Spiritualiteit

Midwinter 22 december: vijf magische rituelen om deze dag te vieren

Door Lunadea
Midwinter 22 december: vijf magische rituelen om deze dag te vieren

Op 21 december is het weer Midwinter. Midwinter is het koudste en donkerste moment van het jaar. De dag is kort en de nacht is lang. Het licht is verdreven door de duisternis en zo blij en vrolijk als we in de zomer en in het licht nog waren, zo teruggetrokken en stil zijn we in deze tijd van het jaar.

Midwinter volgens hekserij

In hekserij wordt deze dag gevierd omdat na deze donkere dag de dagen weer gaan lengen. Juist deze ene allerdonkerste dag van allemaal luidt in dat het niet erger kan worden dan dit. Het is een dag van hoop op beter. Een kaarsvlam is maar klein in een grote donkere ruimte, en toch is dat waar onze ogen naartoe worden getrokken. Het donker is groter en er is meer donker dan licht, maar het contrast van het kleine lichtje is groter en verlaat daarmee zijn eigen kleinheid.

Midwinter is het hoogtepunt van de donkere helft van het jaar, en toch richten we ons tijdens dit jaarfeest op het licht. We vieren de geboorte van het licht en de hoop voor de terugkomst van het licht. Licht brengt blijdschap, opluchting en warmte. Het licht staat symbool voor het leven, dat komt voort uit een dierlijk instinct.

Het lijkt misschien oneerlijk dat beide hoogtepunten van het jaar – zowel Midwinter als Midzomer – gericht zijn op het licht, maar dat zien we in ons leven ook terug. We doen liever het kunstmatige licht aan dan in het donker te zitten. Niet vreemd dus dat we dat in onze rituelen ook doen. Hieronder worden 5 voorbeeldrituelen om Midwinter te vieren toegelicht.

Midwinter vieren

1. Versier het huis met groenblijvers

Maak een krans van groen om zo het leven te symboliseren. Groenblijvende takken zijn: hulst, spar, den, maretak en hulst. Versier de takken daarna met natuurlijke materialen zoals dennenappels, gedroogde plakjes appel, bijeen gebonden kaneelstokjes en gedroogde plakjes sinaasappel.

Groenblijvers waren de boodschappers van het terugkerende leven in de lente. Daarom versieren we nu nog steeds een groenblijvende boom in deze tijd van het jaar! De versiering is de moderne versie van de amuletten en talismans die erin werden gehangen ter bescherming tegen de geesten vanuit andere werelden die in het donker van de winternachten ronddwaalden.

2. Maak een Yuleblok

Een zeer oude midwintertraditie is het yuleblok. De dag voor Midwinter (ook wel Yule genaamd) werd een groot stuk hout gezaagd en ceremonieel naar binnen gedragen. Het blok werd tijdens yule in de haardplaats gelegd en besprenkeld met olie (een héél klein beetje! Olie is zeer ontvlambaar), zout en wijn. Dat waren in de oudheid namelijk drie heel kostbare goederen: zout was zo kostbaar dat het een betaalmiddel is geweest, olie was schaars omdat het een tijdrovend proces vergt om het te maken en het eruit ziet als vloeibaar goud en wijn heeft tijd nodig om een goed product te worden, en alles waar tijd voor nodig is, is kostbaar.

Het blok werd vervolgens aangestoken met een stuk hout van het yuleblok van vorig jaar. De overblijfselen van het yuleblok zouden de familie beschermen tegen kwade invloeden het komende jaar. Omdat lang niet ieder huis meer een open haard heeft is deze traditie langzaam verdwenen. Sommigen maken nog een versierd blok hout waarin een kaars word geplaatst, in andere streken is het blok hout vervangen voor een taart of cake in de vorm van een stronk, versiert met suiker hulstblaadjes en rozen.

Wil je een yuleblok gebruiken? Zorg er dan voor dat het hout goed droog is. Naast groenblijvende takken kun je het hout ook versieren met rode linten.

3. Zing je wensen

Maak plannen voor het komende jaar: wat zijn jouw doelen en wensen? Brand voor elke wens of elk doel een kaars om je intentie kracht bij te zetten. Zing je intenties en plannen. Midwinter is de tijd van het jaar om plannen geboren te laten worden, ze uit te spreken en kenbaar te maken. Zingen is een oude magische handeling. Door je doelen en plannen te zingen geef je ze extra kracht bij.

4. Yulekaarsen

In het donker van Midwinter is vuur belangrijk. Het geeft licht en warmte en de symboliek van Midwinter gaat om de terugkeer van licht en warmte. Verwelkom de zon door vuur te maken.

Maak je eigen rituele kaarsen en schrijf er je wens of intentie in door er een woord, zegel of symbool in te kerven. Wrijf nu je kaars in met een olie en daarna met kaneelpoeder. Je zult zien dat de poeder in de kerving blijft zitten waardoor goed te zien is wat je er in hebt gezet. Brand deze kaars vanaf midwinter elke dag een klein stukje, 12 dagen lang!
Kaneel trekt welvaart aan en geeft bescherming.

5. Bind je wensen

Rond Midwinter merk je dat het jaar ten einde loopt en ga je nadenken over het nieuwe jaar. Neem drie linten en schrijf op een lint een wens voor de wereld, op het tweede lint een wens voor een ander en op het derde lint een wens voor jezelf. Knoop de linten in een boom en denk bij het knopen aan de wens die erop staat. Probeer voor je te zien hoe je wens uitkomt en te voelen hoe jij je zou voelen als de wens waarheid wordt.

De weg van de heks

De weg van de heks

Lunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Lunadea
Lunadea

Ik ben een heks. Mijn leven is doorspekt met magie, symboliek en rituelen. Hekserij is mijn levenswijze. Niet op een religieuze wijze, want hekserij is voor mij heel aards! Heksen voelen aan dat de natuur bezield is en dat je zelf ook onderdeel bent van de natuur. Omdat hekserij zo'n grote rol speelt in mijn leven, schrijf ik er over in blogs, in boeken, geef ik er cursussen en lezingen over. Hekserij geeft diepgang en betekenis aan het leven, en het wordt tijd dat daar meer over bekend wordt.

Reactie
  1. Imelda de Smet-Kessels 20 december 2020 - 11:53
    Reply

    Wat een bijzonder leuke website heb je gemaakt! Mijn wensen hangen in onze 25 mtr hoge NORDMAN

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?