Home Liefde & Relaties Hoe vrij ben je in je relatie? 6 tips over wat je wel en niet moet doen

Hoe vrij ben je in je relatie? 6 tips over wat je wel en niet moet doen

Liefde

Samen vieren we onze vrijheid, jubelt de website van Bevrijdingsdag 2018. Logisch, de oorlogsjaren zijn beknellend geweest. Je kon niet gaan en staan waar je wilde zonder risico te lopen. Maar in hoeverre geldt dit als je een liefdesrelatie hebt? Kun je je eigen gang gaan zonder rekening te houden met je partner? En als je dat doet, spreek je dan van liefde?

Autonomie

Te pas en te onpas spreken koppels de angst uit dat teveel rekening houden met je partner betekent dat je autonomie verdampt. Blijkbaar kun je het gevoel hebben dat je overgeleverd bent aan de grollen en grillen van je geliefde. Alsof je zelf geen keus hebt in hoe jij je opstelt in je relatie. Hieronder drie tips over wat je wel en drie tips over wat je niet kunt doen.

Wat je niet moet doen:

1. Jezelf  helemaal wegcijferen
2. Ongevoelig maken voor de ander
3. Je zin doordrijven

Wat je wel kunt doen:

4. Rekening houden met zowel jezelf als je partner
5. Invoelend reageren
6. Soepel omgaan met de wensen en verlangens van je geliefde

Los-zand relatie

Binnen de los-zandverhouding hebben partners afstand genomen van elkaar, omdat ze er samen niet meer uitkomen. Over kleine dingetjes wordt gesteggeld en het levensmotto is: vrijheid versus blijheid. Al is dat laatste vaak ver te zoeken. Diep vanbinnen voelen ‘losse’ partners zich eenzaam. Men is gestopt met een inkijkje te geven in het gevoelsleven en gaat zijn eigen gang. Een los-zandrelatie leidt tot stille emotionele armoede. De enige oplossing die zo’n koppel voor zich ziet, is het benadrukken van het belang van een eigen leven. De liefdesverbinding bestaat niet. De relatie is een verstandshuwelijk geworden.

Elkaar vrijlaten in een intieme relatie

Iedere partnerrelatie wordt op een andere manier vormgegeven. Wat voor de één vrijheid betekent, kan voor de ander desinteresse zijn. Elkaar vrijlaten gaat over een goed evenwicht zoeken tussen vasthouden en loslaten. Dit moet je samen ontdekken. Hoe groot is je behoefte om je eigen gang te kunnen gaan? Maar eveneens: hoeveel behoefte heb jij of je partner aan betrokkenheid en intiem contact? Binnen een intieme relatie zul je altijd water bij de wijn moeten doen. Nooit komen de verlangens en behoeften van je partner overeen met die van jou. Iedereen moet leren die bij te sturen, zodat ze zich uiteindelijk niet meer aan je opdringen. Op zo’n moment spreek je van een liefdesstroom.

Boekentip Inspirerend leven: Meesterschap in liefde

Ben jij op zoek naar een goede balans tussen vrijheid en intimiteit? In Meesterschap in liefde laat Don Miguel Ruiz zien hoe we onze emotionele wonden kunnen helen en de vrijheid en vreugde in ons leven kunnen herstellen die we van nature in ons hebben. Je kunt jouw exemplaar voor € 15,- bestellen bij onze webshop Boekenwereld.com.


 

Leave a Comment