Home Hooggevoeligheid Ben je een perfectionist? Buig je innerlijke criticus om naar een innerlijke humorist

Ben je een perfectionist? Buig je innerlijke criticus om naar een innerlijke humorist

Door Susan Marletta Hart
perfectionist

Ben jij een perfectionist? Veel mensen hebben één of andere neiging tot perfectionisme en doen dingen liever goed dan fout. Op zich een goede eigenschap, maar niet als het oncontroleerbaar wordt. Want als je altijd alles té goed wilt doen, kun je ongemerkt heel veel spanning opbouwen. Spanning die ongezond is. In dit artikel lees je hoe je de innerlijke criticus kunt ombuigen naar een innerlijke humorist.

Zelfkritiek

Perfectionisme kan op verschillende manieren zichtbaar worden. Door te lang door te gaan met je werk, en maar geen punt te kunnen zetten. Door altijd uitmuntend te willen zijn en fanatiek te concurreren met iedereen en alles om je heen. Door negatief praten over jezelf en extreme gevoelens van onzekerheid. Het zijn allemaal vormen van gedrag afkomstig van de luide stem van de zelfcriticus. Die stem in je hoofd die alsmaar zegt dat het niet goed genoeg is.

Zelfkritiek kan snel problematisch worden. Want als je jezelf voortdurend op je kop geeft, ben je nogal ondermijnend bezig. De innerlijke criticus heeft altijd een weerwoord, het kan immers altijd beter. Ongeacht hoe geweldig je bent, deze stem vindt altijd een reden dat het beter had gekund. Een luide zelfcriticus is niet alleen fnuikend voor je zelfvertrouwen, maar ook desintegrerend en verhoogd stress.

Innerlijke criticus is ongezond

De zelfcriticus ondermijnt je gezondheid. Je krijgt bijvoorbeeld buikpijn, doordat je jezelf en je leven letterlijk “onverteerbaar” vindt. Daardoor neem je minder voedingsstoffen op, en krijg je bijvoorbeeld last van een opgeblazen buik. Of je gaat jezelf juist troosten met allerhande zoetigheid. niet alleen van binnen maar ook van buiten wordt de criticus zichtbaar. Je gezicht krijgt een zorgelijke frons, die niet meer verdwijnt. Waarom? Omdat je blik zich vernauwd tot die ene klus, tot dat ene probleem. Wat er ook gebeurt; je ademhaling vervlakt chronisch. Omdat je borstspieren en middenrif voortdurend aanspannen. Oftewel, je wordt er letterlijk een ongezonder mens van.

Uit de kritische spiraal

Er zijn wel degelijk manieren om ervoor te zorgen dat de criticus niet meer altijd het hoogste woord heeft. Maar dat vraagt wel om een beetje moed. De moed om heel bewust een andere weg in te slaan en uit die kritische spiraal te stappen. Hoe doe je dit dan? Heel eenvoudig: door een andere spiraal te introduceren. De spiraal van humor. Humor is genezend. Lachen om jezelf, jezelf op de hak nemen, lachen om de situatie, is stress verlagend. Het klinkt je wellicht nu vreemd in de oren, maar het aanmoedigen van de innerlijke humorist, is de enige effectieve manier om de zelfcriticus het zwijgen op te leggen.

Innerlijke humorist

Wil je meer ontspannen en je levensplezier vergroten? Die frons van je voorhoofd poetsen zonder dat er botox voor nodig is? Wil je voortaan lachend en luchtig door het leven gaan? Misschien kun je je het nog nauwelijks voorstellen, maar ook jij  bent in staat om de innerlijke humorist in je leven  te verwelkomen. Wil je gezonder worden en voorgoed met stress afrekenen? Dit is ook voor jou haalbaar.

Oefening

Er zijn talloze manieren om de humorist te wekken. Begin met iedere dag één fout maken, en er dan smakelijk om te lachen. Zo wek je de humorist in jezelf.

Maak iedere dag bewust een fout, vertel de fout aan iemand en lach er samen smakelijk om. Dit is een hele uitdaging, maar je zult merken dat je er dagelijks beter in wordt.

Meer weten of samen oefenen? Maak een afspraak www.susanmarlettahart.com . Wil jij ook je perfectionisme overwinnen? Volg samen met Susan Marletta Hart het stappenplan in het I LOVE Me coaching traject.

Boekentip: Leven met hooggevoeligheid

Volgens Susan Marletta Hart hoeven hoogsensitieve mensen geen slachtoffer van hun bijzondere gevoeligheid te zijn, maar kunnen ze die tot hun eigen kracht omvormen. In ‘Leven met hooggevoeligheid’ belicht ze onder meer de spirituele kant van hooggevoeligheid en laat ze veel ervaringsdeskundigen aan het woord. Zo kun je dit boek ook opvatten als een toegang om dichter bij de verborgen wijsheid van het leven te komen.

Bestel jouw exemplaar van Leven met hooggevoeligheid nu voor € 21,99 bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees meer over het omvormen van je innerlijke criticus:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter