Spiritualiteit

Spiritueel door de overgang: 5x tips

Door Redactielid
Spiritueel door de overgang: 5x tips

Het is de Week van de Overgang: tijd om meer aandacht te besteden aan deze bijzondere tijd waar alle vrouwen mee te maken krijgen. De menopauze is de laatste menstruatie die je gemiddeld op je 51ste krijgt, maar de overgang is de hele periode daaromheen en duurt van 5 tot 12 jaar. Dus niet zomaar eventjes! Om een goed beeld te krijgen: er zijn in Nederland 1,6 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 die in de overgang kunnen zitten. Bijna iedereen merkt er wat van (80%), en eenderde krijgt last van stemmingsklachten.

Is de overgang dan alleen maar vervelend?

Volgens Lisette Thooft niet. Zij schreef De beste tijd van je leven: spiritueel door de overgang waarin ze tientallen vrouwen interviewde. Wat blijkt? Door de overgang vind je jezelf, waardoor je leven beter, dieper en gelukkiger dan ooit wordt. En uit die inzichten kwam Lisette’s boek met filosofische inspiratie en praktische tips. Wij mogen haar vijf belangrijkste tips delen hoe je het prettigst door je overgang terecht komt.

De vijf belangrijkste tips

1 Luister naar je lichaam

Eigenlijk luiden tip 2 tot en met 5 ook: Luister naar je lichaam. Want dat vertelt wat je nodig hebt. Maak contact met je lijf, kom uit je hoofd, beweeg, mediteer op lichaamsbewustzijn. Praat met je lijf, vraag wat het wil.

Waarom is het zo belangrijk om juist nu naar je lichaam te luisteren? Je zou kunnen zeggen (zoals een van de vrouwen die ik interviewde) dat je juist losser in je lijf komt te zitten in deze periode. De dwingende hormonale cyclus die je zo bepaalt bij je vrouw-zijn stopt en je bent vrij van je biologische taken. Dat is waar. Maar tegelijkertijd kun je je juist nu dieper en oprechter verbinden met jezelf, met je aardse bestaan, juist omdat je je niet meer zo identificeert met jezelf als seksueel actieve vrouw. Je kunt ook zeggen: je ziel raakt eindelijk wat meer ontspannen in het geniale, zelfherstellende ruimtepak dat ze aantrok bij je geboorte. Dan blijkt er een buitengewone intelligentie in dat lichaam te zitten waarmee je kunt communiceren, die je informeert en inspireert. Er kan echte, harmonieuze samenwerking komen tussen lichaam en geest.

2 Zoek de natuur op

Ga wandelen, fietsen, bergbeklimmen, een moestuin houden, doe wat je kunt om contact te maken met de natuur. De stilte van de natuur is balsem voor je ziel.

3 Ruim op

Maak je huis leger en maak je leven leger. Schep letterlijk ruimte voor jezelf. Bouw rust in.

4 Bevrijd je stem

Ga op een koor, zing onder de douche, ga op Stembevrijding – laat je horen, geef jezelf gelegenheid om je stem te verheffen, in alle betekenissen van het woord ‘verheffen’.

5 Sta open voor je spirituele kant van het leven

De overgang is in essentie een spiritueel proces. Dieren hebben geen menopauze; alleen mensen kennen dit wonderlijke fenomeen. Het gaat dus om iets geestelijks. En hoe meer ruimte je jezelf geeft voor die kant van het bestaan, hoe beter je erdoorheen komt.

De beste tijd van je leven

De beste tijd van je leven

Ga stralend door de overgang met dit spirituele handboek van Lisette Thooft, bekend van Happinez en Yoga Magazine. Vol met praktische tips en persoonlijke verhalen van lezers.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Redactielid
Redactielid

Op de redactie van Inspirerend Leven help ik bloggers om hun verhalen tot hun recht te laten komen. Door verhalen te delen en elkaar te inspireren kunnen we de wereld net een beetje mooier maken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?