Hooggevoeligheid

Hooggevoelig: meditatie om jezelf te helen bij overprikkeling

Door Jolanda Hoogkamer
Hooggevoelig: meditatie om jezelf te helen bij overprikkeling

Als je hooggevoelig bent, dan ontvang je de hele dag door meer informatie vanuit je omgeving dan iemand die niet hooggevoelig is. Je verwerkt deze informatie op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. Ook je emoties en gedachten verwerk je intenser. Dit kan ervoor zorgen dat je meer informatie, gedachten en gevoelens opneemt dan je lichaam en geest direct kunnen verwerken. We spreken dan van overprikkeling. Overprikkeling kan je allerlei klachten geven. In dit artikel lees je welke klachten je kan krijgen door overprikkeling en wat je hierbij kunt doen. Ook kun je luisteren naar een meditatie om jezelf te helen bij overprikkeling.

Het effect van overprikkeling

Als je overprikkeld bent, dan merk je in eerste instantie dat je moe wordt, geïrriteerd raakt en dat je eigenlijk weinig impulsen meer kan hebben. Alledaagse geluiden of geuren kunnen al te veel zijn. Het is dan echt nodig om tot rust te komen om al die prikkels te kunnen verwerken. Soms lukt dat gewoon niet, omdat je allerlei verplichtingen hebt qua werk, huishouden, afspraken of andere zaken. Overprikkeling geeft een zelfde reactie als stress. Je lichaam gaat namelijk stresshormonen aanmaken. Ons lichaam maakt stresshormonen aan om te overleven, zodat je weg kan rennen als er een tijger achter je aankomt. Het geeft dus in eerste instantie een boost aan je lichaam.

Langdurige overprikkeling maakt je ziek

Als je langdurig overprikkeld bent, dus over een langere periode meer prikkels binnenkrijgt dan je aankan, dan maakt je lichaam voortdurend stresshormonen aan. Je lichaam staat steeds onder grote druk. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan zoals depressies, stemmingswisselingen, burn-out, maag- en darmklachten, migraine, spier- en gewrichtsklachten en ga zo maar door. Het is dus erg belangrijk dat je, als je overprikkeld raakt, ervoor zorgt dat je al die prikkels kan verwerken en stress en spanning los kan laten.

Tips bij overprikkeling

Er zijn een aantal dingen die helpen bij overprikkeling en die zijn voor iedereen verschillend. Ga eens opletten waardoor jij stress en spanning los kan laten. Dit kan je bijvoorbeeld proberen: een goede nacht slapen, een wandeling in de natuur, een kop thee in alle stilte en rust, een massage of een meditatie. Of gewoon een flink potje huilen. Huilen zorgt ervoor dat je lichaam de spanning loslaat. Huilen is hartstikke gezond voor lichaam en geest.

Meditatie om jezelf te helen bij overprikkeling

Hieronder kun je een meditatie beluisteren die je helpt om stress en spanning los te laten en diep te ontspannen. Zo geef jij je lichaam de kans om te helen bij overprikkeling. Vind je deze meditatie fijn? Je kunt je hier gratis abonneren op mijn YouTube-kanaal, vol meditaties, inspiratie en filmpjes speciaal voor hooggevoelige mannen en vrouwen.

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Bewaak je grenzen als HSP en voorkom overprikkeling vanuit jouw krachtige, authentieke kern. Met Tot hier en niet verder ontdek jij wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Grenzen stel je niet alleen voor anderen, maar ook (juist!) voor jezelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Bekijk ook deze meditaties:

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reacties
 1. ellen 24 mei 2019 - 10:01
  Reply

  Ik kan geen YouTube filmpje zien voor meditatie overgevoeligheid

  1. Jolanda Hoogkamer 25 mei 2019 - 08:26
   Reply

   Hoi Ellen, vervelend dat je het filmpje niet ziet. Het kan aan je instellingen liggen. Je kunt via deze link de meditatie rechtstreeks op YouTube vinden: https://www.youtube.com/watch?v=KsIc31tlMiM&t=118s Ik wens je een mooie dag en geniet van de meditatie! Lieve groet, Jolanda

 2. Marieke 24 mei 2019 - 15:36
  Reply

  Dank je wel voor deze mooie meditatie. Het kwam op mijn pad en kon het heel goed gebruiken. Namasté

  1. Jolanda Hoogkamer 25 mei 2019 - 08:27
   Reply

   Heel graag gedaan Marieke. Dankjewel voor het delen van je ervaring. Ik wens je een mooie dag! Jolanda

 3. Annette 19 september 2021 - 11:22
  Reply

  Even heerlijk ontspannen tijdens deze meditatie, heel erg bedankt.

  1. Jolanda Hoogkamer 20 september 2021 - 12:20
   Reply

   Graag gedaan Anette! Fijn om te lezen. Ik wens je een mooie dag toe, Liefs & licht, Jolanda

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?