Bewustzijn

Ben jij emotioneel gevoelig? De onderbelichte vorm van hooggevoeligheid

Door Imi Lo
Ben jij emotioneel gevoelig? De onderbelichte vorm van hooggevoeligheid

Emotionele gevoeligheid wordt ook wel ‘emotionele intensiteit’ en ‘emotionele begaafdheid’ genoemd en is een onderbelichte vorm van hooggevoeligheid. Lees in dit artikel van Imi Lo, expert op het gebied van emotionele gevoeligheid, de kenmerken van emotionele gevoeligheid en ontdek of jij deze vorm van hooggevoeligheid hebt.

Je hebt een aangeboren vermogen om de energie van andere mensen te voelen en je hebt de kenmerken van een ‘empaat’.

Emotionele gevoeligheid heeft de volgende vijf kernkenmerken:

1. Emotionele diepgang, intensiteit en complexiteit

Als emotioneel hooggevoelig mens heb je het vermogen om op een ongebruikelijk diepgaande, complexe en intense manier emoties te ervaren. Daardoor voel je je zeer levendig, soms tot het pijnlijke toe. Je ervaart een constante stroom van zowel positieve als negatieve gevoelens.

Je ervaart krachtige en wisselende emoties: je kunt heel snel achter elkaar heel vrolijk en blij zijn, en dan opeens weer wegzakken in somberheid. Als je door kunst of muziek wordt geraakt, word je overspoeld door golven van vreugde, of transcendeer je naar een toestand van extase. Soms zijn emoties zo krachtig en meeslepend dat je jezelf niet meer onder controle hebt.

Je bent bijzonder hartstochtelijk, ook al laat je dat aan de buitenkant niet zien. Omdat je liefde en gehechtheid ook intens voelt, ontwikkel je vaak een sterke emotionele band met mensen, plekken en dingen, wat het heel moeilijk voor je maakt om van die mensen, plekken en dingen gescheiden te worden en om te gaan met dingen die tot een einde komen.

Je ervaart het leven met meer tederheid, melancholie en nostalgie dan andere mensen. Je omvangrijke emotionele wereld wordt echter vaak verkeerd opgevat als een aandoening of emotionele onvolwassenheid, en niet zozeer als je vermogen om diepgaande en intense gevoelens te ervaren.

2. Diepgaand inlevingsvermogen en intense gevoeligheid

Je bent altijd begaan met de mensen in je directe omgeving, ook toen je nog heel jong was. Je leeft niet alleen met mensen mee, je kunt ook een sterke connectie voelen met dieren, de natuur en de spirituele wereld.

Je hebt een aangeboren vermogen om de energie van andere mensen te voelen en je hebt de kenmerken van een ‘empaat’. In sociale situaties weet je intuïtief in welke lichamelijke of emotionele toestand andere mensen verkeren. Soms heb je het gevoel dat je hun lichamelijke en psychische kwalen ‘overneemt’.

Je liefdevolle en meelevende aard komt mogelijk niet helemaal uit de verf doordat je als kind vaak bent afgewezen en traumatische ervaringen hebt gehad.

Ook kun je intense reacties hebben op dingen die je ziet, hoort, aanraakt, proeft en ruikt. Hierdoor kun je je overweldigd of ongemakkelijk voelen als je te veel zintuiglijke prikkels binnenkrijgt. Je kunt gevoelig zijn voor harde geluiden, sterke geuren, of tactiele prikkels zoals labels in kleding en ruwe oppervlakken. Je kunt last hebben van lichamelijke symptomen zoals misofonie (lage tolerantie voor bepaalde geluiden), hyperacusis (gevoeligheid voor bepaalde frequentiebereiken en een bepaald volume van geluid), meerdere allergieën en pijngevoeligheid.

3. Zeer scherp waarnemingsvermogen

Als je een uitzonderlijk waarnemingsvermogen hebt, kun je dingen aanvoelen en waarnemen die anderen over het hoofd zien. Dankzij je scherpzinnige opmerkzaamheid kijk je verder dan wat aan de oppervlakte te zien is, en je geest is vaak bezig met het ontdekken van patronen en het leggen van verbanden.

Dankzij je inzicht, intuïtie en het vermogen om verschillende lagen van de werkelijkheid te zien kun je mensen en situaties snel inschatten. Je kunt enorm scherp en nauwkeurig zijn in het opmerken van de dynamiek in sociale situaties. Je hebt een innerlijk weten met betrekking tot wanneer iets op het punt staat te gebeuren, of over wat er in andere mensen omgaat. Je voelt aan wanneer iets niet klopt, en je kent de bedoelingen, gedachten en gevoelens die achter de façade van mensen schuilgaan.

Je vermogens maken het leven echter niet per se gemakkelijk. Hoewel je inzichten en intuïtieve ingevingen je soms overweldigen, kun je dingen niet ‘ont-zien’. Je stoort je aan hypocrisie en oneerlijkheid en hebt moeite met mensen en situaties die niet authentiek zijn. Jij bent vaak degene die over taboeonderwerpen begint.

Andere mensen zijn wellicht niet altijd even blij met je inzichten, en je kunt intimiderend overkomen op mensen die het gevoel hebben dat je ze doorziet.

4. Een rijke innerlijke wereld die doordrongen is van zinnelijke, verbeeldende en intellectuele prikkelbaarheid

Je hebt een rijke innerlijke wereld die doordrongen is van zinnelijke, verbeeldende en intellectuele prikkelbaarheid. Deze rijke innerlijke wereld wordt gevoed door verbeelding en innerlijke dialogen.

Intellectueel gezien ben je onderzoekend en beschouwend. Je wilt graag dingen begrijpen, je horizon verbreden, kennis opdoen en je gedachten analyseren. Doordat je informatie heel snel en diepgaand kunt verwerken, neem je die informatie vlot in je op. Je kunt kritisch en ongeduldig overkomen op mensen die jou niet kunnen bijbenen. Je hebt een constante stroom van ideeën. Soms zijn het er zoveel dat je het gevoel hebt dat je ze niet allemaal kunt bijhouden.

Je hebt de neiging om heel enthousiast te zijn over bepaalde onderwerpen en dingen die je onderneemt. Als je enthousiast raakt over een bepaald idee, merk je dat je denkgeest sneller is dan de woorden die je uitspreekt, of je merkt dat je snel gaan praten en andere mensen wellicht zelfs onderbreekt.

Je kunt heel goed contemplatief denken en zelfreflectie toepassen. De keerzijde hiervan is dat je obsessieve gedachten kunt hebben en zeer nauwgezet met zelfonderzoek bezig kunt zijn. Je kunt last hebben van perfectionisme of overmatig zelfkritisch zijn.

Doordat je openstaat voor nieuwe ervaringen is de kans groter dat je spirituele inzichten en ervaringen opdoet. Je bent gevoelig voor de spirituele wereld en voelde je misschien al op jonge leeftijd aangetrokken tot het spirituele pad. Dit kan zich manifesteren als een vorm van paranormale begaafdheid.

5. Creatief potentieel en existentiële angst

Je hebt je altijd al beziggehouden met de grote levensvragen. Al van jongs af aan heb je wellicht periodes van existentiële depressie ervaren en verdriet gevoeld over de zinloosheid van het leven, de dood en eenzaamheid. Mogelijk vind je het moeilijk om je aan te passen aan de mensen om je heen, of ben je gefrustreerd omdat ze niet bereid zijn over deze belangrijke zaken na te denken.

Je existentiële angst manifesteert zich als een moeilijk te omschrijven urgent gevoel, een almaar terugkerende impuls om vooruit te gaan. Je hebt voortdurend het ‘knagende’ gevoel dat je tijd tekortkomt, of dat er iets belangrijks is dat je zou moeten doen, zelfs als je nog niet helemaal duidelijk voor ogen hebt wat dan precies. Misschien heb je het gevoel dat er een last van verantwoordelijkheid op je schouders rust, zelfs voor dingen waar je niet verantwoordelijk voor bent. Die last kan je zeer zelfkritisch en angstig maken, schuldgevoelens bezorgen en je het gevoel geven dat je faalt.

Geschreven door Imi Lo.

(Te)veel voelen

(Te)veel voelen

Imi Lo helpt je met (Te) veel voelen als emotioneel intens, gevoelig en begaafd persoon je weg in het leven te vinden. Je leert om je emotionele gevoeligheid om te zetten in positiviteit. Emotionele gevoeligheid gaat gepaard met prachtige eigenschappen. De gaven van emotioneel gevoelige mensen gaat vaak gepaard met andere vormen van bijzondere begaafdheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over (emotionele) hooggevoeligheid:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Imi Lo
Imi Lo

Imi Lo is psychotherapeut, kunsttherapeut, mindfulness coach en oprichter van Eggshell Therapie en Coaching. Vanuit een holistische visie combineert ze Oosterse en Westerse filosofieën met psychologische en spirituele werkwijzen.

Reactie
  1. Robert van Diggele 30 april 2023 - 10:18
    Reply

    Het is een zegen en een vloek. Ga er al tot op zekere hoogte mijn hele leven onder gebukt. Nu zit ik samen met mijn vrouw in een zware periode van ons leven. Ik ben 68 jaar altijd gewerkt en nu al weer 25 jaar getrouwd. Mijn vrouw rugpatient verschillende operaties gehad. Pijn polie het hele spectrum van altijd pijn hebben. Desondanks 24 uur werkzaam in de zorg. En nu komt het ook nog zwaar in de overgang. Wat met de bekende symptomen gepaard gaat. En emotionele uitbarstingen vanuit een hinderlaag. Het zuigt mij vaak compleet leeg. Mijn vrouw heeft moeite om als ik haar probeer te helpen. Te praten over wat er in haar omgaat. Wat bij weer buien van melancholie veroorzaakt. Niet veel mensen begrijpen mij. Behalve mensen die net als ik bijna alles zien en voelen. Dan is het of dat we elkaar al een eeuwigheid kennen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?