Hooggevoeligheid

Heb je vaak last van hoofdpijn en/of migraine én ben je hooggevoelig?

Door Anita Mulderij
Heb je vaak last van hoofdpijn en/of migraine én ben je hooggevoelig?

Heb je vaak last van hoofdpijn en/of migraine én ben je hooggevoelig? Er kan een connectie zijn tussen je hooggevoeligheid en hoofdpijn! “Als HSP ben je gevoeliger voor externe stimuli zoals licht, geuren, geluid en emoties. Dat kan ervoor zorgen dat je ook gevoeliger reageert op stress en omgevingsfactoren die hoofdpijn en migraine kunnen triggeren,” zegt holistisch coach Anita Mulderij. In dit artikel geeft ze tips om hoofdpijn en migraine als HSP te voorkomen.

Als je hooggevoelig bent en je niet de tijd hebt of neemt om stress te verwerken kan dit je zenuwstelsel overprikkelen en heb je dus sneller kans op migraine en hoofdpijn.

Wanneer je veel last hebt van hoofdpijn en migraine kan dat de kwaliteit van je leven enorm beïnvloeden. Als HSP ben je over het algemeen gevoeliger voor externe stimuli zoals licht, geuren, geluid en emoties. Dat kan als gevolg hebben dat je ook gevoeliger reageert op stress en omgevingsfactoren die hoofdpijn en migraine kunnen triggeren. Herkenbaar?

Hooggevoeligheid & hoofdpijn en migraine

Signalen die erop wijzen dat jij HSP bent:

Herken je je in de volgende punten? Dan is de kans groot dat jij hooggevoelig bent:

  • Je kijkt geen films die geweld bevatten omdat ze je een naar gevoel geven.
  • Multi-tasking is overweldigend.
  • Je bent gevoelig voor andermans energie en gemoedstoestand.
  • Geuren kunnen je overweldigen en snel misselijk maken.
  • Geluiden kunnen snel te veel worden, tegelijkertijd kun je door mooie muziek diep geraakt worden.
  • Je wordt zenuwachtig als je veel moet doen in weinig tijd.
  • Sterke reactie op alcohol, suikers en cafeïne.
  • Je hebt moeite met grote groepen mensen of mensen die continu praten.
  • Lichten zoals autolichten of tl-licht overweldigen en irriteren je enorm.

Hooggevoeligheid is geen verstoring, je kunt het zien als een karaktereigenschap die voorkomt bij 20% van de mensheid. Het kan te maken hebben met een overactief zenuwstelsel.

Informatie komt binnen in groter detail waardoor het kan overweldigen, of het iets is dat groot of klein is dat maakt niet uit. Als je niet zorgvuldig omgaat met je hooggevoeligheid en jezelf en je zenuwstelsel er niet op afstemt kan het snel een trigger zijn tot hoofdpijn en migraine.

Waarom kun je als HSP meer hoofdpijn ervaren?

  • Emotionele gevoeligheid: Als HSP heb je een verhoogde gevoeligheid voor emoties, zowel voor die van jezelf als het oppikken van die van anderen om je heen. Emotionele stress kan een trigger zijn voor spanning, hoofdpijn en migraine. Zeker ook als je emoties dempt of binnenhoudt.
  • Overstimulatie: Vanwege je gevoelige zenuwstelsel als HSP kan het zijn dat je snel overweldigd bent door je omgeving en alles wat daar gebeurt. Denk aan auto’s op de weg, de tv of radio die aanstaat, je kinderen die schreeuwen, suiker, cafeïne of e-nummers in voedsel. Sommige mensen hebben hier geen last van maar als HSP kunnen deze factoren leiden tot spanning en frustratie, wat wederom hoofdpijn als gevolg kan hebben.
  • Stressgevoeligheid: Als HSP ben je gevoeliger voor stress. Alles snel moeten doen om op tijd te zijn, deadlines, grote hoeveelheden werk of sociale druk zijn voor jou niet ideaal en kunnen een trigger zijn voor hoofdpijn. Het managen van je stress levels is van essentieel belang om je te weren tegen hoofdpijn en migraine.
  • Zintuigelijke gevoeligheid: Gevoeligheid voor licht, geuren, geluiden kunnen directe triggers zijn voor hoofdpijn of migraine. Bijvoorbeeld blootgesteld worden aan fel licht op de autoweg of harde geluiden.

Waarom hebben hooggevoelige mensen vaker last van migraine?

Als je een heel gevoelig zenuwstelsel hebt ben je meer beïnvloedbaar door interne en externe veranderingen. Een migraine-aanval wordt altijd veroorzaakt door een trigger. Bij activatie van de vijfde hersenzenuw, krijg je een migraine-aanval omdat er allerlei ontstekingsstoffen vrij komen in de hersenvliezen die werken op de pijnzenuw. Dit beïnvloedt vervolgens de zintuigen. Door je hooggevoeligheid ontvang je deze gegevens snel en intens en dat kan overweldigend zijn om te kunnen verwerken. Dit heeft als gevolg dat je kwetsbaarder wordt voor migraine.

Interne triggers kunnen bijvoorbeeld schommelingen zijn in de hormonen tijdens de menstruatiecyclus, de overgang of een verhoging van histamine omdat je bewerkt voedsel hebt gegeten waar suikers, zoetstoffen of conserveringsmiddelen inzitten.

Externe triggers kunnen van alles zijn: veranderingen in het weer, de zon, harde geluiden, sterke geuren, licht. Ook stress speelt een grote rol bij het veroorzaken van migraine. Bij 4 op de 5 mensen is dit de grootste trigger voor migraine.

Als je hooggevoelig bent en je niet de tijd hebt of neemt om stress te verwerken kan dit je zenuwstelsel overprikkelen en heb je hier dus sneller kans op. Ook kan het de intensiteit van de migraine verergeren. Zorgen voor je zenuwstelsel is dus extra belangrijk als je hooggevoelig bent.

Hoe ga je om met hoofdpijn en migraine als je HSP bent?

Gelukkig zijn er veel manieren om het risico op migraine en hoofdpijn te minimaliseren.

1. Hoofdpijn-dagboek

De triggers die hoofdpijn en migraine veroorzaken zijn heel persoonlijk. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar jouw specifieke triggers. Houd ze een tijdje bij in een dagboekje. Je kunt dit ook in je telefoon notities zetten met de datum erbij.

Ontdek of er een patroon ontstaat en wees eerlijk naar triggers zoals net wat teveel werken, te veel sociale activiteiten, te weinig slaap, bepaalde voedingsmiddelen die suiker, cafeïne, zoetstoffen, e-nummers, histamine of conserveringsmiddelen bevatten en het gebruik van alcohol.

Heb je een vriend of vriendin die ook last heeft van migraine of veel hoofdpijn, doe dit samen en bespreek het dagboekje eens in de week of twee weken. Heb je een patroon ontdekt? Stel jezelf dan de vraag wat je aankomende periode anders kunt doen om te onderzoeken of dat de hoofdpijn vermindert.

2. Ontdek welke zelfzorg jij nodig hebt om je zenuwstelsel te kalmeren

Alleen zijn is noodzakelijk als je hooggevoelig bent. Dit zorgt ervoor dat je op kunt laden en informatie kunt verwerken. Dat voortkomt overstimulatie waardoor je hoofdpijn voor kunt zijn. Deze tijd alleen helpt je om alles te herstellen en balanceren dat in je zenuwstelsel terecht komt.

Hoeveel tijd je nodig hebt verschilt per persoon. Twee uur per dag en een halve dag per week zou structureel een goed idee zijn voor de meeste mensen die hooggevoelig zijn. De meeste hooggevoelige mensen die het goed doen in de wereld hebben een dagelijkse routine gericht op zelfzorg met o.a. meditatie, wandelen, aarden en sporten die vooral gericht zijn op het vertragen en kalmeren van het zenuwstelsel zoals yoga.

Jezelf kalmeren is belangrijker dan alleen zijn. Waar jij kalm van wordt kan alleen jij ontdekken. Yin yoga en ademhalingsoefeningen zijn voor de meeste mensen waardevol om het zenuwstelsel te kalmeren en ervaringen te verwerken. Lichaamsgericht werken met een therapeut kan ook waardevol zijn en je helpen je intense ervaringen zelf te leren verwerken.

3. Creëer een gezonde leefstijl afgestemd op je gevoeligheid

Hoe meer je jezelf afstemt op je gevoeligheid en jezelf geeft wat je nodig hebt des te minder last je van hoofdpijn en migraine zal hebben. Een gezonde leefstijl prioriteit maken is daarom als je hooggevoelig bent extra belangrijk.

Over het algemeen geldt voor voeding: gebruik zo min mogelijk stimulerende middelen zoals alcohol, cafeïne, suikers, bewerkt voedsel met zoetstoffen, e-nummers en andere conserveringsmiddelen maar ga voor biologisch puur voedsel. Focus op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel door het gebruik van eiwitten, gezonde vetten, groenten en langzame koolhydraten. Denk aan eieren, Griekse- of plantaardige yoghurt, noten, zaden, pitten, havermout, zoete aardappelen, quinoa, boekweit, fruit en groenten. Jezelf een half jaar de tijd geven om te onderzoeken wat voor jou een fijn eetpatroon is en elimineren waar je een reactie op krijgt helpt enorm om je lichaam en zenuwstelsel rustig te houden. Het minimaliseren van tarwe en gluten bijvoorbeeld kan een positief effect hebben. Een persoonlijke bloedtest kan daarbij verhelderend zijn.

Ook regelmaat in het drinken van water, sporten, slaap, werktijden en eetpatroon helpt enorm om hoofdpijn en migraine te minimaliseren.

4. Stressmanagement

Stress is een van de grootste triggers van migraine. Als je hooggevoelig bent en ervoor kiest om een drukke baan met veel verantwoordelijkheid te nemen dan is het belangrijk dat je leert om daarmee om te gaan. Als je standaard twee uur per dag blijft overwerken zal je last blijven houden van overprikkeld zijn en hoofdpijn ook al heb je verder een gezonde leefstijl.

Wees je dus extra bewust van de keuzes die jij maakt op carrièregebied en onderzoek of er mogelijkheden zijn waar jij flexibel, vrij en bijvoorbeeld deels thuis kunt werken. Zo put jij jezelf minder uit en kunnen jouw intuïtie en gevoeligheid in je voordeel werken.

5. Aarden

De energie van de aarde neutraliseert je lichaam en kalmeert je zenuwstelsel. Met je blote voeten in de aarde lopen is enorm waardevol. Kom je daar niet aan toe? Schaf dan een aarde mat of laken aan om op te slapen, dit kan een groot verschil maken in de kwaliteit van je slaap en je energielevels gedurende de dag. Ook vermindert het de kans op hoofdpijn en migraine.

Tot slot:

Het is belangrijk om te beseffen dat hoewel er een duidelijke connectie lijkt te zijn tussen HSP, hoofdpijn en migraine. Hoofdpijn vele verschillende oorzaken kan hebben. Als je veel te maken hebt met hoofdpijn doe je er goed aan om het eens met je huisarts of een deskundige te bespreken.

Het managen van je stress, een gezonde leefstijl, je persoonlijke triggers kennen en je zenuwstelsel kalmeren zijn zowel waardevol voor je als je HSP bent en last hebt van hoofdpijn maar ook als je niet hooggevoelig bent.

(Te)veel voelen

(Te)veel voelen

Omgaan met je hooggevoeligheid betekent ook dat je het volledig mag omarmen. Dat is voor veel HSP's erg moeilijk omdat ze vaak als teveel worden gezien. Voel je niet langer teveel met Imi Lo's '(Te)veel voelen' waarin ze emotioneel hooggevoelige en intense mensen helpt hun unieke eigenheid te ontdekken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over hooggevoeligheid van Anita Mulderij:

Boekentip van de redactie
Het wiel van wijsheid
€ 15,00

Het wiel van wijsheid

Alberto Villoldo

In 'Het wiel van wijsheid' reis je met Alberto Villoldo door de vier windrichtingen met behulp van vier archetypische krachtdieren om trauma's te helen en je te bevrijden van je lotsbestemming.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Anita Mulderij
Anita Mulderij

Als Body Confidence- en Voedingscoach begeleid ik je bij het herstellen van je relatie met eten en je lichaam zodat jij nooit meer op dieet hoeft, rust in je hoofd ervaart en vol vertrouwen van je eigen lichaam kunt genieten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Het wiel van wijsheid
€ 15,00

Het wiel van wijsheid

Alberto Villoldo

In 'Het wiel van wijsheid' reis je met Alberto Villoldo door de vier windrichtingen met behulp van vier archetypische krachtdieren om trauma's te helen en je te bevrijden van je lotsbestemming.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?