Bewustzijn

Hoe stop je met zelfkritiek? (Het antwoord is verrassend!)

Door Patricia Akkermans
Hoe stop je met zelfkritiek? (Het antwoord is verrassend!)

Geef jij jezelf voortdurend op je kop? Want dat is wat je doet als je zelfkritiek hebt. “Deze zelfkwelling komt voort uit een gebrek aan zelfliefde en zelfwaardering,” zegt energetisch therapeut Patricia Akkermans. Ze legt in dit artikel uit hoe je het best kunt omgaan met jouw luidruchtige innerlijke criticus. Haar aanpak is verrassend!

Zelfbewustzijn is mooi, maar het kan je ook aardig in de weg zitten als je jezelf voortdurend onder de loep neemt of jezelf veel kritiek geeft.

Praten met ‘jezelven’

Door de dag heen voer ik de nodige gesprekken met mijn ‘zelven’. Gewoon hardop, terwijl ik de was vouw of de keukenkastjes uitsop. Ik lach, verhef mijn stem en geef antwoord op vragen die ik mezelf in stilte stelde. Ik kan me voorstellen dat als een ander me zo zou zien, dit vreemd overkomt. Maar zo vreemd is het niet. Praten in onszelf doen we allemaal de hele dag, in onze voortdurende gedachtestroom.

De innerlijke criticus

Ik ben me bewust van mijn gedachten, neem veel waar, voel van alles en reflecteer erop. Vermoeiend inderdaad, af en toe… Door de jaren heen leerde ik om een toeschouwer aan de bonte menigte in mijn hoofd toe te voegen. Een soort mediator die zonder oordeel luistert naar wat er gezegd wordt. Deze vriendelijke luisteraar heeft humor, is mild en relativeert de situatie als ik mezelf te serieus neem of dreig op te gaan in mijn gedachten. Hij zorgt ervoor dat ik niet helemaal samenval met mijn gedachten en gevoelens.

Zelfbewustzijn is mooi, maar het kan je ook aardig in de weg zitten als je jezelf voortdurend onder de loep neemt of jezelf veel kritiek geeft. Van alle zelven in jou is de innerlijke criticus (soms vermomd als de perfectionist) vaak luidruchtig aanwezig. Ondermijnende uitspraken die je kwellen, zijn dan bijvoorbeeld:

Wat stom van mij.

Dat doe ik niet goed.

Ik ben ook altijd zo…’

Ik móet stoppen met…’

Kan ik dat nu nog niet?!

Ik schiet tekort.

Ik voel me zo

Hoe stop je met zelfkritiek? Oefening in zelfacceptatie

Het zijn allemaal uitingen van kritiek op dingen die je doet, denkt of voelt. Je geef jezelf voortdurend op je kop. In de basis komt deze zelfkwelling voort uit een gebrek aan zelfliefde en zelfwaardering. Je veroordeelt jezelf. Waarom? Stop daarmee en wees vriendelijk naar jezelf. Je bent een goed mens. Liefde en waardering voor jezelf (gaan) voelen is de basis voor zelfacceptatie.

Hoe stop je met zelfkritiek? Door van alle zelfkritische gedachten en gevoelens te accepteren dat ze er zijn. Hoe dan? Als je ondermijnende gedachten en gevoelens waarneemt, luister je en zeg je vervolgens tegen jezelf: ‘Ja natuurlijk!’ Spreek jezelf toe als een vriendelijke ouder of een liefdevolle vriend die tegen je zegt: ‘Ja natuurlijk denk je dat, doe je dit, ervaar je dit zo, voel je je zo…’

Een goede tip

Dit heb ik niet zelf bedacht, het is een van de spirituele lessen uit het boek Helen met de Akasha kronieken van Linda Howe. Het klinkt misschien té simpel, maar dat is het niet. Het is een diepgaande spirituele oefening in zelfacceptatie. Het geeft enorm veel rust en ruimte als je jezelf zo toespreekt. Ik raad je dit boek van harte aan als je veel last hebt van zelfkritiek. Al lukt het je de komende week maar één keer om jezelf liefdevol toe te spreken… Ervaar wat het met je doet.

Lees ook: Wat zijn Akasha kronieken? Het archief van de ziel

Helen met de Akasha kronieken

Helen met de Akasha kronieken

Linda Howe laat zien hoe je toegang kunt krijgen tot het energetisch archief van jouw leven, van waaruit je oude wonden kunt helen en beperkende patronen achter je kunt laten. Alle onrust zal in je verstommen en plaatsmaken voor een gevoel van rustige opluchting.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over je innerlijke criticus:

Deel dit artikel online
Patricia Akkermans
Patricia Akkermans

'Er is geen betere weg dan mijn eigen weg'. Dat is mijn motto, en dat valt soms niet mee. Ik zie het zo: je bent geboren en hebt tijd van leven gekregen. Maak er het beste van. Jouw beste. Met alle ervaringen die je onderweg opdoet. Mijn overtuiging en ervaring is dat alles wat je meemaakt je ook een kans geeft er iets constructiefs mee te doen. Je kunt er betekenis aan geven. Je leven gaat over jou en wat jij ermee doet.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?