Bewustzijn

Waarom positieve affirmaties zo belangrijk zijn voor overvloed, geluk en gezondheid

Door Gastauteur
Waarom positieve affirmaties zo belangrijk zijn voor overvloed, geluk en gezondheid

Affirmaties werken fantastisch om een gelukkig en overvloedig leven te creëren. In dit artikel legt Shakti Gawain, auteur van Creatief visualiseren je uit waarom affirmaties zo goed werken, hoe je de negatieve dialoog in je hoofd dankzij affirmaties kunt stoppen en hoe je het beste zelf affirmaties kunt inzetten in je leven. Mét voorbeelden van affirmaties om gelijk te starten.

Affirmaties horen tot de meest belangrijke onderdelen van creatieve visualisatie. Affirmeren betekent ‘vast (concreet) maken’. Een affirmatie is een sterke, positieve verklaring dat iets reeds zo is. Het is een manier om ‘vast te maken’ wat je je voorstelt.

Zelfs al tien minuten per dag effectieve affirmaties doen kan opwegen tegen jaren van oude mentale gewoonten.

Wat zeg jij tegen jezelf?

De meesten van ons zijn zich ervan bewust dat er een bijna voortdurende innerlijke dialoog plaatsvindt. Het verstand is bezig met zichzelf te ‘praten’, en geeft een eindeloos commentaar op het leven, de wereld, onze gevoelens, onze problemen en andere mensen. De woorden en ideeën die door ons hoofd gaan zijn erg belangrijk.

De meeste tijd zijn we ons niet echt bewust van deze stroom van gedachten, maar toch is datgene wat we ‘onszelf vertellen’ de basis waarop we onze ervaringen van de werkelijkheid vormen. Ons mentale commentaar beïnvloedt en kleurt onze gevoelens en waarnemingen over datgene wat er in ons leven plaatsvindt, en het zijn deze gedachtevormen die uiteindelijk alles aantrekken en creëren wat ons overkomt.

Oude bandopnamen

Een traditionele manier van mediteren is om je innerlijke dialoog zo objectief mogelijk te beschouwen. Dit is een heel waardevolle ervaring, want het stelt je in staat je bewust gewaar te worden van wat je gewoonlijk denkt. Veel van deze gedachten zijn als bandopnamen van oude patronen die we in ons leven hebben gehad. Ze zijn oude ‘programmeringen’ die we lang geleden oppikten, en die nog steeds beïnvloeden wat ons vandaag de dag overkomt. We merken misschien dat we gewend zijn zelfondermijnende gedachten te hebben als: ik kan dit niet, of: het zal nooit goed komen.

Met behulp van affirmaties kunnen we beginnen met het vervangen van een deel van ons verschraalde, versleten, of negatieve gebabbel in ons hoofd door meer positieve ideeën en denkbeelden. Het is een krachtige techniek, die in korte tijd onze houding tegenover en verwachtingen van het leven volledig kan veranderen, en daarmee ook wat we voor onszelf tot stand brengen.

Tips om jouw affirmaties succesvol te laten zijn:

 1. Affirmaties kunnen in stilte gedaan worden, hardop gezegd, opgezegd of zelfs gezongen en gechant worden.
 2. Zelfs al tien minuten per dag effectieve affirmaties doen kan opwegen tegen jaren van oude mentale gewoonten.
 3. Als je bijvoorbeeld denkt: wat heeft het voor zin, ik zal nooit krijgen wat ik wil, kun je tegen jezelf zeggen: ‘Ik heb het vermogen te creëren wat ik wil’, of: ‘Ik verdien het gelukkig en voldaan te zijn.’
 4. Gebruik affirmaties altijd in de tegenwoordige tijd, niet in de toekomende tijd. Het is belangrijk te doen alsof je wens al bestaat. Zeg niet: ‘Ik zal een prachtige baan krijgen’, maar liever: ‘Ik heb nu een prachtige nieuwe baan.’ Dit is niet liegen tegen jezelf; het is het onderkennen van het feit dat alles eerst op het mentale vlak gevormd wordt, voordat het zich kan manifesteren in de werkelijkheid.
 5. Gebruik affirmaties altijd op de meest positieve manier. Bevestig wat je wel wilt, niet wat je niet wilt. Zeg niet: ‘Ik verslaap me ’s morgens niet meer’ maar liever: ‘Ik sta nu elke morgen op tijd en vol energie op.’ Dit verzekert je ervan dat je het meest positieve mentale beeld vormt. Soms vind je het misschien helpen negatieve affirmaties te gebruiken, vooral als je eraan werkt specifieke emotionele blokkades of slechte gewoontes op te ruimen; bijvoorbeeld: ‘Ik hoef niet gespannen te worden om dingen klaar te spelen.’ Als dat zo is, moet je op dit soort affirmaties altijd een positieve verklaring laten volgen die omschrijft wat je precies tot stand wilt brengen, bijvoorbeeld: ‘Ik blijf nu diep ontspannen en geconcentreerd, en alles wordt met gemak en zonder moeite volbracht.’
 6. Hoe korter en simpeler de affirmatie, hoe meer effect zij heeft. Het moet een duidelijke verklaring zijn die een sterk gevoel uitdrukt; hoe meer gevoel het overbrengt, des te sterker de indruk op je geest. Affirmaties die lang zijn, met veel woorden en theoretisch, verliezen hun emotionele uitwerking en worden te ‘verstandelijk’.
 7. Kies altijd affirmaties die je zelf helemaal juist vindt. Wat voor de een werkt hoeft dat niet voor een ander te doen. Een affirmatie moet een positief, verruimend, bevrijdend, en/ of ondersteunend gevoel geven. Is dat niet zo, zoek dan een andere, of probeer de woorden te veranderen tot het wel juist aanvoelt. Natuurlijk kun je emotioneel een weerstand ondervinden tegen elke affirmatie die je voor het eerst gebruikt, vooral eentje die echt krachtig voor je werkt en een wezenlijke verandering in je bewustzijn veroorzaakt. Dat is gewoon ons natuurlijke verzet tegen verandering en groei.
 8. Denk er altijd aan dat je iets nieuws en fris creëert. Je moet niet proberen dat wat al bestaat over te doen of te vernieuwen. Als je dat zou doen, verzet je je tegen datgene wat er is, en dat veroorzaakt conflicten en strijd. Neem de houding aan dat je wat er allemaal al in je leven bestaat accepteert en aankunt; beschouw elk moment als een kans om precies dat te scheppen wat je verlangt en wat je het gelukkigst maakt.
 9. Affirmaties zijn niet bedoeld om tegen je meningen of emoties in te gaan of te proberen ze te veranderen. Het is belangrijk al je gevoelens te accepteren en te beleven, inclusief de zogenaamde ‘negatieve’, zonder te proberen ze te veranderen. Intussen kunnen affirmaties je helpen aan een nieuwe zienswijze omtrent het leven; ze maken het je mogelijk van nu af aan steeds meer bevredigende ervaringen te hebben.
 10. Probeer zoveel mogelijk een gevoel van overtuigd zijn op te wekken, en ervaar dat je affirmaties waar kunnen zijn. Laat tijdelijk (tenminste voor een paar minuten) je twijfels en aarzelingen varen, en stop er al je geestelijke en emotionele energie in.
 11. Probeer het gevoel te krijgen dat je werkelijk de macht hebt die werkelijkheid te scheppen (wat je eigenlijk ook doet!). Dat zal een groot verschil maken in de mate van hun uitwerking. Affirmaties kunnen afzonderlijk gebruikt worden of in combinatie met iets visualiseren of zich voorstellen.
 12. Het werkt heel goed om affirmaties als onderdeel van de meditatie op te nemen.

Ga zelf aan de slag!

Elke positieve verklaring kan een affirmatie zijn. Er is een ontelbare hoeveelheid affirmaties mogelijk; hier volgen er een paar, alleen maar om je een idee te geven:

Groei:

Elke dag gaat het mij in ieder opzicht hoe langer hoe beter.
Alles komt gemakkelijk zonder de minste moeite binnen mijn bereik.
Mijn leven komt volledig tot bloei.
Ik heb alles wat ik nodig heb om hier en nu gelukkig te zijn.
Ik ben meester van mijn leven.
Alles wat ik nodig heb is reeds in mij.
Volkomen wijsheid is in mijn hart.

Zelfliefde, gezondheid en volmaaktheid:

Ik ben volledig en volmaakt in mijzelf,
Ik heb mezelf lief en waardeer mezelf precies zoals ik ben.
Ik aanvaard al mijn gevoelens als deel van mijzelf.
Ik houd ervan te beminnen en bemind te worden.
Hoe meer ik mezelf bemin, des te meer liefde kan ik anderen schenken.
Ik schenk en ontvang nu rijkelijk liefde.
Ik trek nu liefdevolle, bevredigende, gelukkige verhoudingenmijn leven binnen.
Mijn verhouding met – wordt iedere dag gelukkiger en meer vervullend.
Ik geef dynamisch uitdrukking aan mijzelf.
Ik ben gezond en mooi!

Inkomen en overvloed:

Ik heb nu een perfecte, bevredigende, goed betalende baan.
Ik doe mijn werk met liefde, en ik word rijkelijk beloond, zowel creatief als financieel.
Ik beschik nu over voldoende tijd, energie, wijsheid en geld om al mijn wensen in vervulling te doen gaan.
Het is prima om alles te hebben wat ik wil!
Overvloed is mijn natuurlijke levensstaat.
Iedere dag word ik financieel meer welvarend.
Hoe meer ik heb, des te meer kan ik geven.
Hoe meer ik geef, des te meer ontvang ik, en des te gelukkiger voel ik me.
Ik sta open om alle zegeningen van dit overvloedige universum in ontvangst te nemen!
Ik heb een prachtige baan met een prachtig salaris.
Ik vervul een prachtige functie op een prachtige manier.
Ik ben altijd op de juiste plaats, succesvol bezig met de juiste activiteit.
Het universum is overvloedig en er is genoeg voor ons allemaal.

Gelukkig en blij leven:

Ik ben een open kanaal van creatieve energie.
Het is goed plezier te hebben en mezelf te amuseren, wat ik ook doe!
Ik houd ervan me te ontspannen en plezier te hebben.
Ik communiceer helder en doeltreffend.
Ik ben ontspannen en geconcentreerd, ik heb meer dan genoeg tijd voor alles.
Ik ben nu blij met alles wat ik doe.
Ik ben blij dat ik leef.

Universum, hogere doel en moeiteloos leven:

… (vul zelf in) komt naar me toe, gemakkelijk en zonder moeite.
Het licht in mij zorgt nu voor wonderen in mijn leven.
Alle dingen werken nu samen ten goede in mijn leven.
Ik ben nu afgestemd op het hogere doel van mijn leven.
Ik erken, aanvaard, en volg het goddelijk plan van mijn leven zoals het mij wordt geopenbaard, stap voor stap.
Ik zeg nu dank voor mijn leven van gezondheid, rijkdom, geluk, en zelfexpressie.

Affirmaties in de praktijk:

Affirmaties zijn echt fantastisch. Ik gebruikte ze onbewust vroeger al om dingen te bereiken. De afgelopen jaren heb ik ze ook bewust ingezet nadat ik verschillende boeken hierover heb gelezen en ik kan je vertellen dat het écht werkt! Hou er wel rekening mee dat wat je het universum instuurt, niet altijd gelijk uitkomt. Vooral als concrete dingen affirmeert, moet je het universum, je hoofd, god, jezelf of naar wie je de affirmaties ook toezendt, wel even de tijd gunnen om de dingen uit te laten komen. Soms krijg je de dingen (nog even) niet omdat je eerst andere ervaringen op moet doen of er moet nog het een en ander geregeld worden voor je affirmatie uit kan komen.

Het is verder ook belangrijk om zelf actie te ondernemen wanneer je kansen ziet om de affirmatie uit te laten komen. ‘Inspired action’ wordt dit ook wel genoemd en dit wordt vaak vergeten. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat alles wat je wenst zomaar uit de lucht komt vallen. Je zult zelf het touw van je leven in handen moeten nemen.

Lisa Ensing (redacteur van Inspirerend Leven)

Creatief visualiseren

Creatief visualiseren

Deze krachtige tekst komt uit het boek Creatief visualiseren van Shakti Gawain. In dit boek legt ze uit hoe je mentale beelden en affirmaties kunt gebruiken om positieve veranderingen in je leven in gang te zetten. Met behulp van creatief visualiseren leer je onder andere om je energie in goede banen te leiden, hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten,je gezondheid kunt verbeteren en hoe je een diepe ontspanning kunt gaan ervaren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over affirmaties en hun kracht:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?