Bewustzijn

Zelfliefde: weet jij hoe krachtig, prachtig en compleet je bent?

Door Joke Plaatsman
Zelfliefde: weet jij hoe krachtig, prachtig en compleet je bent?

Nu ik vaker spreek over het thema ‘zelfliefde‘ en over de slogan ‘Ik ben 100% liefde” blijkt dat dit nogal wat reacties bij mensen oproept. De één vind het prachtig en de ander krijgt er spontaan jeuk en weerstand van. Ik moet bekennen dat ik zelf ook lang op zoek ben geweest naar de betekenis van dit woord. Want het klinkt zo vaag. Wat is het eigenlijk? Waarom zou ik van mijzelf houden? En hoe doe je dat dan? Ik dit artikel neem ik je mee in de bevindingen van mijn zoektocht en deel mijn visie met je.

Oordelen is normaal

Er valt dus een hoop te beleven aan het woord ‘Zelfliefde‘. Kijk maar eens naar jezelf nu. Wat roept dit woord bij jou op? Wat voor gedachten en gevoel krijg je erbij? Vaak komen er direct oordelen naar voren en merk je dat je er iets van vindt. Met een oordeel is niets mis. Oordelen hebben zelfs een belangrijke functie. Oordelen en beoordelen helpen je om de wereld om je heen te ordenen en om in te schatten of er gevaar dreigt. Dit helpt je om keuzes te maken en de voor jou passende acties te doen.

Veroordeling en (zelf-)afwijzing ontstaat vanuit kwetsing

Ingewikkelder wordt het wanneer je jezelf of een ander gaat veroordelen of afwijzen. Hiermee zet je namelijk iets vast. Je zet energie vast. Je zet jezelf of anderen vast. Vaak ontstaat afwijzen en veroordelen vanuit een tekort of door eerder opgelopen kwetsuren. Veroordelen en afwijzen is dan een manier om jezelf voor kwetsbaarheid te beschermen. Dit gedrag ben je je meestal niet bewust. Het is een manier om te overleven als je gewond of bezeerd bent geraakt. Zo hebben we allemaal in het leven kwetsuren opgelopen en hebben we beschermingsgedrag ontwikkeld om nog meer kwetsingen te voorkomen. Maar daarmee zetten we dus ook energie in onszelf vast.

Ons ‘alledaagse ik’

In het leven van alledag hebben wij, gepokt en gemazeld als we zijn, gedrag ontwikkeld waardoor we kunnen meedraaien in het maatschappelijke leven. We doen dit vanuit, wat ik noem, ons ‘alledaagse ik’. Hiermee geven wij vorm aan ons leven, onze relaties, onze ambities, ons werk en onze intimiteit.

Ons ‘hoger zelf’

Mijn zienswijze is dat wij naast onze ‘alledaagse ik’ ook een ‘hoger zelf’ hebben. Hiermee bedoel ik het deel in onszelf wat niet oordeelt. Het deel wat niet bezeerd of gewond is. Het deel in ons wat heel, puur en oorspronkelijk is. Waar innerlijke wijsheid als vanzelf spreekt. Waar liefde regeert. Het deel wat in verbinding staat met een groter geheel. Je kunt dit ook je ziel, je kern of bijvoorbeeld je goddelijke essentie noemen. Dit deel houdt zich onder andere bezig met zingeving, spiritualiteit en liefde.

Vastzetten en vervreemd raken

Het lastige is dat deze woorden direct weer oordelen en associaties oproepen. En voordat je het weet ben je weer aan het veroordelen en afwijzen. Dan neemt je ‘alledaagse ik’, goedbedoeld, de regie over. Zo komen we vast te zitten in gedachtenkronkels en in onbewust gedrag. Hierdoor raken we vervreemd van onze pure oorspronkelijkheid, vervreemd van ons ‘hoger zelf’. We leven dan een aangepaste versie van onszelf. Dit is pijnlijk. Het brengt een gevoel van leegte en gemis.

Zoeken naar geluk

Dit gevoel van leegte en gemis maakt dat veel mensen zich zoekend voelen. Ze zijn op zoek naar geluk. Vaak denken we dit geluk buiten onszelf te vinden. In een nieuwe liefde, in een nieuwe baan, in een …. Of we verdoven het pijnlijke gemis met verslavingen aan o.a. eten, seks, drugs en computers.

Veilig onderzoeken, herstellen en bewust worden

In mijn werk als therapeut en coach begeleid ik mensen wanneer zij bezeerd of zoekend zijn. Het eerste wat ik dan belangrijk vind is dat iemand zich veilig voelt. Dat er een grond en een bedding is waarop iemand veilig kan aankomen. Met alles….wat het ook is. Want pas in een veilige setting en met grond onder je voeten kun je openen en jezelf met mildheid onderzoeken. Je ‘alledaagse ik’ krijgt zo de kans om te herstellen van zijn verwondingen en je wordt je bewust van je eigen gedrag. In het contact met jezelf ontdek je zo weer de verbinding met je eigen innerlijke wijsheid, met je ‘hoger zelf’.

Je ‘alledaagse ik’ en je ‘hoger zelf’…. Best Friends Forever!

Zo kunnen je ‘alledaagse ik’ en je ‘hoger zelf’ elkaar weer gaan herkennen en erkennen. Ik droomde laatst dat mijn ‘alledaagse ik’ vol bewondering naar mijn ‘hoger zelf’ keek. In die droom dacht ik eerst dat het ‘hoger zelf’ ook letterlijk hoger stond. Alsof deze meer waard zou zijn. Maar nee….Ze stonden op gelijke hoogte tegenover elkaar. Ze keken elkaar in de ogen en ik voelde hoe er een krachtige stroom van liefde tussen hen ontstond. Samen waren zij zo vol en zo compleet. Een krachtige eenheid die mij met blijdschap vervulde. En net zoals kinderen enthousiast kunnen roepen dat iemand zijn beste vriend of vriendin is spraken zij dit ook uit naar elkaar. Dat was het moment waarop ik huilend wakker werd. Terwijl mijn tranen als vanzelf stroomde realiseerde ik me dat dit voor mij de betekenis van Zelfliefde is.
Mijn ‘alledaagse ik’ en mijn ‘hoger zelf’ zijn dus alle twee nodig! Ze zijn een team, ze vullen elkaar aan, ze zijn ieder waardevol en hebben ieder hun eigen kwaliteit.

Wat je zoekt vind je in jezelf
Jaja….dat is een wonderlijk besef dat je niet buiten jezelf hoeft te zoeken.
Je bent namelijk al een compleet en heel mens!

Ook jij kunt die verbinding met je BFF maken!

Met het beeld wat nu geschetst is hoop ik dat het begrip Zelfliefde wat concreter is geworden. Natuurlijk kan ik er nog veel meer over vertellen en schrijven om jou te inspireren en duidelijk te maken hoe krachtig prachtig je bent. Dat zal ik zeker doen want ik voel een grote missie om mensen te begeleiden naar verbinding met de bron van liefde en wijsheid. Maar schrijven alleen is niet genoeg. Want zwemmen leer je immers ook niet door erover te lezen. Dat leer je pas wanneer je het daadwerkelijk gaat doen. Zo is het ook wanneer je jezelf wilt ontwikkelen. Dan is het soms nodig om de boeken dicht te slaan zodat je zelf kunt ervaren wat bedoeld wordt. Zo leer je daadwerkelijk in de praktijk. Net zoals een kind, onder begeleiding van de badjuffrouw, het water in gaat.

Soul retrieval “Zielsgeluk”

Daarom heb ik een soul retrieval “Zielsgeluk”gecreëerd. Een dag waarop je zelf kunt ervaren hoe je contact met je hoger zelf kan maken. Waar je delen van jezelf kunt (her-)ontdekken. Dit is een dag die gaat over Zelfliefde en waarin we verbinding maken met het grote geheel om ons heen. Je ontmoet daarin zowel je ‘alledaagse ik’ als je ‘hoger zelf’! Het is een dag waarin jij de liefde voor jezelf, als compleet mens, welkom heet. Daar gaat je ziel van sprankelen! Meer lezen over de Soul Retrieval ‘Zielsgeluk’

liefs, Joke

Gebruik je innerlijke kracht

Gebruik je innerlijke kracht

In 'Gebruik je innerlijke kracht' verdiept Louise Hay haar filosofie van jezelf liefhebben. Louise neemt je op een liefdevolle manier mee op ontdekkingsreis naar je innerlijke kracht. Miljoenen mensen hebben door 'Gebruik je innerlijke kracht' manieren geleerd waarop je jezelf kunt liefhebben. Dit door naar je innerlijke stem te luisteren. Maar ook door je innerlijke kind lief te hebben, je ware gevoelens te uiten, je creativiteit te uiten en nog veel meer. Een echte must-read voor alle Louise Hay fans.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Joke Plaatsman
Joke Plaatsman

Ik begeleid en inspireer mensen op weg naar zelfbewust, authentiek en liefdevol leven. Ik voel een enorme innerlijk drive om een zachte liefdevolle kracht de wereld in te brengen. Ik leer je hoe jij je hart kunt openen en kunt luisteren naar de taal van jouw hart. Ook ben ik auteur van de 'Hartekriebeltjes' en van het 'Keurmerk 100% liefde'

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?