Gezondheid

Blijf je maar eten? Misschien is je nervus vagus overprikkeld

Door Sandra Hintringer
Blijf je maar eten? Misschien is je nervus vagus overprikkeld

Lukt het je niet om te stoppen met eten en blijf je maar snaaien ondanks je goede voornemens? Misschien komt dit door een lichamelijk fenomeen dat sterker is dan je discipline: je nervus vagus is overprikkeld en je kalmeert jezelf met eten. Sandra Hintringer, auteur van De nervus vagus, laat je in dit artikel zien waarom dit je overkomt.

Naast het feit dat we onszelf belonen met voedsel of onszelf iets gunnen, is eten een eenvoudige oplossing van de zelfregulatie.

De nervus vagus is een enorm belangrijke zenuw die van je hoofd tot je darmen loopt. Wat de nervus vagus precies is en hoe deze zenuw werkt, lees je in dit artikel.

De anatomie van de nervus vagus

De slokdarm en de twee nervusvagusstammen lopen door één opening in het middenrif, en worden hier onderdeel van het systeem van de dorsale vagus. Elke ademhaling, vooral een rustige, diep in de buik, kan een positieve invloed hebben op de situatie in het middenrif en daarmee de vertakkingen van de nervus vagus. Onder het middenrif liggen nog verschillende andere aftakkingen, die naar de organen boven in de buik lopen: de maag, de dunne en de dikke darm.

De nervus vagus verzorgt deze echter slechts tot de afbuiging van de dikke darm naar links onder de ribboog. De rest van de dikke darm wordt aangestuurd door een andere zenuwvlecht, die vanuit het bekken omhoog loopt. Voorts ontvangen de lever, de gal, de alvleesklier en de nieren signalen van de nervus vagus. Deze stimuleren de buikorganen tot de vorming van afscheidingsproducten.

Kalmeer jij door te eten?

Naast het feit dat we onszelf belonen met voedsel of onszelf iets gunnen, ligt in de bovenstaande anatomische context de snelle, eenvoudige oplossing van de zelfregulatie. Wanneer er voedsel in de mondholte komt en door het spijsverteringskanaal gaat, wordt het ontspanningsdeel van het zenuwstelsel geactiveerd, wat leidt tot een gevoel van geruststelling. Dat is waarschijnlijk waarom veel mensen juist ’s avonds of tussendoor snoepen of ongecontroleerd eten. Als je een goed uitgebalanceerd dieet hebt, kun je dit mechanisme omzeilen door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen.

Heb je last van snaaien en daar ondanks alle diëten en voedingsplannen tot nu toe nog geen oplossing voor gevonden, dan is het de moeite waard om dagelijks ontspanningsoefeningen te doen om je nervus vagus te kalmeren en het snaaien te stoppen.

Je kunt je nervus vagus ontspannen dankzij deze oefening, deze simpele truc, Yin yoga, een boswandeling of wildzwemmen.

Fragment uit: De nervus vagus

De nervus vagus, onze innerlijke therapeut

De nervus vagus, onze innerlijke therapeut

Ben jij klaar voor een ontspannen leven en wil je je lichaam nog beter leren kennen? Ontdek de nervus vagus: de zenuw die kalmeert en onze innerlijke therapeut is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over de nervus vagus:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?