Hooggevoeligheid

Ben je vaak moe? Hoe yin-energie hierbij helend kan werken

Door Jolanda Hoogkamer
Ben je vaak moe? Hoe yin-energie hierbij helend kan werken

Veel hooggevoelige mensen hebben last van vermoeidheid, uitputting of een burn-out. Vaak gaan ze maar door totdat ze ineens voelen dat ze over de grens zijn gegaan en extreem moe of uitgeput zijn. Een burn-out ontstaat als je langere tijd over je grenzen heen bent gegaan. In dit artikel lees je wat jij zelf kunt doen aan je vermoeidheid of burn-out en kun je een YIN-meditatie beluisteren die je helpt om te herstellen.

Je bent zo afgestemd op je omgeving dat je het contact met jezelf kwijtraakt

Als je hooggevoelig bent, dan ben jij je heel erg gewaar van je omgeving. De hele dag door neem je bewust en onbewust meer informatie op uit je omgeving. Het is een kracht en een kwaliteit die je bijvoorbeeld op je werk in kan zetten als jij je omgeving zo goed aan kan voelen. Je valkuil is dat je zo afgestemd bent op je omgeving dat het lastig is om te voelen wat je zelf nodig hebt. Ook kan het zijn dat je zo opgaat in je omgeving dat je te weinig tijd voor jezelf neemt om tot rust te komen en jezelf weer op te laden.

Als je maar doorgaat, brand jij jezelf op

Als je maar doorgaat in het dagelijkse leven, dan stroomt er onbewust veel yang-energie in je lichaam. Yang-energie is een energie van actie, doen, doelen bereiken en in beweging zijn. Yang-energie is heel krachtig om veel te regelen en te doen. De keerzijde van yang-energie is dat het je opbrandt, wat leidt tot vermoeidheid, uitputting en op termijn zelfs een burn-out of andere fysieke klachten. Die klachten ontstaan doordat je stresshormonen constant hoog zijn als je altijd in de actiestand staat. Onderzoek toont bovendien aan dat als je hooggevoelig bent, je meer kans hebt op een burn-out dan mensen die niet hooggevoelig zijn.

Voorkom dat je over je grens heen gaat

Als je zelf veel energie wilt hebben, is het goed om balans te hebben tussen actie en rust, tussen doen en zijn. Dit kun je doen door en paar keer per dag met je aandacht te voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Dat kun je doen door te zorgen voor voldoende slaap, gezond eten en beweging. Ook kun je bewust gebruik maken van de balans van jouw eigen yin- en yang-energie.

Yin-energie werkt helend bij vermoeidheid, uitputting en een burn-out

Allemaal hebben we yin- en yang-energie in ons. Het tegenovergestelde van yang-energie is yin-energie. Yin-energie is een energie van zijn, van zachtheid, van overgave, van niet ‘moeten’, maar meebewegen met de flow. Vaak gebruiken we yin- of yang-energie helemaal onbewust. Maar je kunt ook bewust contact maken met yin-of yang-energie. Yin-energie geeft je weer balans na een periode van veel actie, doen en moeten. Het helpt je bij vermoeidheid, uitputting en een burn-out om weer in balans te komen. Hieronder kun je een meditatie beluisteren waarbij je heel bewust contact maakt met jouw yin-energie.

Ben jij hooggevoelig en ook iemand die altijd veel doet of moet? Of heb je last van vermoeidheid of een burn-out? Dan ben ik heel benieuwd wat jij van deze meditatie vindt!

yin-energie

YouTube-kanaal speciaal voor hooggevoelige mannen en vrouwen

Ben je hooggevoelig en vind je het fijn om meer meditaties en filmpjes te bekijken? Abonneer je hier gratis op mijn YouTube-kanaal, vol meditaties, tips, inspiratie en filmpjes speciaal voor hooggevoelige mannen en vrouwen.

Burn-on

Burn-on

Herken jij je in de beschrijving van burn-on? Dan is het belangrijk om jezelf weer op één te zetten. In Burn-on geeft Mieke Lannoey je waardevolle tips om te voorkomen dat burn-on een burn-out wordt of in een chronische toestand verandert.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Bekijk ook deze meditaties:

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reacties
 1. Gerrit jan de wit 15 juni 2019 - 21:15
  Reply

  Beste sinds een aantal jaren ben ik er achter gekomen dat Ik een Compulsive gedragsstoornis heb met HSP heb soms erg veel moeite met een aantal dingen in het dagelijks leven daarom wil wel gebruik maken van het gene jullie te vermelden hebben Mvg Gerrit Jan de Wit

  1. Jolanda Hoogkamer 16 juni 2019 - 18:12
   Reply

   Hoi Gerrit, Dankjewel voor je reactie. Goed om te horen dat je zoekende bent om jezelf te ontwikkelen. Hier op Inspirerend Leven kun je al heel veel artikelen vinden over hooggevoeligheid via deze link: https://www.inspirerendleven.nl/gebruiker/jolanda-hoogkamer/ En wil je meer ontdekken en leren? Hier op mijn eigen website vind je een gratis 4-delige training met e-book, masterclasses en meditaties. https://www.withjoy.nl/gratis/ Hartelijke groet, Jolanda Hoogkamer - Intuïtief HSP-coach & trainer

 2. Angelien 7 juni 2020 - 08:08
  Reply

  Hallo Jolanda Ik weet niet of ik hooggevoelig ben, wel weer ik dat zachtheid/zorg voor anderen en lief zijn in mij zitten. Ik ben op dit moment zoekende omdat ik enorm diep zat in waarschijnlijk overspannenheid. Ik was mezelf kwijt en het vertrouwen in wat echt angst was en wat niet. De meditaties op jou YouTube kanaal zijn erg fijn om volledig tot rust te komen. Dankjewel daarvoor.

  1. Jolanda Hoogkamer 8 juni 2020 - 09:53
   Reply

   Fijn om te horen dat mijn meditaties je helpen om tot rust te komen Angelien! Je bent altijd welkom om te mediteren, hooggevoelig of niet. Zorg goed voor jezelf, veel liefs & licht, Jolanda

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?