Gezondheid

10 redenen waarom het geweldig is om (bijna) vijftig te zijn. Of ouder

Door redacteur
10 redenen waarom het geweldig is om (bijna) vijftig te zijn. Of ouder

We zouden het bijna vergeten. Maar er zitten natuurlijk geweldige voordelen aan (bijna) vijftig zijn. Of ouder. En die moet je maar net even weten. Dus hier komen ze, girls. Let the good times roll!

10 redenen waarom het geweldig is om (bijna) vijftig te zijn. Of ouder

1. Je gaat er goed uitzien ‘voor je leeftijd’

Dit is een geweldig goed bewaard geheim. En een waarheid als een koe ook nog eens. Als je er vroeger niet direct de oorzaak van was dat mensen in opperste bewondering hun nek verdraaiden als je langs kwam lopen óf als je gewoon zoals de meesten van ons middelmatig aantrekkelijk was, kun je nu eindelijk waardig wraak nemen. Want die rimpels treffen ook de schoonheidskoninginnen van toen. Voor hén gaat het dus echt alleen maar bergafwaarts, terwijl jij je gaat gedragen naar je leeftijd. En die leeftijd is er eentje van style, grace and class. Op jouw eigen manier, dat vooral. Dus dat jij er niet van opkijkt dat je grijze haar laten uitgroeien ineens super-hip is in mode- en kappersland, is voor niemand van ons een verrassing. Ouwe trendsetter die je er bent. Dat komt ook door het volgende want:

2. Je hebt minder nodig

Je weet inmiddels vrij precies wat jou wel en niet staat. Dus kun je op miraculeuze wijze steeds vaker af met minder. Met drie mooie jurkjes dus, in plaats van met zeventien net-nietjes. Met dat twee of drie paar schoenen die je écht wilt, en die iets voor je doen. Opeens hangt je kast vol met eenderde van wat je vroeger had, ben je de helft sneller klaar met je aankleden en zie je er ook nog eens beter uit dan ooit. Tada.

3. Je bent achter bepaalde dingen gekomen

Nee, maar echt. En dan ben je er vooral achter wat gewoon complete onzin is. Zo weet jij na ongeveer vijftig jaar echt wel zo onderhand dat: Zwart het nieuwe bruin is; Bruin het nieuwe geel is; Geel het nieuwe zwart is; En jij dus lekker aantrekt wat je mooi vindt staan en waar je je goed in voelt.

4. FOMO is niet jouw probleem

Allesbehalve, zeg. Fear Of Missing Out (FOMO), de angst om iets te missen of overgeslagen te worden, is wel het minste van jouw problemen. Stiekem vind je het soms dus heerlijk als afspraken niet doorgaan, en die bank ligt ook prima als jij er in je eentje op ligt. Met de kat. En Netflix. En dat ene glaasje rode wijn. Dat misschien HELEMAAL niet MAG van de overgangsmaffia. Maar vandaag van jou dus lekker wel.

5. Het kan je niet (meer) schelen

Dus zeg je hoe het zit. Vriendelijk, doch duidelijk. Tegen opdringerige of onaardige verkoopsters. Tegen mensen die op vrijdagavond 22.00 uur aan de deur komen collecteren voor het kattenfonds. Tegen die kapper die je haar tot vlák onder je oren knipt terwijl je net zei dat je het liet groeien. Tegen personeel in restaurants dat je zonder een kik te geven uren laat wachten op een tafel. Of een drankje. Of eten. Of een glimlach. Dat noem je niet klagen trouwens, dat soort types zijn we niet. Dat noem je duidelijk communiceren. Zouden meer mensen mogen doen.

6. Sommige mensen doen het gewoon niet voor jou

En goede vriendschap laat zich niet meten in de frequentie waarin jullie afspreken. Je hoeft niet iedereen te pleasen (en dat kún je ook helemaal niet, al zou je het willen). En wie je wel ziet, zie je met heel je hart. En daar neem je dan ook de tijd voor.

7. Je gaat je lichaam (steeds meer) waarderen

Want een vrouw van boven de veertig die ’s ochtends wakker wordt zonder ergens een pijntje in haar lichaam te voelen, is waarschijnlijk, ehm, dood. Ja, dit was even een cynisch grapje, maar wel een waar grapje. Pijntjes zijn normaal na de ‘zekere leeftijd’, en je kunt ze met een beetje geluk weg krijgen met wat oefeningen (we krijgen het woord ochtendgymnastiek gewoon onze mond niet uit). Eigenlijk ben je allang blij als je een beetje fatsoenlijk je bed uit weet te komen ’s ochtends. Komt de rest er vanzelf wel weer achteraan.

8. Je bent niet zo snel (meer) onder de indruk

Want je hebt het zo onderhand allemaal al wel een keertje gezien. Of gehoord. Of meegemaakt. Dus kun jij niet zoveel met aanzien, of veel geld, of een grote mond, of opschepperij, of beroemdheid. Al ben je goddank wel weer van iets anders onder de indruk te krijgen. Van leuke mensen namelijk. En die komen in alle soorten en maten. Weet jij allang.

9. Mensen vragen je ineens om advies (hahaha!)

En dat is de eerste keer even schrikken en over je schouder kijken of er niet misschien iemand wordt aangesproken die toevallig net áchter je stond. Maar op een dag gebeurt het: een (jonger) iemand vraagt om je advies. Of je mening. Of je hulp. Op Basis Van Je Leeftijd. En dat vind je eigenlijk best mooi. En terecht natuurlijk. Maar dat zeggen we maar even niet hardop. Want je bent niet alleen ouder geworden, maar ook nog eens wijzer. Ha!

10. Je doet niet (langer) alsof

Dus ben je inmiddels in staat om vriendelijk doch beslist te zeggen: Superleuk die uitnodiging. Maar ik ga liever niet op een zondagochtend in februari in een wetsuit de kolkende Noordzee op om te kitesurfen ter gelegenheid van jouw echtscheidingsparty. Ik zie je graag bij de lunch, drinken we er een glas champagne op!’ En dit antwoord geldt natuurlijk voor alles en iedereen waarvan je je afvraagt wat het nut ervan is. Maar we vonden het wel een goede metafoor. Voor zo ongeveer alles. Maar vooral voor het vijftig zijn. Of ouder. Want als nou niemand de moeite neemt om even door te geven hoe geweldig dat ouder worden óók kan zijn, willen wij best de eersten zijn. Kwestie van een beetje style, grace and class tonen. Maar dat hoeven we jullie niet te vertellen.

Dit artikel is een fragment uit I’M Lijfboek, de opvolger van Te lijf, van Isa Hoes en Medina Schuurman.

De ziel kent geen leeftijd

De ziel kent geen leeftijd

Meer lezen over spiritueel ouder worden? Thomas Moore legt in De ziel kent geen leeftijd uit dat ouder worden een proces is waarin we er steeds meer achter komen wat het beste bij ons past. Door ouder te worden, word je wie je in essentie bent.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reacties
 1. Alexandra van't hof 7 juli 2019 - 08:29
  Reply

  oke ik ga er maar voor dan xxx

 2. Sacha 21 juli 2019 - 12:09
  Reply

  Zou ik zeker doen :)

 3. Sandra Verslype 7 maart 2021 - 09:13
  Reply

  Ik kan me er helemaal in vinden, ook de vrijheid. Niet meer de verantwoordelijkheid voor het gezin, gewoon genieten van je familie.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?