Spiritualiteit

Gebruik de magie van de zomerwende (Litha) op 21 juni 2023 om je gedachten te reinigen, los te laten en te transformeren

Door Jolanda Hoogkamer
Gebruik de magie van de zomerwende (Litha) op 21 juni 2023 om je gedachten te reinigen, los te laten en te transformeren

21 juni is het midzomernacht, de langste dag en de kortste nacht. De warmte en het licht van de zon zorgen voor een natuurlijk hoogtepunt. De zon staat op het hoogste punt en alles om ons heen is in volle groei en bloei, de natuurlijke overvloed. Door de eeuwen heen is de zomerwende traditioneel gevierd. In dit artikel lees je hoe je de energie van de midzomer kunt uitnodigen in je leven voor geluk, vitaliteit en overvloed.

Als de zon op het hoogste punt is

De natuurkracht is enorm rond de zomerwende, kijk maar om je heen hoe alles in volle groei en bloei is. Midzomer wordt ook wel Litha of zomerzonnewende genoemd. Het is het hart van de jaarkalender. Na 21 juni gaat de zon weer terugkeren naar zijn laagste punt naar de winterwende, de Yule op 21 december. Door de eeuwen heen werd de zomerwende uitbundig gevierd met midzomernachtvuren om de zon te eren. De zon en het licht brengt leven en vruchtbaarheid.

Het hoogtepunt van de zon werd gemarkeerd

Vroeger werd er veel waarde gehecht aan de scheppende kracht van de zon en de zomerwende. Zo bouwde men markeringen in de vorm van steencirkels waardoor men de zonnewende kon bepalen of tunnels waardoor het licht alleen volledig schijnt tijdens de zonnewende. Zo kon men zich bewust afstemmen op de energie en kracht van de zomer. Hoewel wij (bijna) niet meer zelfvoorzienend zijn en ons eigen voedsel verbouwen, groeien en verzorgen, zorgt het afstemmen op de midzomer energetisch voor overvloed, grote oogsten (beloningen), vitaliteit en geluk.

Vuurritueel om de midzomerenergie uit te nodigen

Van oudsher worden er grote midzomer vuren ontstoken om de zon te eren. Traditioneel sprong men over het vuur of de gloeiende kolen voor geluk, een goede oogst of een langdurige en goede relatie. Vuurenergie is een krachtige (yang)energie, die je helpt om je gedachten te reinigen, los te laten en te transformeren. Vuur in combinatie met de energie van de midzomer nodigt overvloed en geluk uit in je leven.

In plaats van een groot kampvuur kun je ook een vuurkorf gebruiken. Lukt het vanwege je woonsituatie niet om vuur te maken, maak dan een cirkel van kaarsen of waxinelichtjes. Sluit je ogen, stem jezelf af op het vuur en de energie van de zomerwende en laat de energie bij je binnen komen. Ook kun je volgens traditie over het vuur (of kaarsjes) heen springen om overvloed, rijkdom, geluk en gezondheid uit te nodigen in je leven.

Wil je iets loslaten of ergens afscheid van nemen? Schrijf dan op een papiertje alles op rond dat thema wat je kwijt wilt en verbrand je papiertje in het vuur. Bekijk hier een uitgebreide verbrandingsritueel voor vergeving en loslaten.

Wil jij meer afstemmen op de licht en de kracht van de zon? Luister dan de onderstaande zonnemeditatie. Met deze geleide zonnemeditatie heb je even een moment voor jezelf. Een moment van rust en ontspanning en jezelf even helemaal op te laden met nieuwe energie. Dompel je onder in het licht en de kracht van de zon met deze zonnemeditatie.

De rijkdom van rituelen

De rijkdom van rituelen

Rituelen geven houvast. Met rituelen stap je even uit het alledaagse voor een moment van speciale aandacht. Je markeert er grote en kleine keerpunten in je leven mee, viert geluksmomenten en staat stil bij verdriet. Van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?