Narcisme

Vier strategieën tegen narcistisch misbruik

Door Mjon van Oers
Vier strategieën tegen narcistisch misbruik

In dit artikel geeft ik je vier krachtige strategieën om jezelf immuun te maken tegen narcistische mishandeling. De reden dat narcistische mensen wegkomen met mishandeling is gebaseerd op de twijfel die ze zaaien bij het doelwit. Een narcist kan je er gemakkelijk toe brengen om aan jezelf te twijfelen en ze zullen altijd proberen om dat te doen. Wanneer je dit doorziet en dan deze strategieën in actie zet, stoot je narcisten af, omdat ze dan niet van je krijgen wat ze willen.

Deze vier strategieën voorkomen dat je in de narcist zijn vallen trapt.

1. Doorzie de narcistische nepwereld

De eerste strategie is om de narcistische wereld te gaan doorzien. De narcistische buitenwereld is vol met grootsheidswaanzin. De narcistische binnenwereld is echter gebaseerd op angst, twijfel, afgescheidenheid, negativiteit en waanzin. Dit is waar ze je in meeslepen. Na verloop van tijd en beetje bij beetje proberen ze je te overtuigen van hun realiteit.

Beginnen de narcistische nepwereld te doorzien, is dus het eerste wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Eén ding dat je daarbij echt zal helpen, is jezelf zo goed mogelijk informeren. Zo leer je al snel de narcistische nepwereld te doorzien.

Het maakt niet uit of je nu nog daadwerkelijk te maken hebt met de narcistische persoon of dat je alleen nog interacties met die persoon hebt via de telefoon of e-mail. Het kan zelfs ook zo zijn dat je die persoon niet langer in je leven hebt, maar dat je in gedachten dingen aan het herkauwen bent en je zo nog steeds wordt meegesleurd in hun boze en angstige realiteit. Realiseer je dat het verstoorde narcistische wereldbeeld niet jouw wereld is.

Ga terug naar jezelf en ga naar binnen, om deze negatieve spiraal te doorbreken en te ontsnappen aan de narcistische nepwereld. Betrap je jezelf erop weer de angstige narcistische wereld binnen te gaan, zeg dan tegen jezelf het mantra: ‘Dit is niet mijn wereld!’ Dat is hoe je jezelf ten eerste kunt beschermen.

2. Creëer je eigen realiteit

Strategie nummer twee is het creëren van je eigen realiteit. Wat je hiervoor nodig hebt is een megadosis van zelfvertrouwen, zelfvertrouwen en nog eens zelfvertrouwen. Je hebt het nodig om op jezelf te kunnen vertrouwen om te weten wat jouw realiteit is en om te herkennen wat jouw waarheid is en wat die van iemand anders is.

Narcisten zullen je testen om te zien hoeveel je zult verdragen en hoe ze je zelfgevoel kunnen manipuleren. Ze willen zien hoe sterk en zelfverzekerd je bent. Ze zien het als een uitdaging om dan beetje bij beetje je zelfverzekerdheid onderuit te halen. Tot het punt, dat je geen idee meer hebt, wie je bent, wat echt is en je volledig bent ondergedompeld in de narcistische realiteit.

Wees immuun voor narcistische mishandeling door bij je eigen realiteit te blijven!

3. Zeg nee!

Strategie nummer drie die je immuniteit voor narcistisch misbruik verhoogt, is: leer NEE zeggen. Je hebt het nodig om grenzen te stellen, met narcisten in de buurt. Wanneer je ‘nee’ leert zeggen, dan ben je al snel immuun. Misbruik kan alleen werken als je geen grenzen stelt. Als je bij de eerste tekenen een grens trekt en ‘nee’ zegt, dan is dat een goede zaak. Het betekent dat die persoon nu waarschijnlijk zal afdruipen.

Dit ‘nee’ zeggen gaat over het afwijzen van situaties en relaties met mensen die je niet respecteren. Geef je zelfrespect niet op door in contact te blijven met iemand, als je daarvoor jezelf moet opofferen.

Stel grenzen en leer om ‘nee’ te zeggen, zodat je goed voor jezelf kunt zorgen. Zo kun je het gevoel van goedkeuring aan jezelf geven in plaats van het buiten jezelf te zoeken

Het is belangrijk om jezelf te eren. Respecteer jezelf door ‘nee’ te zeggen tegen dat wat voor jou niet okay is. Narcisten zijn mensen die het niet leuk vinden als ze nee te horen krijgen, en dat is oké. Je moet moedig genoeg zijn om niet geliefd te willen zijn bij iedereen.

De realiteit is dat dit een stuk gemakkelijk wordt naarmate je meer begint te waarderen hoe goed het voelt. Want hoe meer waarde je hecht aan die dingen die goed voor je zijn, des te gemakkelijker is het om ‘nee’ te zeggen tegen dat wat niet goed is.

4. Neem 100% zelf verantwoordelijkheid

De vierde stap bestaat uit het voor honderd procent zelf verantwoordelijkheid nemen. Als je zelf degene bent die honderd procent de verantwoordelijkheid neemt voor je houding, jouw acties en jouw keuzes, dan is het onmogelijk om ​slachtoffer van een narcist te blijven. Het slachtofferschap en de rol van het slachtoffer is namelijk gebaseerd op machteloosheid. Het is gebaseerd op het niet hebben van controle over je leven, je houdingen en je daden. Je kunt niet langer misbruikt worden, wanneer je honderd procent verantwoordelijkheid neemt.

Wanneer je niet voldoende naar jezelf luistert en niet doet wat je voor jezelf moet doen, dan geef je de macht aan anderen, zodat anderen kunnen doen wat ze willen. Het gaat over kracht en over de noodzaak dat je jezelf volledig bewust bent van waar je jouw innerlijke kracht plaatst.

Narcisten doen veel dingen om je te manipuleren. Wanneer je jezelf hebt geïnformeerd en die kennis toepast dan doorzie je de acties van een narcist. Je hebt dan de keuze om er niet of wel in mee te gaan. Wanneer je zelf de volledige verantwoordelijkheid neemt, dan zul je je kracht niet uit handen geven.

Zet je angst om in liefde

Dit zijn mijn vier strategieën tot het ontwikkelen van immuniteit tegen narcistisch misbruik. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is, maar als je onthoudt dat alles wat narcisten doen er op is gericht om te krijgen wat ze willen. Als je ze het niet geeft, dan ben je niet interessant voor ze. Wanneer je deze strategie in de praktijk brengt, zul je zien hoe deze mensen je uiteindelijk met rust zullen laten en uit je buurt zullen blijven.

Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme

Zet je angst om in liefde voor jezelf, door het maken van moedige keuzes. Creëer een leven waarin je vrij bent van(zelf)verraad en de verwoestingen van narcistisch misbruik of manipulatie.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je meer weten over hoe je dat doet? Lees het boek of kom naar de Workshop Voorbij het Narcisme.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reactie
  1. Lara van Maanen 12 december 2018 - 13:34
    Reply

    Nadat ik in de vrienden kring van mijn vriend een stel narcisten ontdekten , heeft dat stel mijn relatie stuk gestookt. Wat ik ook herken is het feit dat mijn narcistische moeder een vriendschappelijke vriend van mij het liefst als schoonzoon ziet, maar ik ben daar niet verliefd op, en nu heeft mijn ex een nieuwe vriendin die bevriend is met dit stel. En mijn e x kon ik gewoon nog op de mond zoenen en als ik met een andere man sta te praten kijkt mijn ex hem zo ongeveer van het dorp af. Ik heb mijn ex geadviseerd eens kritisch naar zijn vrienden te kijken en dan met een aantal te breken , dat was maart dit jaar. Vanaf november ben ik dat stel bij naam gaan noemen en heeft die mannelijke narcist mij bedreigd.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?