Spiritualiteit

Waarom manifesteren vaak niet werkt (misverstanden en geheimen over de Universele Wetten)

Door Gastauteur
Waarom manifesteren vaak niet werkt (misverstanden en geheimen over de Universele Wetten)

De Wet van aantrekking heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen dankzij boeken als ‘The Secret’. Deze boeken vertellen niet het complete verhaal rondom de Universele Wetten ontdekte spiritueel leraar Willem Glaudemans. Hij dook in de literatuur van de Universele wetten en schreef erover in Boek van de Universele Wetten. In dit artikel uit Boek van de Universele Wetten deelt hij waarom deze wetten verkeerd begrepen zijn.

Verwarring over de Wet van Aantrekking

Er zijn de laatste decennia veel populaire boeken verschenen over universele wetten of zelfs over één enkele wet (meestal de begeerlijke wet van aantrekking). De hausse kende twee pieken, die in 1995 na Deepak Chopra’s Zeven spirituele wetten van succes, en die in 2005 rond The Secret. Maar er is hiermee iets merkwaardigs aan de hand en er bestaat veel verwarring in dit gebied.

Het merkwaardige feit doet zich voor dat de beschreven wetten in veel boeken steeds weer precies dezelfde zijn. Maar dat zou toch niet merkwaardig moeten zijn, aangezien het immers universele wetten betreft? Dat klopt, maar alleen als de beschreven wetten ook inderdaad universeel en waar zijn. En dat blijkt niet of maar ten dele het geval.

De boeken vertonen de sporen van overschrijven en lenen, zonder dat de schrijvers zelf de zaak goed hebben doordacht. En dit ontlenen is grotendeels terug te voeren op één bron. Een ander punt van onhelderheid is dat de schrijvers geen onderscheid weten te maken tussen gedragsregels, leefregels, principes, codes, egowetten, hoofdwetten en subwetten, en zo alles wat hun wetmatig enigszins van pas komt een wet plegen te noemen.

Een devaluatie van het begrip universele wet. Ik kwam de ‘wet van geld’, de ‘wet van seks’ en de ‘wet van drama’ tegen als heuse kosmische wetten! Ook over het aantal universele wetten bestaat onenigheid: uiteenlopend van 7 tot 269! Hoe kunnen die nog universeel zijn? Ik kwam halve wetten tegen, niveauverwarring, overlap, aspecten die als de hele wet worden gepresenteerd, enzovoort. De universele wetten zijn bovendien met veel mythologie en mystificatie omgeven geraakt, wat vaak doorklinkt in de formulering ervan. Of het zijn ronduit egowetten van hebberigheid geworden.

Hoog tijd dus om in dit gebied wat voorjaarsschoonmaak te houden!

Inzichten over de Universele Wetten

Kybalion

De grootste mystificatie is die van het Kybalion, de bron waar veel van de huidige schrijvers hun wetten aan ontlenen. Dit boek verscheen in 1908 onder een mysterieuze auteursnaam: Three Initiates, drie ingewijden. Deze drie anonieme ingewijden zouden geïnspireerd geweest zijn door Hermes Trismegistos, de oud-Egyptische wijsheidsleraar van wie ze de informatie langs eeuwenlange geheime overlevering zouden hebben ontvangen. Een oude en eerbiedwaardige traditie werd hier opgevoerd om de inhoud van het boek de status van onaantastbare waarheid mee te geven. En de mythe heeft gewerkt, het boekje werd ontvangen als een eerbiedwaardig oud geschrift van gezaghebbende wijsheid, mede dankzij de geheimzinnige oorsprong ervan, en heeft een eeuw lang invloed gehad.

De wetten (een aantal eigenlijk eerder principes) die hierin stonden werden door tal van schrijvers grif overgenomen en als een hermetische estafettestok aan elkaar doorgegeven. In 2011 werd bekend dat dit boek helemaal niet uit het oude Egypte afkomstig was, via welke overleveringslijn dan ook, maar geschreven was door een zekere William Walker Atkinson, een Amerikaanse occultist.

De inleider van de huidige heruitgave noemt de inhoud een mengsel van verbeelding, vermeende oude esoterische bronnen en toen moderne psychologie en wetenschap. De schrijvers die in de lijn van het Kybalion staan zijn steeds makkelijk te herkennen aan welke wetten ze wel en welke ze juist niet opvoeren. Het is een soort vingerafdruk. Bij geen van deze schrijvers tref ik de zo belangrijke wetten van Creatie, Intentie, Middelpunt en Niveaus aan. Ze zijn gemist, waarschijnlijk doordat Atkinson ze toen niet had gezien.

De hele olifant in beeld

In Nederland is in 2007 een belangrijk boek verschenen over de universele wetten, van de hand van Marja de Vries, De hele olifant in beeld. Zij heeft informatie verzameld uit vele wijsheidstradities en die vergeleken en gecombineerd met de huidige wetenschappelijke inzichten. Een ware tour de force. Ook zij zag de noodzaak om helderheid te scheppen in het veld van de universele wetten.

Ze nam daarbij echter de zeven principes die het Kybalion verschaft als leidraad. Voor haar was dit een welkome vondst. Zij kon toen nog niet weten dat het een mystificatie was, anders had ze vermoedelijk een andere keuze gemaakt. Haar boek lijdt gelukkig niet aan de beperkte visie van de Kybalion-schrijvers, omdat ze alles goed doordenkt aan de hand van mystiek, wetenschap en innerlijk weten, en zo is haar boek een rijke bron geworden waar we haar zeer dankbaar voor kunnen zijn. Alleen had ze hiermee nog niet de héle olifant in beeld.

Nieuwe ideeën over de Universele Wetten

De onhelderheid in het veld overziende, gaf Willem Glaudemans de vrijheid om deze wetten vanaf de fundamenten opnieuw te doordenken, de logische samenhang erin te brengen en de naamgeving aan te passen en ze helder en van deze tijd te maken. Een aantal van de traditioneel als zodanig aangemerkte wetten tref je in zijn nieuwste boek dus niet meer aan, omdat het eerder over principes dan over wetten gaat, of omdat het volgens hem überhaupt geen universele wetten zijn. Deze wetten worden verkeerd begrepen of bestaan helemaal niet volgens Willem Glaudemans.

Zo boven, zo beneden

Zo wordt traditioneel de wet van overeenstemming, correspondentie of reflectie aangenomen, ook wel bekend als ‘zo beneden, zo boven, en zo boven, zo beneden’ uit de Tabula Smaragdina, toegeschreven aan Hermes Trismegistos (maar waarschijnlijk in de vroege middeleeuwen uit het Arabisch vertaald). Dat is volgens Willem geen wet maar een principe.

De onderliggende wet is hier de Wet van Niveaus, waarvan overeenstemming slechts één aspect is. En overigens is het principe op zichzelf maar ten dele waar en werkt het maar één kant op: echt lang niet alles van boven wordt in lagere niveaus gespiegeld. Wel zou je het eerste deel kunnen handhaven ‘zo beneden, zo boven’, want alles van beneden heeft wel een energetische tegenhanger op hogere niveaus.

De wet van Polariteit

De traditionele wet van Polariteit is de Wet van Dynamiek geworden in zijn boek, waarbij het juist over het overstijgen van tegenstellingen gaat en die laat zien dat polen in wezen uitersten van een en dezelfde slingerbeweging zijn waarbij de richting steeds omkeert.

De wet van gender of geslacht

Een wet van gender of geslacht, waarbij de hele kosmos in mannelijke en vrouwelijke elementen wordt opgedeeld, bestaat volgens mij niet. Het berust louter op beeldspraak, op projectie van beneden naar boven, en is veel neutraler te omschrijven als twee krachten die naar en van een middelpunt bewegen, en die op zichzelf geen wet zijn, maar een manier waarmee de wetten op manifestatieniveau omschreven kunnen worden.

De wet van aantrekking

En die begeerlijke wet van aantrekking, die onder ego’s heel populair geworden is als magisch verlanglijstje, is maar de helft van een wet. Dit verklaart precies waarom het voor velen niet werkt, zie de Wet van Uitstraling en Aantrekking in Boek van de Universele Wetten.

Dit is een fragment uit: Boek van de Universele Wetten

Boek van de Universele Wetten

Boek van de Universele Wetten

Wil je meer leren over de Universele Wetten? Deze universele wetten zijn neutraal en werken altijd. De keus is: wil je mét of tégen deze wetten leven? Dan moet je eerst weten wat de universele wetten zijn, hoe ze werken en hoe je ze kunt toepassen.Willem Glaudemans neemt je mee op reis door de Universele Wetten met een nieuwe doordenking op ten opzichte van oude overleveringen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over oude wijsheden:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?