Home Spiritualiteit Gebruik de magie van de zomerwende om je gedachten te reinigen, los te laten en te transformeren

Gebruik de magie van de zomerwende om je gedachten te reinigen, los te laten en te transformeren

Door Jolanda Hoogkamer
midzomer

21 juni is het midzomernacht, de langste dag en de kortste nacht. De warmte en het licht van de zon zorgen voor een natuurlijk hoogtepunt. De zon staat op het hoogste punt en alles om ons heen is in volle groei en bloei, de natuurlijke overvloed. Door de eeuwen heen is de zomerwende traditioneel gevierd. In dit artikel lees je hoe je de energie van de midzomer kunt uitnodigen in je leven voor geluk, vitaliteit en overvloed.

Als de zon op het hoogste punt is

De natuurkracht is enorm rond de zomerwende, kijk maar om je heen hoe alles in volle groei en bloei is. Midzomer wordt ook wel Litha of zomerzonnewende genoemd. Het is het hart van de jaarkalender. Na 21 juni gaat de zon weer terugkeren naar zijn laagste punt naar de winterwende, de Yule op 21 december. Door de eeuwen heen werd de zomerwende uitbundig gevierd met midzomernachtvuren om de zon te eren. De zon en het licht brengt leven en vruchtbaarheid.

Het hoogtepunt van de zon werd gemarkeerd

Vroeger werd er veel waarde gehecht aan de scheppende kracht van de zon en de zomerwende. Zo bouwde men markeringen in de vorm van steencirkels waardoor men de zonnewende kon bepalen of tunnels waardoor het licht alleen volledig schijnt tijdens de zonnewende. Zo kon men zich bewust afstemmen op de energie en kracht van de zomer. Hoewel wij (bijna) niet meer zelfvoorzienend zijn en ons eigen voedsel verbouwen, groeien en verzorgen, zorgt het afstemmen op de midzomer energetisch voor overvloed, grote oogsten (beloningen), vitaliteit en geluk.

Vuurritueel om de midzomerenergie uit te nodigen

Van oudsher worden er grote midzomer vuren ontstoken om de zon te eren. Traditioneel sprong men over het vuur of de gloeiende kolen voor geluk, een goede oogst of een langdurige en goede relatie. Vuurenergie is een krachtige (yang)energie, die je helpt om je gedachten te reinigen, los te laten en te transformeren. Vuur in combinatie met de energie van de midzomer nodigt overvloed en geluk uit in je leven.

In plaats van een groot kampvuur kun je ook een vuurkorf gebruiken. Lukt het vanwege je woonsituatie niet om vuur te maken, maak dan een cirkel van kaarsen of waxinelichtjes. Sluit je ogen, stem jezelf af op het vuur en de energie van de zomerwende en laat de energie bij je binnen komen. Ook kun je volgens traditie over het vuur (of kaarsjes) heen springen om overvloed, rijkdom, geluk en gezondheid uit te nodigen in je leven.

Wil je iets loslaten of ergens afscheid van nemen? Schrijf dan op een papiertje alles op rond dat thema wat je kwijt wilt en verbrand je papiertje in het vuur. Bekijk hier een uitgebreide  verbrandingsritueel voor vergeving en loslaten.

Luister gratis zonnemeditatie

Wil jij me in de zomer meer afstemmen op de licht en de kracht van de zon? Luister dan hier de zonnemeditatie. Met deze geleide zonnemeditatie heb je even een moment voor jezelf. Een moment van rust en ontspanning en jezelf even helemaal op te laden met nieuwe energie. Dompel je onder in het licht en de kracht van de zon met deze zonnemeditatie.


Boekentip: Het betoverende leven

Dit boek is een pleidooi om meer te genieten van de magie van de natuur, en het leven in het algemeen. De natuur kan ons namelijk  in het nu brengen, ons rustiger in ons hoofd maken en dankbaar laten zijn voor kleine dingen in het leven.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor €22,50 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment