Hooggevoeligheid

5 voordelen van Yin yoga als je hooggevoelig bent: ontspan je nervus vagus & bindweefsel

Door Gastauteur
5 voordelen van Yin yoga als je hooggevoelig bent: ontspan je nervus vagus & bindweefsel

Hoe kun je tot rust komen wanneer je overprikkeld bent, beter de signalen van je lichaam oppikken om dit te voorkomen én tegelijkertijd je bindweefsel stretchen? Yin yoga helpt je hier allemaal bij en is dan ook essentieel wanneer je hooggevoelig bent. “Yin yoga biedt je een moment voor jezelf, de ruimte om te herstellen en weer op te laden,” zegt coach Rianda Nannes. In dit artikel geeft ze 5 voordelen van Yin yoga voor Hooggevoelige mensen.

Als je niet goed kunt voelen hoe het fysiek met je gaat, is de kans groter dat je de signalen die aangeven het rustiger aan te doen negeert je en over je eigen grenzen heen gaat.

Als hooggevoelig persoon (HSP) krijg je dagelijks een enorme hoeveelheid prikkels te verwerken. Je voelt de emoties van anderen, neemt veel details waar die anderen niet eens opmerken en je bent gevoeliger voor bijvoorbeeld geuren, licht en geluid.

Het duurt even voordat je als hooggevoelig persoon al deze indrukken een plekje hebt gegeven. Terwijl de verwerking van alle indrukken plaatsvindt, draait je hoofd overuren. Een intensief proces waardoor je gemakkelijk verstrikt kunt raken in je gedachten. Je verandert dan in een wandelend hoofd en voelt weinig verbinding met je lichaam. Als je niet goed kunt voelen hoe het fysiek met je gaat, is de kans groter dat je de signalen die aangeven het rustiger aan te doen negeert je en over je eigen grenzen heen gaat.

Tijdens dit continue terugkerende proces van intensieve verwerking, is het heel belangrijk om de verbinding met je lichaam in stand te houden, zodat je kunt blijven voelen hoe het met je gaat. Yin yoga laat je bewust terugkeren in je lichaam en laat je letterlijk en figuurlijk ruimte creëren om de energie weer te laten stromen.

De essentie van Yin yoga

Yin yoga is een zachte vorm van yoga waarbij je langere tijd (3 tot 5 minuten) doorbrengt in de houdingen om je bindweefsel te stretchen en je gewrichten sterker te maken. In plaats van je spieren actief te gebruiken, laat je ze los waardoor je een diepe ontspanning ervaart.

Terwijl je aan Yin yoga doet, word je uitgenodigd om helemaal in het moment te zijn. Omdat langere tijd in een houding doorbrengt, kom je in een meditatie waarbij je door de diepe stretches makkelijker kunt accepteren en loslaten. Door de houdingen en de tijd die je erin doorbrengt, kan ook je levensenergie beter stromen waardoor je na afloop een gevoel van balans en kalmte ervaart. Verder word je in de houdingen uitgedaagd om in stilte naar de signalen van je lichaam te luisteren en deze te leren kennen.

In tegenstelling tot dynamische yogastijlen, worden poses in Yin yoga voor langere tijd vastgehouden, vaak tussen de 3 tot 5 minuten. Deze langzame aanpak opent de deur naar diepe fysieke en emotionele genezing.

5 voordelen van Yin yoga voor hooggevoelige personen

1. Diepe Ontspanning

Yin yoga activeert ons parasympatische zenuwstelsel (ons rempedaal waardoor we gas terug kunnen nemen) en brengt ons hierdoor in een staat van diepe ontspanning. Het helpt je bij te komen van stressvolle dagen en zorgt ervoor dat je beter slaapt.

2. Emotionele Balans

Yin yoga nodigt je uit om te vertragen en naar binnen te keren waardoor er ruimte ontstaat om van alles op te merken. Op deze manier helpt Yin Yoga jou om jouw eigen emoties maar ook de emoties van andere los te laten en terug te keren bij jezelf.

3. Mindfulness

Yin yoga nodigt je uit om als hooggevoelig persoon terug te keren naar het huidige moment. Wanneer je voor langere tijd in een houding bent, kun je je gemakkelijker verbinden met het nu en voelen wat er bij jou speelt en je aandacht nodig heeft.

4. Verbinding met het Lichaam

Yin yoga helpt om de verbinding met je lichaam te herstellen. Omdat je lang in een houding blijft, word je uitgenodigd om te voelen welke impact dit heeft op je lichaam. Waar voel je pijn, waar voel je spanning of verkramping? Je leert de signalen van je lichaam herkennen en hiernaar luisteren door je lichaam in de houding te ondersteunen.

5. Opladen

Als hooggevoelig persoon ben je sneller vermoeid omdat er veel energie gaat naar de intensieve verwerking van alle prikkels die je de hele dag door oppikt. Yin yoga biedt je een moment voor jezelf, de ruimte om te herstellen en weer op te laden.

Tot jezelf komen in de Kind-houding

De Kind-houding (Balasana of Child’s Pose) is een Yin yoga-houding die bijdraagt aan ontspanning en herstel. Deze houding kalmeert het zenuwstelsel en is heel gemakkelijk thuis te doen.

Zo doe je de kindhouding:

  • Zet je timer op 3-5 minuten;
  • Ga op handen en knieën zitten;
  • Schuif je grote tenen tegen elkaar en schuif je knieën naar buiten tot heupbreedte;
  • Adem rustig in terwijl je je armen naar voren strekt;
  • Laat je borst rustig naar de grond laat zakken;
  • Beweeg je billen richting je hielen;
  • Laat je voorhoofd zacht rusten op de grond en ontspan je nek;
  • Voel de stretch in je rug, heupen en billen;
  • Blijf in deze positie en adem hierbij diep in en uit.

Zo ziet de kind-houding eruit:

Dit artikel is geschreven door Rianda Nannes, Hooggevoeligheid Coach bij Studio Re-New

Fascia

Fascia

Dankzij Yin yoga stretch én ontspan je je bindweefselnetwerk. Ons bindweefselnetwerk is belangrijker dan je denkt en houdt ons in de kern bijeen, laat Peter Schwind in Fascia zien. Alles wat je erover moet weten vind je in dit toegankelijke standaardwerk.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

De nervus vagus, onze innerlijke therapeut

De nervus vagus, onze innerlijke therapeut

Als hooggevoelig persoon is je zenuwstelsel vaak enorm overprikkeld. Yin yoga doen én leren over je zenuwstelsel gaat je enorm veel rust opbrengen. Ontdek de nervus vagus: de zenuw die kalmeert en onze innerlijke therapeut is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over yoga:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?