • Teleurstellingen
 • Intense gebeurtenissen

Vergeef jezelf en anderen bij volle maan

Om aan onszelf te werken moeten we eerst onszelf en anderen kunnen vergeven. Klinkt moeilijk? Dat hoeft het niet te zijn. Beeld je in dat sommige mensen op aarde zijn om je te helpen groeien als persoon. Die persoon moet dingen doen om jouw pad moeilijker te maken, maar die nodig zijn voor je ontwikkeling. Zoek dus naar de les als iemand je tot het uiterste drijft of irriteert. Zie het als een vooropgezet plan om verder te komen dan waar je nu staat. Wrok gaat je in dit soort situaties niet helpen; het leidt tot bitterheid en is giftig. Zoals Boeddha eens zei: “Vasthouden aan woede is gif drinken en verwachten dat de andere persoon sterft.”.

Kijk terug op de afgelopen maand en word je bewust van iemand die of iets dat je heeft gekwetst. Gebruik deze tijd dan niet voor kritiek, maar voor vergiffenis. Als je een situatie of persoon vergeeft, bevrijd je je karma. Door dat te doen verlaat je de situatie (ontgiften) en geef je ruimte voor nieuwe kansen in je leven. Hoe zuiverder je tijdens volle maan bent, hoe beter je over twee weken tijdens nieuwe maan in staat bent om te zaaien. De beste tijd voor vergiffenis is de avond vóór volle maan. Het is goed om te beseffen dat iemand vergeven voor wat hij of zij heeft gedaan niet betekent dat je datzelfde gedrag goedkeurt. Het betekent dat je ermee hebt afgerekend en vooruit kunt. Je kunt het vervolgens vergeten, maar dat hoeft niet.

Ga op de avond van volle maan ongeveer tien minuten ontspannen zitten en haal iedereen voor de geest waar je wrok tegen koestert. Vergeef vervolgens alle personen en situaties één voor één. Werkt iemand je alleen op je zenuwen? Vraag diegene dan jou je slechte gevoelens te vergeven en zend hem of haar liefde. Doe dan het volgende:

 1. Adem diep in en uit. Laat elke spanning, bezorgdheid en ongerustheid los tijdens het uitademen.
 2. Denk aan een gewoonte, gedachtepatroon of idee dat je ergert (het kan er meer dan één zijn). Schrijf dit op een vel papier.
 3. Denk vervolgens aan een persoon die je van streek heeft gemaakt. Dit hoeft niet in de laatste maand te zijn, maar kan teruggaan tot je jeugd. Schrijf zijn of haar naam op hetzelfde vel papier (dit kan ook meer dan één persoon zijn), plus wat diegene heeft misdaan.
 4. Sluit je ogen en visualiseer één voor één de personen in je lijst in een roze bel (roze is de kleur van de liefde). Zie diegene naar je glimlachen en creëer een goed gevoel tussen jullie twee. Zeg: ‘ik vergeef je’ en laat hem of haar vervolgens wegzweven.
 5. Spreek de volgende volle maan-vergevingsformule uit:

‘Onder de schitterende volle maan vergeef ik alles, iedereen, iedere ervaring, iedere herinnering van vroeger en nu die vergiffenis behoeft. Ik vergeef nadrukkelijk iedereen. Ik vergeef ook mijzelf voor gemaakte fouten. Het universum is liefde en mij wordt vergeven; ik word uitsluitend geleid door liefde. Liefde corrigeert nu mijn leven. Met dit besef wacht ik af in vrede.’

 1. Ga naar een veilige plek in huis, zoals de gootsteen, en verbrand het vel papier. Dit ritueel laat de energieën ervan vrij in de ether, waar ze worden omgezet in liefde.

Gebruik de volle maan om dankbaar te zijn

Losgelaten wrok creëert een gat wat opgevuld moet worden. Dankbaarheid is de ideale kwaliteit om wrok te vervangen. Door dankbaarheid voel je je gelukkiger en kun je beter manifesteren wanneer het over twee weken nieuwe maan is. Zo creëer je dankbaarheid:

 1. Denk aan drie plaatsen, situaties en dingen waar je blij mee bent. Schrijf dit op een vel papier.
 2. Denk vervolgens aan alle personen in je leven waar je van houdt en die je gelukkig maken. Schrijf de namen van deze personen op een vel papier, plus de reden waarom je aan hem of haar denkt.
 3. Zeg: ‘Ik weet dat ik gezegend ben en ik leef mijn leven in die wetenschap.’
 4. Ga naar een veilige plek in huis, zoals de gootsteen, en verbrand het vel papier. Dit zorgt dat je alle gedachten weer loslaat en rust vindt.

Q&A

Heeft de volle maan ook invloed op mijn relatie?

De warme gloed en energie die de volle maan uitstraalt versterkt je liefdesrelaties. Voornamelijk de (seksuele) aantrekkingskracht en liefde van tweelingzielen is op dit moment extra groot. Ook hoog sensitieve personen voelen zich rondom volle maan extra opgewonden. Dit komt doordat alle emoties en behoeften (dus ook seksuele) worden versterkt tijdens volle maan. Onze gevoelens zijn tijdens deze fase voor iedereen zichtbaar. Dit is het ideale moment om de man of vrouw met wie je al een tijdje aan het flirten bent op date te vragen of om de volgende stap te nemen in je relatie.

Wat betekent het als ik jarig ben op volle maan?

Valt volle maan dit jaar op je verjaardag? Dan is er een grote kans dat het jaar erna een keerpunt bevat. Je moet gedurende deze tijd aan je emoties werken en je bewust zijn van hoe je met je gevoelens omgaat. Het is tijd om balans te vinden tussen hoeveel tijd je aan jezelf en aan anderen besteed.

Hoe kun je kristallen en stenen opladen tijdens volle maan?

Kristallen kunnen je helpen in je intenties te blijven geloven en geven je de kracht om elke dag iets positiefs te ontdekken. Ze bereiden je voor op de veranderingen die je in jezelf of je leven wilt doormaken. Kristallen absorberen unieke energieën en houden deze vast, zowel de positieve als de negatieve. Het is daarom belangrijk om ze van tijd tot tijd te reinigen. De periode rondom volle maan is een uitstekend moment om je sieraden te zuiveren; je hoeft ze alleen maar 24 uur buiten neer te leggen (ergens waar het veilig is).

Wat is het effect van yoga en meditatie tijdens volle maan?

Het effect van yoga en meditatie wordt ook versterkt door de energie van de volle maan. Dat geeft ons de kans om de druk en stress die we ervaren te verminderen en te kiezen voor een diepe healing op alle niveaus. Kies gedurende volle maan voor meditaties met een langzame ademhaling en focus je voornamelijk op het positieve. Omdat je waarschijnlijk erg onrustig bent rond deze tijd, is een ontspannen en rustige vorm van yoga de beste keus.

Leven met de maan

Leven met de maan

Wil je meer doen bij volle maan? Deze fase vindt elke maand plaats in een ander dierenriemteken. Elk thema biedt een andere vibratie en een andere reeks van thema’s voor ons om aan te werken. In het boek Leven met de maan vind je een uitgebreide handleiding om per thema jezelf vragen te stellen en je emotionaliteit te verhogen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Deel dit artikel online
Claire Babai
Claire Babai

Claire Babai werkt als businesscoach voor copywriters en contentmarketeers. Ze is ervan overtuigd dat energie en mindset de belangrijkste fundering zijn voor het runnen van een succesvol bedrijf. Naast online marketing strategieën, helpt ze ondernemers daarom met het vinden van hun eigen kracht, waarbij spiritualiteit een belangrijk onderdeel is.

Reactie
 1. Onder invloed van de maan: het perspectief van een komkommer - Kaf 6 augustus 2020 - 10:01
  Reply

  […] we ’s nachts te woelen bij volle maan, we gaan slaapwandelen of we voelen ons onrustig, en overdag zijn we prikkelbaar en emotioneel,’ vervolgde ze met een vreemdsoortig diepe stem, […]

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?