Bewustzijn

Chinese Geneeskunde: hoe onderdrukte emoties je lichaam beïnvloeden

Door Conny Coppen
Chinese Geneeskunde: hoe onderdrukte emoties je lichaam beïnvloeden

Iedere emotie die we ervaren is verbonden met een orgaan of systeem in het lichaam. Negatieve emoties zijn een teken dat er iets niet in orde is. Fysiek of emotioneel kan het leven niet stromen zoals het bedoeld is. Er is sprake van disbalans of stagnatie, of je vindt geen wegen om je echte kern tot expressie te brengen. Dit zijn de drie interne oorzaken van ziekte, gezien vanuit de Chinese geneeskunde. Naast interne, zijn er ook externe oorzaken zoals bacteriën, klimaat, ongeluk et cetera.

Als het leven wél stroomt en in balans is, dan ervaren we vrede, geluk en lichtheid. We kunnen dan gemakkelijk bij de diepe stille wijsheid van onze Bron komen. In het Taoïsme zijn al 5000 jaar geleden oefeningen ontwikkeld die je helpen om de organen energetisch op te schonen. Dat zijn dus hele oude, beproefde oefeningen. Je leert ze bij healing Tao. Met name de 6 helende klanken – die je helpen om je organen energetisch op te schonen.

De Chinese geneeskunde en het Taoïsme hebben de samenhang van lichaam, ziel en geest prachtig in kaart gebracht. Door er over te leren en te lezen, ga je veel meer begrijpen van je lichaam en je emoties. Je lichaam kan ziek worden van te veel of onderdrukte emoties. Maar je emoties kunnen ook uit balans raken door een fysieke belasting van je organen. Het werkt dus twee kanten op.

Overbelasting van het hout-element

Als je bijvoorbeeld veel medicatie gebruikt, of veel alcohol drinkt of andere dingen tot je neemt die je lever belasten, dan kan dat tot een kort lontje leiden. De lever hoort tot het hout element. De emoties die bij een verstoord hout element horen, zijn boosheid, frustratie, irritatie (en als dat allemaal onderdrukt wordt, depressie). In dit geval wordt het orgaan belast door externe omstandigheden, waardoor de emoties beïnvloed worden. Je kan minder hebben, wordt sneller boos.

Andersom kan het ook: als je veel gevoelens ervaart die het hout-element belasten, dan heeft dat invloed op alle facetten van het hout-element. Dat wil zeggen: op lever en gal, op je manier van bewegen en op je energie. Pijnen die dan hier en dan weer daar zitten of die ineens komen en dan weer weg zijn, worden ook met het hout element gerelateerd. Die kunnen er dan bijvoorbeeld mee te maken hebben, dat je leven niet kan stromen. Misschien heb je altijd het gevoel dat je anders moet zijn dan je bent of dat je dingen moet doen die niet bij je passen. Dat is wezenlijk frustrerend. Het belast het hout-element.

Hoe kan ik er wat aan doen?

Het is geweldig om te ontdekken hoe je vanuit adem, beweging, kloppen van je lichaam en het doen van eenvoudige oefeningen uit je hoofd in je lichaam kan komen. De emotionele lading komt dan vanzelf tot rust, waardoor je makkelijker kan voelen waar het echt over gaat.

Dit is jouw tijd om lekker in je vel te komen. Je hoeft het dus voor niemand goed te doen. En alles mag er zijn, wat je ook voelt. Het leuke is, dat de emoties meestal al veel minder zwaar en dwingend worden als ze er helemaal mogen zijn.

Oefening bij boosheid

Als er boosheid of frustratie speelt, dan kan je de leverklank doen. Je kan de bijbehorende meridianen en bevrijden rekken en kloppen. Je herinnert je het ondeugende, spontane van een kind weer en geeft het de ruimte. En dan kan het zomaar zijn dat je de levenslust weer voelt bubbelen.

Leverklank: van boosheid en frustratie naar vriendelijkheid

Activeren

Beklop je lever gebied met je handen om de bloedstroom hier te activeren. De lever ligt net onder de ribben, voornamelijk aan de rechterkant.

Afstemmen

Houd nu je handen stil en laat je gewaarzijn tot rust komen in je lever. Glimlach in je lever en realiseer je de betekenis die ze voor je leven heeft: ze helpt je om je voedsel te verteren, ze ontgift je bloed, ze is een reservoir van energie.

Om je af te stemmen op de essentie van lever en galblaas, laat je nu de film van je leven aan je voorbij gaan, waarbij je focust op momenten in je leven waarop jij je goed voelde; momenten waarop je werkelijk je zelf was. Neem zo’n moment en voel weer hoe jij je toen voelde. Hoe bewoog je je? Wat deed je? Wat straalde je uit? Herinner je nu dingen die je als kind graag deed. Fantaseer dat je nu weer op die manier bezig zou zijn. Ervaar het zo volledig en zo fysiek mogelijk…

Misschien heeft jouw lever jarenlang frustratie en agressie gedragen, omdat je niet jezelf kon zijn of omdat het leven anders ging dan jij wilde. In de kern is deze agressie niet goed of fout. Ze is pure levenskracht!
Voel de kracht die je boosheid je kan geven. Glimlach er in. Vind het oké dat deze gevoelens er zijn. Heb de intentie om de – eventueel ‘giftige’- lading er van mee te geven aan de leverklank.

Gebaar

Breng nu op de inademing je armen op een inademing wijd zijwaarts omhoog tot boven je hoofd. Je haakt daar je handen in elkaar en keert ze om. Dan duw je de rechterhand naar het plafond, en voelt een spanningsboog van lever naar de hand aan de rechter kant van je lichaam.

Klank

Je maakt de leverklank: SJJJJJ met je ogen open, gericht naar je handen. (Geen stem, alleen adem. Het is het geluid wat je maakt als je wilt dat het stiller wordt. )

Stel je daarbij voor dat alle stress, boosheid en frustratie als donkere wolkjes met je adem je lichaam verlaat.
Inademend laat je de armen weer zijwaarts naar beneden komen, met je handpalmen naar buiten gericht. (De vingertoppen zijn licht aangespannen, de armen niet helemaal gestrekt.).
Stel je voor hoe je met je handen het frisse lentegroen verzamelt.

Aandacht

Adem en glimlach in je lever, terwijl je het vitale, beloftevolle lentegroen visualiseert.

Richt je nu op de originele trilling van je lever en galblaas; vrije stromende levensenergie, puur en oorspronkelijk. (Wanneer je last hebt van de gewrichten, doe dan nu de variatie die onderaan de oefening staat)
Fantaseer dat jouw oorspronkelijke natuur zich ontvouwt in haar eigen perfectie en op haar eigen manier en tijd. Vol vreugde. Moeiteloos.

Affirmeer

‘Alles gebeurt op z’n eigen tijd en op z’n eigen manier. Gemakkelijk en met plezier. Ik Ben die Ik Ben.’

Doe de leverklank tenminste drie keer. Vaker mag ook.

Variatie voor wie last heeft van het bewegingsapparaat

(doe deze oefening aan het eind van de leverklank)

Adem de meest vitale, frisse kleur groen in die je maar kunt bedenken. Stel je voor hoe met de uitademing deze jeugdig frisse, verjongende energie naar je pezen en gewrichten stroomt en deze er aan herinnert dat ze bedoeld zijn om flexibel, vrij en beweeglijk te zijn.

Zie en voel deze vitale groene lente-energie heling en souplesse brengt in je spieren en gewrichten.

Doe dit zo lang het prettig voelt, terwijl je zachtjes een beetje wiegt en beweegt. Laat dan het beeld los en stel je voor hoe je alle strakte (het symbolische keurslijf waarin misschien je vast bent komen te zitten) als een harnas van je af laat vallen. Zie voor je hoe het op de grond valt en in de aarde bezinkt.

Affirmeer: Ik ben vrij om te zijn die ik ben. MeZelf.

Oefening bij vermoeidheid en spanning

Als er angst, kou of verkramping is of als er pijn is in onderbuik, rug of knieën, dan kan je de nieren eens koesteren. Je kan ze kloppen en masseren. Dan even lekker voorover hangen zodat je de rek in de achterkanten van je benen voelt. Dat opent de blaas-meridiaan waardoor spanning en vermoeidheid beter wegvloeien naar de aarde. Als je zo voorover hangt, dan adem je vanzelf in je rust, hetgeen je nieren masseert.

Als je dan overeind komt zou je een paar keer de nier-klank kunnen doen om je systeem te helpen ont-stressen. Om weer wat rust en veiligheid te gaan voelen kan je vervolgens je gedachten eens laten gaan over de mensen, dieren of dingen die jou steunen in je leven. Je richt je op wat jou steunt en draagt en waar je in kan leunen.

Dit soort oefeningen zijn heel goed zelf te leren. Op haar website heeft Conny gratis een aantal oefeningen beschikbaar gesteld onder het kopje ‘mindful movement’, zodat je in je eigen huiskamer mee kan doen.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen Conny Coppen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?