Bewustzijn

Overstijg de leugens die we over de liefde hebben geleerd (+ dit is liefde écht)

Door redacteur
Overstijg de leugens die we over de liefde hebben geleerd (+ dit is liefde écht)

Wat is jouw idee over de liefde? Dat het groots, meeslepend en vaak pijnlijk is? Is het gebaseerd op romantische verhalen? Spiritueel leraar Don Miguel Ruiz pleit voor een ander beeld over de liefde. ‘De liefde verwacht of eist niets. Ze is de kracht van het leven zelf, onvoorwaardelijk.’ Lees hoe mooi de liefde echt is en laat de aangeleerde verhalen erover los.

Verhalen met betrekking tot de liefde, zo ontdekten we, waren zeer effectief. Hoe dramatischer, hoe beter.

Het verhaal over de liefde

Het woord ‘verhaal’ kan betrekking hebben op een literair verhaal: een liefdesroman, maar ook een liefdesverhaal in een film. Deze verhalen hebben je waarschijnlijk veel geleerd over de liefde. Ze hebben je in elk geval geleerd hoe het grootste deel van de mensheid zich de liefde voorstelt. Je wordt verscheurd door alle gekke ideeën die mensen hebben over de liefde en het meeslepende mysterie ervan.

Het lijkt alsof de liefde vergezeld gaat van een onzichtbaar boek met regels, dat de meesten van ons gelezen hebben en uit het hoofd hebben geleerd. Zonder echt te begrijpen wat ze doen, begaan talloze generaties mensen steeds opnieuw zowel grote als kleine misdaden… allemaal in naam van de liefde.

Wat liefde niet is

Liefde is niet het spel van illusies en verwachtingen

Liefde is niet wat we dachten dat ze was. Niet het spel van illusies en verwachtingen waartoe we aangemoedigd worden om dat met elkaar te spelen. Niet iets om geld mee te verdienen of een uitwisseling van diensten. Niet een spel waarin dromen uitkomen of in duigen vallen.

Liefde is geen pijn

Velen van ons associëren de liefde met vertwijfelde hoop, een gebroken hart en verraad. We veronderstellen vaak dat de liefde een aaneenschakeling is van kort genot en pijnlijk verlies. We gaan op soortgelijke manieren om met het onderwerp van de liefde, waarbij we de houding van anderen weerspiegelen. We zingen over de wonderen van de liefde en breken ons het hoofd over haar teleurstellingen.

Liefde is geen dwaze emotie

Voor de één is de liefde een gelukkige keuze. Voor de ander is het een onwelkome aanslag op het zenuwstelsel. Liefde is een heilige zegen of een dwaze emotie. Mensen benaderen de liefde ieder op hun eigen manier, maar meestal verwachten ze dat ze vroeg of laat pijn zal doen.

Liefde is niet alleen seks

We gebruiken vaak het woord ‘liefde’ als we het eigenlijk over seks hebben, of over onze pogingen om seks te hebben. De drang om ons voort te planten is het bewijs van de programmering van het leven; de programmering van de maatschappij is verantwoordelijk voor de verhalen die we erover vertellen. Op welke manier we ook over de liefde praten, we zouden allemaal het liefst op welke manier dan ook een geliefde aan de haak slaan. Vanaf de puberteit is seks onze interne drijfveer. Als volwassene ergeren we ons echter aan de obsessie van veel jongeren met seks. Alleen maar omdat we zelf onze gekke, alles verterende behoefte aan seks vergeten zijn, tot we er weer door worden overvallen.

Liefde bestaat niet uit remmingen

Liefde is ook het excuus dat ten grondslag ligt aan veel van onze remmingen. We veroordelen onze liefde voor onszelf, omdat we ervan overtuigd zijn dat ons lichaam onze immense verwondering en respect niet waard is. We zien de liefde als het verleidelijke gezicht van de angst. Als iets moois dat ons wel kan vernietigen. Tegelijkertijd romantiseren we de liefde op een manier die een verkeerde voorstelling geeft van de waarheid.

De gevolgen van het verkeerde beeld van de liefde

De manier waarop we liefhebben wordt bepaald door allerlei regels en voorwaarden. Daarom zijn er zoveel problemen in de wereld. Deze problemen zijn van invloed op landen, de natuur, de hele mensheid. In welke cultuur of periode we ook leven, we hebben de neiging om de liefde verkeerd te begrijpen. We zeggen dat liefde belangrijk is, maar vinden steeds weer allerlei excuses om haar niet op juiste waarde te schatten. We willen liefde ontvangen, al denken we dat ze gevaarlijk is,
en willen liefde geven, maar doen dit niet uit angst.

Het gevolg is dat we het enige echte dat er is, wantrouwen. De liefde is echt. Woorden zijn dat niet, ze worden gebruikt om dingen mee aan te duiden die wel echt zijn.

Waarom we de liefde verkeerd zijn gaan zien

De weerspiegeling van de waarheid is door alle eeuwen heen steeds meer verwrongen geraakt door het meest fascinerende talent van de mens: verhalen vertellen. Al op jonge leeftijd kregen jij en ik door dat verhalen emoties konden losmaken bij mensen. Door te oefenen werden we meesters in het vertellen van verhalen, waarbij we vooral gericht waren op verhalen die intense emoties en een klein beetje drama veroorzaakten. Verhalen met betrekking tot de liefde, zo ontdekten we, waren
zeer effectief. Hoe dramatischer, hoe beter. We begonnen ons leven als een perfecte weerspiegeling van de liefde, maar leerden de liefde op een onvolmaakte manier te weerspiegelen.

Onze verhalen over de liefde – die ons worden verteld en die we zelf vertellen – echter over het tegenovergestelde van de liefde. Ze gaan over de behoefte om de controle te hebben, of om een persoonlijk drama te creëren. Het soort liefde dat we uitgeleefd zien worden in romcoms en klassieke tragedies, die leidt tot allerlei conflicten in ons leven.

De taal is onze kunstvorm, en met behulp van taal verklaren we de mysteriën van het leven. We vinden het fijn om het mysterie over onszelf op te helderen. Onze verhalen gaan eigenlijk altijd over onszelf. Ze gaan over het beste en het slechtste in ons. Met ‘ons’ bedoel ik de menselijke geest. Ja, het lichaam doet mee tijdens de rit, maar de geest vertelt kleurrijke verhalen om zichzelf dingen uit te leggen. Al jouw gedachten en gesprekken maken deel uit van een doorlopend verhaal: jouw verhaal.

Wat liefde wel is

De liefde is de scheppingskracht van het leven. We zijn gemaakt van liefde, en blijven in leven door liefde. Vanuit dat perspectief kan de schepping gezien worden als ‘liefde in uitvoering’. Je voelt haar kracht. Je wordt erdoor bewogen en geïnspireerd.

Je bent de scheppingskracht van de liefde, gehuld in materie. Het verhaal van de liefde, verteld op één bepaalde manier. En dat verhaal gaat over hoe je liefde ontvangt, ermee omgaat en haar zelf geeft. Over de vraag op welke manier de kracht van de liefde zich manifesteert in jou, een individueel menselijk wezen. Dat klinkt best wel romantisch, maar het is ook gewoon een fysiek feit.

Stel je voor wat er gebeurt als je ademhaalt: je krijgt lucht binnen die je in leven houdt. Er stroomt zuurstof door je lichaam. Dat heeft een transformerend effect op jou, en vervolgens komt het vrij in de vorm van een chemische verbinding die het milieu verrijkt. Bij liefde werkt het op dezelfde manier. Liefde – de levenskracht – stroomt door je heen. Ze heeft een transformerend effect op jou, en vervolgens wordt ze zichtbaar in alles wat je zegt en doet, verrijkt ze de emotionele omgeving van mensen.

Liefde komt bij ons binnen als pure energie. Liefde is een kracht die ons bang maakt, waardoor we er soms op reageren op een manier die nergens op slaat. ‘Ik haat hem!’ is zo’n manier. ‘Ze is totaal niet mijn type’ een andere. Logica is geen verdediging tegen liefde; we zouden ons er niet tegen hoeven verdedigen. Liefde is scheppingskracht, waarheid. Je kunt er tegen vechten of er voor vechten, maar wat je ook doet, jij bent een en al liefde.

De liefde verwacht of eist niets. Ze is de kracht van het leven zelf, onvoorwaardelijk.

Geschreven door Don Miquel Ruiz

Boekentip: Eros, de masterclass

Wil je meer leren over wat de liefde nu echt is? Eros van Don Miquel Ruiz is hét antwoord. Dit boek is een masterclass. Op zijn eigen wijze manier laat hij zien hoe we de leugens die ons over de liefde zijn geleerd kunnen overstijgen om te ontdekken hoe prachtig zij zonder voorwaarden is. Dit boek leest als het volgen van een masterclass van Don Miguel Ruiz.

Bestel jouw masterclass in de liefde bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder:

Boekentip van de redactie
Ik voel me op mijn ziel getrapt
Nu voor maar € 18,50

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Bärbel Wardetzki

Iedereen kent dit gevoel wel: een kwetsende opmerking, een schimmige blik, een onaardig appje of iemand die je negeert en je bent compleet van je stuk gebracht. Terwijl die ander het misschien (waarschijnlijk!) helemaal niet zo bedoelde. Bärbel Wardetski onderzoekt in haar...

€ 18,50

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ik voel me op mijn ziel getrapt
Nu voor maar € 18,50

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Bärbel Wardetzki

Iedereen kent dit gevoel wel: een kwetsende opmerking, een schimmige blik, een onaardig appje of iemand die je negeert en je bent compleet van je stuk gebracht. Terwijl die ander het misschien (waarschijnlijk!) helemaal niet zo bedoelde. Bärbel Wardetski onderzoekt in haar...

€ 18,50

Bekijk aanbieding