Hooggevoeligheid

Hoogsensitief en de liefde

Door Sannie Alblas-Smit
Hoogsensitief en de liefde

Hoogsensitiviteit en de liefde: een lastig onderwerp om in één blog samen te vatten. Er valt namelijk genoeg over de liefde en relaties te schrijven. Je hebt de verschillen tussen man en vrouw en de verschillende soorten HSP’ers. Elaine Aron heeft er zelfs een heel boek over vol geschreven, Hoogsensitieve personen in de liefde. In dit blog schrijf ik wat algemener over de HSP die een relatie heeft.

Wat is een goede relatie?

Dat is voor iedereen verschillend. In een goede relatie blijven jullie oog voor elkaar houden. In een goede relatie moeten jullie investeren en dus de tijd nemen voor elkaar. Jullie blijven delen wat je bezig houdt, jouw dromen én jullie dromen. Een relatie is géén opvulling, maar kan een aanvulling zijn in je leven. In een goede relatie kunnen jullie volledig jezelf zijn en zijn jullie gelijkwaardig aan elkaar.

Hooggevoeligheid & relaties

Voor een HSP kan een relatie zowel beangstigend als heel vertrouwd aanvoelen. De ene HSP zal uit zelfbescherming nooit verliefd worden of, beter gezegd, zichzelf nooit tóéstaan verliefd te worden. Terwijl de andere HSP heel snel en gemakkelijk verliefd wordt. Het gevaar voor een HSP is dat hij door zijn verliefdheid zichzelf helemaal verliest in de ander. Een HSP ervaart een verliefdheid als heel intens. Sommige HSP’ers worden snel verliefd, omdat ze aandacht van de ander krijgen, waardoor hun eigenwaarde tijdelijk een boost krijgt of omdat ze een veilige thuishaven in de ander zien. Dit zijn echter, zoals je wellicht begrijpt, niet de beste redenen om verliefd te worden.

Sommige HSP’ers kiezen er bewust voor om alleen te blijven. Dit kan komen door negatieve ervaringen in het verleden. Hoe jij je hecht aan een ander, heb je vaak al geleerd in je jeugd. Heb je in je jeugd bijvoorbeeld een tekort aan liefde of geborgenheid ervaren, dan kan het zijn dat je in je volwassen leven moeilijker kan omgaan met een relatie. Omdat je hoopt dat je partner een leegte opvult, die jij in je kinderjaren hebt ontwikkeld. Dit is echter geen volwassen relatie en geen goede basis voor een lange en gelukkige toekomst samen.

Als jij als kind een liefdevolle opvoeding genoten hebt, zal je minder moeite hebben om in je volwassen leven een intieme relatie aan te gaan.

Problemen die je kunt ervaren in de liefde:

• Te hoge verwachtingen van de ander.
• Hoge kieskeurigheid.
• Je bent snel overprikkeld. Zeker in de eerste verliefdheidsperiode is dit lastig, wanneer je nieuwe liefde gezellig met jou naar een café of discotheek wil.
• Conflicten vermijden, waardoor je jezelf aanpast aan de ander.
• Afhankelijk van je opvoeding kan je last hebben van bindingsangst.

Hieronder in het kort samengevat wat Elaine Aron beschrijft in haar boeken.

Relatie tussen twee HSP’ers: hoogsensitief en liefde HSP

Positief:
• Onderling begrip
• Kans op conflicten en irritaties is kleiner
• Zelfde interesses
• Diepgaande gesprekken over gevoelsleven
• Jullie voelen elkaar aan

Negatief:
• Jullie nemen allebei weinig initiatief tot actie
• Je alleen op elkaar richten en de buitenwereld op afstand houden
• Als er conflicten zijn, deze vermijden
• De relatie kan wat saai en voorspelbaar worden. Jullie blijven allebei in jullie comfort zone
• Het kan zwaar zijn als jullie kinderen krijgen, aangezien kinderen veel energie kosten
• Moeizaam beslissingen kunnen nemen

Relatie tussen een HSP en een niet HSP

Positief:
• Je kan een goede taakverdeling afspreken. De niet-HSP kan bijvoorbeeld taken doen die voor een HSP belastend voelen (bijvoorbeeld auto rijden op een drukke weg)
• De relatie zal niet snel saai worden
• Jullie houden elkaar in evenwicht, mits de communicatie goed is
• Als HSP kan je je beschermd voelen door je niet-hooggevoelige partner
• Jullie kunnen van elkaar leren

Negatief:
• Communicatie, deze moet heel duidelijk zijn. Jullie verschillen op emotioneel vlak nu eenmaal van elkaar en dit moeten jullie allebei accepteren
• Onbegrip van je niet-hooggevoelige partner als jij overprikkeld bent
• Te hoge verwachtingen van elkaar
• Jij als HSP kan je partner waarschijnlijk ‘lezen’, terwijl hij of zij jouw signalen niet oppikt. Dit kan zorgen voor frustratie
• Verschil in verwachtingen ten aanzien van sociale activiteiten

Bron: Elaine N. Aron – Hoogsensitieve personen in de liefde.

 

Boekentip Inspirerend leven: Hoogsensitieve personen in de liefde

Wil je meer weten over hoe hoogsensitiviteit en de liefde te combineren zijn? Bestel dan jouw exemplaar van Hoogsensitieve personen in de liefde van Elaine N. Aron 5bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.


 

Deel dit artikel online
Sannie Alblas-Smit
Sannie Alblas-Smit

Mijn naam is Sannie Alblas-Smit. Ik heb mijn eigen coach/therapie praktijk voor hoogsensitieve personen in Deventer en ben auteur van de kaartenset Hoogsensitief. Daarnaast ben ik getrouwd en wij hebben drie kinderen. Ik ben mijn werk carrière begonnen als operatie assistent in het ziekenhuis. Totdat ik merkte dat ik in mijn werk het echte contact met mensen ging missen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij te laten omscholen. In die periode heb ik ook veel over mijzelf geleerd. Ik wist niet beter dan dat ik mij aanpaste in mijn leven, net als veel hoogsensitieve personen. Waren de keuzes in mijn leven míjn keuzes, of waren die keuzes gemaakt door anderen of de tijd? Of waren die keuzes gemaakt doordat ik deed wat van mij verwacht werd? Voor mij is het belangrijk mijn hoogsensitiviteit positief te benaderen. Ik heb mijzelf lang genoeg ‘anders’ gevoeld in deze maatschappij. Ik heb lang genoeg gedacht dat het aan mij lag, dat ik alles zo intens beleefde. Nu weet ik dat het hoogsensitiviteit is en kan ik hiermee omgaan. Ik hoop dat ik jou dat ook mag leren. Zodat je gaat inzien dat het een mooie eigenschap is, in plaats van een last.

Reacties
  1. Nicolet 7 april 2017 - 18:52
    Reply

    Herkenbaar, ik ben in een relatie met iemand die minder of niet hsp is en heel actief en gauw gestresst is. Zijn werksituatie is gewijzigd en hij heeft daardoor veel stress. Het is lastig om dat niet over te nemen en het doet onze relatie geen goed.

  2. Sannie 11 april 2017 - 10:34
    Reply

    Hallo Nicolet, Lastige situatie. Ik snap dat het je moeite kost met je energie bij jezelf te blijven. Bedenk je echter wel, dat je het voor hem niet minder vervelend kunt maken door zijn stress over te nemen. Het is zijn stress en hij moet daarmee omgaan. Je kunt hem daarin wel steunen, maar vanuit je eigen kracht. Blijven communiceren over wat je voelt en hoe je dingen ervaart geeft vaak voor beide partijen duidelijkheid. Wellicht klinkt dit wat vaag voor je, als je hier vragen over hebt, mag je mij gerust mailen, geen probleem. Warme groet, Sannie

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?