Liefde & Relaties

Relatieproblemen? Zo doorbreek je patronen en geef je ruimte aan jullie verschillen

Door Jacqueline Rietveld
Relatieproblemen? Zo doorbreek je patronen en geef je ruimte aan jullie verschillen

Relatieproblemen hoeven niet het einde van je relatie te betekenen. “Omdat we altijd onze eigen patronen uitwerken in relaties is het niet zo vreemd dat relatieproblemen er vroeg of laat ook altijd bij horen,” zegt lichaamsgericht coach Jacqueline Rietveld. In dit artikel legt ze uit hoe je bewust kunt omgaan met jullie verschillen, patronen en andere relatieproblemen én vertelt ze waarom je ziel hier iets mee te maken heeft…

Bij het aangaan van een relatie zoekt je ziel altijd iemand uit die je helpt om die patronen te doorgronden en zo nodig te helen.

Ieder stel heeft weleens relatieproblemen. Misschien komen jullie er snel weer uit, maar het kan ook gebeuren dat het dal waarin jullie relatie zich bevindt diep en uitzichtloos voelt. In zo’n geval wil je vaak niets liever dan de problemen oplossen en weer terug naar hoe het ooit was. Op zoek naar het compromis, naar manieren om jullie verschillen te overbruggen. Maar wat nou als juist díe gedachte jullie belemmert om echt samen verder te komen?

Er ontstaan vaak veel meer mogelijkheden voor jullie liefde als je de controle loslaat en vrijheid toelaat in jullie samenzijn. Zo ga je bewust om met je relatieproblemen.

Angst is een slecht raadgever

Vrijheid toelaten in je relatie…wat betekent dat? Allereerst dat je het plaatje van hoe jullie relatie er uit zou moeten zien loslaat. Het kan heel eng voelen om alle opties open te laten wanneer je relatieproblemen hebt. “Stel dat het niet goed komt?!” Maar angst is een slechte raadgever. Het houdt je in een houdgreep, waardoor je steeds minder ruimte krijgt voor onvoorwaardelijke liefde. Bewust kiezen voor het loslaten van de voorwaarden waaraan jullie relatie in jouw ogen moet voldoen, geeft vrijheid. Vrijheid om jullie relatie te laten ontwikkelen tot wat het nú kan zijn.

Bewustzijn bij relatieproblemen

Vrijheid in relaties betekent ook mindfulness: het aanwezig zijn in het hier en nu, ondanks jullie relatieproblemen. Aanwezig kan je alleen zijn, als je ook in contact blijft met je eigen kern. Hier en nu aanwezig zijn in je relatie betekent elkaar VANDAAG beleven, los van wat is geweest of van wat nog zou kunnen komen. Zonder je ware zelf, je eigen behoeften en grenzen uit het oog te verliezen. Mét alle ruimte voor de ander om ook bij zichzelf te blijven.

Ruimte voor verschillen

Er zijn verschillen tussen jullie. Verschillen die er altijd al waren en verschillen die er misschien in de loop van de tijd bij zijn gekomen. Het helpt om dat te accepteren. Bij het omgaan met de problemen tussen jullie ligt de focus dan niet meer alleen bij het oplossen van jullie verschillen en het sluiten van compromissen. Die compromissen zouden uiteindelijk wel een uitkomst kunnen zijn van het proces dat jullie nu doorgaan binnen je relatie.

Het loslaten van compromissen als beoogd resultaat maakt dat er ruimte komt om jullie individuele verschillen eerst te doorvoelen in plaats van ze op voorhand uit te vagen. Alleen zo is er de mogelijkheid voor het helen van jullie relatie van binnenuit, in plaats van het ‘plakken van pleisters en onderdrukken van symptomen’.

Eigen waarheid

Je lost relatieproblemen alleen op wanneer je elkaar vrijlaat. Wanneer je elkaar leert zien als twee individuen die ieder hun eigen waarheid mogen leven, zonder zich daar schuldig of beschaamd over te hoeven voelen. Om dit te kunnen doen is moed nodig. De moed om eerlijk naar jezelf te kijken, om jezelf te helen en om het geluk in jezelf te leren vinden en de moed om je partner de vrije ruimte te gunnen om precies hetzelfde te doen.

Individuele patronen doorbreken

In relaties werken we altijd onze eigen patronen uit. Patronen die ontstaan vanuit onze individuele emotionele opslag. Zo kun je als kind dingen hebben meegemaakt of gezien in de relatie tussen je ouders, die je hebt opgeslagen als ‘waar’. In je eigen relaties ga je die waarheid altijd bewust of onbewust onderzoeken. Door net als je ouders ook ruzie te maken bijvoorbeeld, of een partner te kiezen met dezelfde eigenschappen als een van je ouders. Of door op dezelfde manier met jouw partner om te gaan als jouw ouders met elkaar omgingen, omdat je dit als een fijne situatie hebt ervaren. Gaandeweg ontdek je dan of dit ook daadwerkelijk bij jou past: of de waarheid die je als kind hebt opgeslagen ook daadwerkelijk jóuw waarheid is.

Individuele patronen kunnen ook ontstaan door het overerven van emotionele opslag van je voorouders (intergenerationeel trauma) of door vervelende ervaringen gedurende je leven.

Lees ook: Transgenerationele pijn: wanneer pijn van je voorouders is opgeslagen in jouw cellen

Je ziel koos jouw partner niet per ongeluk

Bij het aangaan van een relatie zoekt je ziel altijd iemand uit die je helpt om die patronen te doorgronden en zo nodig te helen. Wanneer we verliefd op iemand worden zijn we ons meestal niet bewust met welke patronen deze partnerkeuze ons helpt. Maar op zielsniveau is dat weten er wel. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je partner jouw angst en verdriet uitvergroot door die telkens te uit te lokken met zijn of haar gedrag. Of misschien koos jouw ziel juist een partner die je zoveel stabiliteit en comfort biedt dat je in alle veiligheid jouw eigen belemmerende patronen kan doorvoelen en loslaten.

Jouw persoonlijke spiegel

Soms word je verliefd op iemand in wie je onbewust jezelf herkent. Op die manier krijg een spiegel voorgehouden en kom je er zo achter hoe jij jezelf nog mag ontwikkelen.

Je kunt ook een relatie aangaan met iemand van wie je denkt dat die jou kan geven wat je mist, die jou gelukkig kan maken. Om vervolgens te ontdekken dat het echte geluk uiteindelijk nooit buiten jezelf ligt. Omdat we altijd onze eigen patronen uitwerken in relaties is het niet zo vreemd dat relatieproblemen er vroeg of laat ook altijd bij horen.

Relatieproblemen? Kijk naar jezelf!

Als jullie relatieproblemen hebben, helpt het altijd om niet alleen naar jullie samen te kijken, maar vooral ook naar ieder apart. Spreek met elkaar af dat jullie eerst eens naar jezelf gaan kijken, voordat je gaat uitspreken wat je van de ander verwacht. Stel – ieder voor zich – de volgende vragen aan jezelf:

  1. Wat breng ik mee in de relatie (Pijn? Angst? Verantwoordelijkheidsgevoel? …?) en wat zegt dat over mij?
  2. Zijn er dingen van mezelf die ik projecteer op de ander, of op de situatie?
  3. Waarom heb ik het zo moeilijk met de situatie waarin we nu zitten?
  4. Is er iets in mezelf dat ik kan helen, waardoor de emotionele lading ervan af kan?
  5. Als dat geheeld is, past deze relatie dan nog voor mij? Is mijn intentie nog steeds om bij elkaar te blijven, of was het vooral angst en pijn (het denken niet zonder de ander te kunnen) dat ons bij elkaar hield?
  6. Wil ik dat onze relatie dezelfde vorm houdt?

Relatietherapie

Relatieproblemen oplossen op eigen houtje lukt soms, maar lang niet altijd. Zeker ook bij het met mindfulness doorvoelen en accepteren van jullie verschillen kan het zinvol zijn om gecoacht te worden. Beschouw relatietherapie niet als een therapie om jullie relatie te fixen, maar zie het vooral als het proces van twee individuen die vanuit zichzelf gaan onderzoeken hoe zij vrij kunnen worden in de liefde voor elkaar.

Vrije liefde

Vrij zijn in de liefde voor elkaar betekent ook vrij laten. “Ik ben oké en jij bent oké.” Ook als jullie niet hetzelfde willen of verlangen. Met iemand samen zijn betekent ook bereid zijn om de ander los te laten als dat nodig is. En niet vanuit jouw pijn of verlatingsangst de ander – en daarmee ook jezelf – ‘gevangen’ te houden in een patroon dat niet meer past. Zodat jullie liefde kan evolueren naar een nieuwe vorm, die past bij de fase van persoonlijke ontwikkeling waarin jullie op dit moment zitten.

Het maakt in wezen niet uit of die (nieuwe) vorm nou een monogame, polyamoureuze of open relatie, een hechte vriendschap of verder leven zonder elkaar is. De vorm maakt voor de liefde niet uit. Waar het om gaat is dat jullie in liefde VRIJ mogen zijn.

Jacqueline Rietveld is lichaamsgericht coach en Reiki Master. Lees meer over haar werk op www.avaloncoaching.nl

Het innerlijke kind in je relatie

Het innerlijke kind in je relatie

Doorbreek de patronen uit je kindertijd zodat je je relatie kunt helen. Leer in 7 stappen omgaan met het innerlijke kind van jezelf én dat van je partner in ‘Het innerlijke kind in je relatie’ van Susanne Hühn. Ruim oud zeer op en geef liefde de ruimte om te bloeien.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Jacqueline Rietveld:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?