Home Spiritualiteit Zo kom je in het ritme van de zomer: vind balans tussen yin en yang energie

Zo kom je in het ritme van de zomer: vind balans tussen yin en yang energie

Door Conny Coppen

De zomer is de fase waarin het leven tot wasdom komt. In de Chinese geneeskunde staat deze fase ook wel bekend als het vuurelement. Het vuur van passie, bezieling, verbinding en liefde. In dit artikel lees je meer over dit element. Ook leer je hoe je verstoringen kunt herkennen en zelf kunt werken aan een gezond vuurelement.

Het vuurelement

Het vuurelement vertegenwoordigt overvloed en volle wasdom. Dit is het enige element dat met de energie van vier organen is verbonden. Het gaat hierbij om het hart, de dunne darm, het hartzakje en tot slot een ‘orgaan’ dat niet in fysieke vorm bestaat: de drievoudige verwarmer. Het hart is het orgaan dat het meest centraal staat. Dit orgaan staat voor gevoel, het diepste, meest wezenlijke gevoel. Het staat voor liefde en haar keerzijde: de pijn van niet-gezien, niet-gekend, niet-verstaan of verkeerd begrepen worden. Het is de poort naar onze ziel.

Verstoringen in het vuurelement

Wanneer het vuurelement verstoord is, komen negatieve emoties naar boven. Er kan dan in heftige gevallen zelfs sprake zijn van wreedheid, waanzin, geweld, arrogantie of machtswellust. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze komen voort uit extreem ego-gedrag. De poort naar de bron is hierbij uit het oog verloren en de persoonlijkheid is gericht geraakt op macht en materiële zaken. Wanneer dit het geval is, verdwijnt de warmte en het vuur van de bezieling. Er is zo steeds minder ruimte voor liefde.

Verstoringen in het vuurelement kunnen zich voordoen wanneer je je niet goed genoeg, niet geliefd of niet gewaardeerd wordt. Ook langdurige heftige emoties kunnen de oorzaak zijn van een verstoord vuurelement. Andere mogelijke oorzaken zijn een verstoorde balans tussen yin en yang door ‘de zomer’ te veel willen leven, het vergeten van je eigen grenzen of te weinig tijd nemen voor rust.

Bij te veel vuur (yang) of te weinig yin (=valse yang) in het hart kan er sprake zijn van overmatige opwinding, overmatig plezier, ongeduld, onevenwichtig zijn, beklemmend gevoel en rusteloze gedachten. Te weinig vuur of yang in het hart kan leiden tot gevoelens zoals droefheid, zinloosheid, verveling en depressie.

Een gezond vuurelement

Wanneer je een gezond vuurelement hebt, ben je verbonden met het leven om je heen en in jezelf. Je straalt van binnenuit en mensen om je heen voelen zich gekoesterd, gezien of verwarmd. Ook ben je in staat te luisteren voorbij woorden en te zien voorbij de oppervlakte.

Als het vuurelement gezond is, is het hormoonsysteem goed in balans en zijn hart- en bloedvaten in goede conditie. Ook zal er niet snel een tekort zijn aan essentiële voedingsstoffen. Dit komt doordat de dunne darm goed functioneert en in staat is voedingsstoffen optimaal uit voeding te halen wanneer het vuurelement gezond is. Tot slot betekent een gezond vuurelement dat je goed en effectief slaapt en dat yin en yang in balans zijn. Dit zorgt voor evenwicht en harmonie.

Tips om zelf aan een gezond vuurelement te werken

Met de volgende tips kun je deze zomer gelijk zelf aan de slag. Zo kan je dit seizoen werken aan een gezond vuurelement.

  • Probeer naar mooie muziek te luisteren, een mooi boek te lezen, te mediteren of mensen waarvan je houdt op te zoeken. Dit zijn namelijk allemaal voorbeelden van voeding voor je ziel.
  • Zoek en vind dingen die je enthousiast maken.
  • Zorg ervoor dat je tijdig rust neemt. Zo zorg je voor een goede balans tussen yin en yang.
  • Geef jezelf toestemming om je hart te volgen; je zielsverlangen.
  • Ga naar buiten en maak bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.

Boekentip: De Tao van gezondheid

De Tao van gezondheid van Conny Coppen is een holistisch, toegankelijk geschreven boek dat inzicht biedt in de individuele, maatschappelijke en wereldwijde gezondheid. In dit boek lees je meer over Chinese geneeskunde, seizoen en elementen.  Daarbij is het ook een praktisch werkboek.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99.

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment