Home Bewustzijn 11 positieve affirmaties: creëer je eigen goede gedachten

11 positieve affirmaties: creëer je eigen goede gedachten

Door Melissa Oltmans
goedemorgen

Met positieve affirmaties kun je goede gedachten creëren. Een affirmatie is namelijk een positieve verklaring. Het kan iets zijn wat je zegt of leest. Door affirmaties uit te spreken ondersteun je het creëren van stimulerende en optimistische gedachten. Affirmaties zijn het effectiefst als je ze formuleert alsof je reeds doet wat je wilde doen ( in plaats van deze actie in de toekomst te plaatsen). Dus begin met de zin: ‘ik doe’ in plaats van ‘ik zou graag willen doen.’ (Je went er snel aan). Door de zin vaak te herhalen ga je er uiteindelijk ook in geloven, dat is de kracht van een affirmatie.

Oefening: positieve affirmaties bedenken

Schrijf of typ enkele positieve uitspraken op. Stel je beschermengel voor als een liefhebbende ouder of coach die jou in al je streven steunt. Wat zou die stimulerende leraar nu tegen jou zeggen? Verander die uitspraak zodanig dat hij nu van jou komt. Maak van jezelf je eigen liefdevolle gids. Begin je affirmatie met het woord ‘ik’. Spreek je affirmaties uit alsof zij al gebeurd zijn. In plaats van iets wat in de toekomst zal plaatsvinden.

Voorbeelden voor de basis van je eigen positieve affirmaties​​

 • Ik ben gezond
 • Ik ben gelukkig
 • Ik ben mooi geslaagd voor mijn examens
 • Ik heb alles wat ik nodig heb om mijn doel te bereiken
 • Ik heb een baan waarvan ik houd
 • Ik heb een liefdevolle en veilige relatie
 • Ik ben sterk
 • Ik ben blij
 • Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb
 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik ben waardevol
 • Ik ben mooi…

Aan de slag

 1. Spreek iedere dag je affirmaties uit.
 2. Knip je affirmaties uit en plak ze tegen de ijskast of op nachtkastje. Je kunt zelfs een affirmatie op de spiegel in de badkamer plakken – overal waar je deze iedere dag of verschillende keren per dag ziet. Gebruik er diverse tegelijkertijd, of werk met een boodschap die je overal in huis neerlegt. Dit is een oefening uit het boek: Engelen in je leven van Jacky Newcomb.

Tip: Als er een negatieve opmerking je te binnen schiet, haal dan je schouders op zodra je je daarvan bewust wordt. Recht je rug vol zelfvertrouwen (zelfs als je voelt dat je net doet alsof). Oefen en blijf door met oefenen. Door steeds meer affirmaties en positieve uitspraken te blijven herhalen weet ik zeker dat je er niet meer mee zult ophouden!

Boekentip Inspirerend leven: Machtige gedachten

Machtige gedachten van Louise Hay is een boek vol met positieve affirmaties. Bestel hier jouw exemplaar voor € 17,50 bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com. 

Video van Louise Hay over affirmaties en sterke gedachten

Beeld: Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Leave a Comment