Oefeningen

Verbrandingsritueel voor vergeving en loslaten

Door Gwendolyn Frijns
Verbrandingsritueel voor vergeving en loslaten

De afgelopen weken had ik onverklaarbare klachten aan mijn stuit en bij welke therapeut ik ook kwam, niemand kon mij helpen met het vinden van de oorzaak. Pas toen ik bij een bekkenfysio in een witte jas zat, dacht ik: ‘Maar mijn probleem is helemaal niet medisch!’ Mijn stuit lag de hele tijd dwars, maar wat zat mij nu werkelijk dwars?!

Loslaten is moeilijk

Het maakt niet uit hoe destructief een gewoonte is of hoe teleurstellend het uiteindelijke resultaat. Wanneer we kwetsbaar, emotioneel zijn en het moeilijk hebben, komen gewoontes om de hoek kijken. Ze zijn voorspelbaar en ze voelen ‘veilig’. Het is als die ene ex met wie de vrijpartijen zo goed waren en met wie je maar al te graag wilt zijn op sommige momenten in je leven. Want loslaten wat we kennen en iets nieuws opbouwen is moeilijk.

Het vraagt om moed, vertrouwen en doorzettingsvermogen. Het vraagt ook een zekere schop onder je kont als je op het punt staat om voor het oude vertrouwde te kiezen, terwijl je weet dat het je doodongelukkig zal maken. “Want wat als het deze keer wel goed gaat.” Dat gaat het niet en dat weet je maar al te goed.

Mijn probleem bevond zich in mijn fundament, namelijk mijn eerste chakra. Het onbalans vertaalde zich in een wiebelige stuit die alle kanten op draaide zoals mijn gevoelens meewaaiden met de wind. Ik bevond mij met mijn ene been op een nieuw pad, terwijl mijn andere been heimwee had naar vergane hoop en dromen. Ik kon maar moeilijk loslaten dat de vader van mijn kind, mijn eerste grote liefde, er vrijwillig en volledig voor kiest om 100% afwezig te zijn in ons leven. Nou ja, 95% dan, want op moeilijke nachten haalden we graag samen herinneringen op terwijl ik de volgende dag weer hard geconfronteerd werd met een gat in mijn leven. Het maakte me wankel – dit keer letterlijk. En op de eerste winderige herfstdag besloot ik om ons lijntje door te knippen door middel van een verbrandingsritueel.

Het ritueel

Stap 1. Schrijf een afscheidsbrief naar diegene of datgene wat je maar moeilijk los kunt laten. Onderdruk hierbij niets, maar laat alles stromen zoals het tot je komt. Stop alle energie en emotie die je hebt hierover in de brief en hou je vooral niet in. Geen brief is te lang of te kort!

Stap 2. Neem gepast afscheid. Zo heb ik samen met mijn zoon op hele bevrijdende muziek gedanst om zo het verleden uit te zwaaien en mijn toekomst uit te nodigen. Om te omarmen wie ik ben en wat ik heb meegemaakt, mijn verbinding met hem los te laten en de verbinding met een nieuwe liefde te verwelkomen.

Stap 3. Maak een mooi vuur voor jezelf. Misschien heb je een open haard of heb je een klein vuurtje achterin de tuin. Zelf heb ik in een schaaltje vuur gemaakt met fijne reinigend hout en kruiden. Klein genoeg dat het ook weer snel genoeg uit is.

Stap 4. Wanneer jij er klaar voor bent geef je jouw woorden mee aan het vuur en de wind. Voel hoe je de verbinding met het verleden doorknipt met het vuur. Laat het gaan en geef het mee aan de wind. En laat alle gevoelens die hierbij loskomen op de vrije loop. ** Misschien lukt het niet met 1 ritueel om het los te laten. Misschien voelt een groot feest met vrienden, een heftig vuur en verhalen passender voor je. Misschien kost het je 8 brieven om tot de diepte te komen en al het oude zeer vrij te laten. Voor iedereen en elke situatie is weer iets anders passend. Voel aan wat jij nodig hebt!

Leven en lessen van de sjamaan Joska Soos

Leven en lessen van de sjamaan Joska Soos

Laat je inspireren door een van de laatste authentieke West- Europese sjamanen, Joska Soos. Dit boek voer zijn leven en lessen bevat veel sjamanistische inspiratie voor rituelen en loslaten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Gwendolyn Frijns
Gwendolyn Frijns

Gwendolyn Sigourney is een dertiger, moeder aan het roer van een samengesteld gezin, cycle breaker van CPTSD en generationele trauma. Naast het schrijven van teksten, transcripties en ondertitels, is er altijd wat te beleven tijdens het herstellen van hun vakwerkhuis en het opbouwen van een zelfvoorzienend bestaan.

Reactie
  1. de vilder petra 28 september 2017 - 21:27
    Reply

    dag wat een mooi ritueel. IK heb zo n artikel gelezen ivm loslaten en dat was met de omarming van een boom je moest tegen die boom praten over wat je wil loslaten voeling krijgen met die boom en dan moest je een blaadje nemen en het loslaten met de wind. Nadien weer contact met die boom, terug een blaadje nemen en dat meenemen naar huis. Op een plaats leggen da je dagelijks bent bv een bureau en elke dag er bij stilstaan bij de achtergrond van het blaadje en nadien terug gaan naar die zelfde boom! mvg petra

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?