Bewustzijn

10 woorden die een mystieke betekenis hebben of voor een levensfilosofie staan

Door Michèle Lippus
10 woorden die een mystieke betekenis hebben of voor een levensfilosofie staan

Heel wat culturen hebben een woord dat geen accurate vertaling kent. Het zijn woorden die een levenswijze omvatten en eigen zijn aan hun cultuur en tradities. Zo kennen we al de term hygge en lagom, 2 hippe woorden die uit Scandinavië, samen met trends van interieur design en mode, overgevlogen kwamen. Ik vroeg me af of er nog andere woorden zijn die zo’n mystieke betekenis hebben of voor een levensfilosofie staan. Het vroeg wat opzoekwerk, maar uiteindelijk heb ik heel wat interessante woorden gevonden die ik graag met jullie deel

Woorden vol levenswijsheid

1. Gezellig

Dankzij Tamara Levitt, Head of Content van de Calm App, werd “gezellig” één van de 365 woorden die een eigen mindfulness-meditatie kreeg voor hun app. Wat maakt “gezellig” dan zo bijzonder? Wel om te beginnen, is het een gevoel, een vorm van waardering, het genieten van alledaagse, leuke dingen. Net zoals Pura Vida in Costa Rica, is dit woord zo ingeburgerd in de Hollandse cultuur, dat het haast niet weg te denken is uit onze woordenschat.

Ga maar eens na in welke omstandigheden we deze term gebruiken? Je hebt afgesproken met een kennis om een kopje koffie te gaan drinken: gezellig! Maar ook knus onder een dekentje met een kopje thee naar een feel good movie kijken, dat is ook gezellig. En wat dacht je van samen met je kids een zandkasteel bouwen op het strand? Naar de sauna gaan… bootje varen of genieten met een goed boek voor de haard? Allemaal zaken waar je spontaan bij zegt: ja, gezellig! Als Nederlander mag je dus apetrots zijn op zo’n fijn woord!

2. Namasté

Zoals het vaker met trendy woorden gebeurt, gaat de diepere betekenis een beetje aan ons voorbij. We kennen het vooral als een respectvolle groet en associëren het met yoga. Maar waar staat dit woord echt voor? Indien we deze term letterlijk zouden vertalen, staat namah voor “groeten” en te voor “aan jou” – kortom, ik groet je.

Op de yogamat wordt het traditioneel gebruikt om het einde van de sessie aan te geven. Voor heel wat mensen is dit een hele opluchting om dan Namasté te horen! Want mocht je het nog niet weten: 1 uur yoga kan je vergelijken met 1 uur intensieve workout!

Ook bij workshops of events met een spiritueel karakter, wordt deze term meer en meer gebruikt. Het gebaar van de handen, richtend naar de hartchakra spiegelen in al haar pracht de diepere betekenis van dit woord. Door deze beweging, zenden we een positieve energetische trilling naar de andere(n) uit, waar een mooie wisselwerking van vreugde en dankbaarheid ontstaat. Deze beweging en de energetische flow omvat de schoonheid en de pure essentie van dit woord. Namaste: het Goddelijke in mij buigt voor het Goddelijke in jou.

3. Pura Vida

Als je al in Costa Rica bent geweest, dan zal dit woord jou bekend in de oren klinken! Als daar iemand je vraagt; hé, hoe gaat het met jou dan mag je gerust zeggen: aqui, todo Pura Vida! Vertaald is dit: met mij gaat alles prima!

De Costa Ricanen worden als één van de meest gelukkige mensen op aarde beschouwd. Wat de Denen beleven met Hygge, dat ervaart men in Costa Rica met Pura Vida. Deze term is een ode aan de heerlijkheid van het leven, de waardering voor eenvoudige, deugddoende zaken, van hartelijkheid en relax door het leven gaan. De positiviteit die gedragen wordt in beide culturen ligt dus aan de basis waarom ze tot de gelukkigste van onze planeet behoren.

Men zegt dat je de echte waarde van Pura Vida pas begrijpt als je in Costa Rica bent geweest: het is een gevoel, een attitude, het is gelukzaligheid en een echte ontspannen levensstijl! Het symboliseert de puurheid van het leven. Kortom, het is Pura Vida !

4. Wabi Sabi

Deze Japanse term past heel mooi in de tijdsgeest van de Now Age. Wabi-Sabi is zo’n woord dat ons op een andere manier naar de dingen leert te kijken. Het staat voor de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid, het aanvaarden van de natuurlijke flow van het leven.

In onze hectische maatschappij kunnen menig soelaas vinden in de kracht van Wabi Sabi. Het omarmt het vinden van rust voor zij die in het leven streven naar perfectie of heel wat moeite hebben om het verleden los te laten.

Je hoeft je echter niet te gaan verdiepen in deze Japanse wijsheid, veel van deze inzichten kennen we reeds al in Mindfulness en zelfzorg. De herfst symboliseert ook het deel van vergankelijkheid van het leven. Toch levert dit een prachtig kleurpallet in de natuur. Ook al liggen al blaadjes imperfect op de grond, toch heeft het iets van sereniteit en geeft het zoveel rust.

5. Ubuntu

Niet te verwarren met het besturingssysteem voor je laptop, Ubuntu is een levensfilosofie afkomstig uit Zuid-Afrika. Letterlijk vertaalt betekent het “Ik ben omdat wij zijn”.

Ubuntu is een levenswijsheid waar we als maatschappij veel uit kunnen leren. Ubunte vertelt ons dat we een meer vredelievende wereld kunnen creëren indien we streven naar het erkennen van de goedheid in elk moment en persoon, ongeacht waar we ons bevinden. Het verwijst naar het zich respectvol te gedragen en bij te dragen tot de gemeenschap. Dit kan gaan van iets eenvoudigs als het helpen van het dragen van de boodschappentas van een op leeftijd zijnde persoon. Het spoort ons aan om de meest menslievende vorm van onszelf te omarmen.

Als men kijkt vanuit het perspectief van persoonlijke groei, leert Ubuntu ons naar onze eigen schaduw te kijken en deze niet op andere te projecteren. Het principe van het spiegeleffect is een levenswijsheid die over alle grenzen en culturen heen gaat. Ook bij het coachen is dit één van de meest transformerende processen die we toepassen.

Nog meer pareltjes

Om deze lijst af te sluiten, geef ik je nog een beknopte omschrijving bij deze mooie woorden:

  • Karuna: afkomstig uit het Sanskriet, leert ons het principe van mededogen, de kunst van compassie. Niet te verwarren met medelijden, compassie leert ons om begrip te hebben voor anderen, zonder zich in medelijden te verliezen.
  • Yugen: dit Japanse woord omschrijft het gevoel dat men ervaart bij het zien van natuurlijke pracht. Denk hierbij aan de maan, een zonsondergang, bergen, sneeuw enz. Dit gevoel maakt ons bewust dat we deel uitmaken van een Universum, iets dat groter is dan onszelf, een mystiek gevoel.
  • Nyepi: Afkomstig uit Bali. Meer dan een woord, het is een heilige dag. Op 17 maart wijden de inwoners van Bali zich tot een dag van stilte en bezinning. Een ideaal moment om zich te verdiepen in zelfreflectie en meditatie maar vooral zich te hullen in stilte.
  • Shoshin is een woord afkomstig uit het zenboeddhisme. Je kan het vertalen als de ‘geest van de beginner. Met een frisse blik, een open geest en zonder vooroordeel naar de dingen leren te kijken. Denk maar aan meditatie: start je meditatie, elke keer opnieuw met de blik van een beginneling.
  • Gluggavedur: vergeet hygge en lagom, de nieuwste trend in mindfulness komt uit IJsland. Gluggavedur staat voor het kijken vanuit het raam en te genieten van het mindere mooie weer. Laat dit weer je inspireren om te ontspannen, te reflecteren, terwijl je naar buiten kijkt en de schoonheid leert te ontdekken van een druilige dag.

Wat vind jij het meest inspirerende term of levensfilosofie? Laat het me gerust weten op mijn Facebookpagina!

Tot dan,

Liefs,
Michèle

I Am

I Am

Laat je inspireren door de helende kracht van woorden! Dit boek staat vol prayers met helende kracht. Het enige wat je hoeft te doen, is de woorden hardop uitspreken. Je hoeft ze niet eens te begrijpen. Susan Shumsky biedt op een laagdrempelige manier en voor iedereen die dat wil directe en onmiddellijke heling. De prayers en affirmaties zijn niet ingewikkeld of moeilijk en hebben grote universele zeggingskracht. Laat alles los en de woorden doen hun werking. Door hun kracht zal je leven verbeteren!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Self-care expert, stress & burn-out coach en loopbaanbegeleider ✨ Jong van hart ✨ Ik ben dol op koffie ☕ en mijn 2 petekinderen (mijn oogappels). Host van de podcast "Rumbo norte". Te beluisteren via iTunes, Spotify en Google Podcasts. Favoriete affirmatie: I owe myself the love that I so freely give to other people.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?