Home Burn-out Zo helpt de Chinese vijf elementenleer je bij het vermijden van een burn-out

Zo helpt de Chinese vijf elementenleer je bij het vermijden van een burn-out

Door Jacqueline Rietveld

Een burn-out overkomt je niet van de ene op andere dag. Je bent er al een tijdje naar onderweg. Door maar door te blijven gaan, of doordat je heel veel stressvolle dingen achter elkaar meemaakt. Het is goed om je bewust te zijn van de weg die je naar burn-out of een overspannen gevoel leidt.  Zo kun je een andere afslag kan nemen, of op tijd hulp vragen om een andere weg te vinden om met je stress om te gaan. De Chinese elementenleer wijst heel duidelijk aan wat de zogenaamde ‘burn-out route’ is en wat je kan doen om deze te vermijden.

Metaal

De traditionele Chinese geneeskunde werkt met vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Ieder element wordt gekenmerkt door zijn eigen energie. En alle elementen bewegen zich altijd in ons leven. Per seizoen zijn de eigenschappen van een bepaald element echter meer zichtbaar dan de andere. In de herfst overheerst het element metaal. Metaal regeert over de dikke darm en de longen. Qua emoties past hier de energie van verdrietig zijn en loslaten bij.

Loslaten

Metaal gaat over de kunst van het loslaten door te evalueren van wat is geweest en te bekijken wat uit het (recente) verleden je niet meer dient en je voorgoed achter je mag laten. Dat loslaten kan pas als je het eerst nog even vast durft te pakken. Als je eerst nog even doorvoelt hoe het voor je was en vervolgens de pijn in vrede laat wegvloeien. Soms lukt dat alleen, maar soms is het verdriet zo groot dat je er hulp bij nodig hebt.

Water

Na metaal stroomt de natuurlijke energie door naar het element water, dat het meest voelbaar is in de winter. Water is het element van de verstilling en van het bevriezen voordat er weer een nieuwe levenscyclus begint in de lente (=houtelement). Water is het grote niets. De voorgeboortelijke energie; het contact maken met je kern.

Burn-out route

In de huidige, drukke en prestatiegerichte maatschappij zijn wij massaal gewend om de energie van herfst en winter te negeren. Om na de zomer misschien nog even te genieten van de successen die we tot dan toe hebben bereikt, om de mislukkingen snel te vergeten en dan hup, weer door te gaan naar het volgende project. Van het element aarde (de energie van de nazomer) steken we meteen over naar het element hout (lente-energie) zonder metaal en water de ruimte geven om hun werk te doen. Dát is de burn-out route. Als je deze weg maar vaak genoeg blijft lopen, liggen overspannenheid en uiteindelijk zelfs langdurige uitputting op de loer. Dan dwingt het leven je alsnog om naar metaal en water te gaan. Waarschijnlijk voor een langere periode dan je zou wensen.

Wat kan je doen om de burn-out route te vermijden?

Je overgeven aan de energie van de ‘donkere maanden’. Maak een boswandeling en mijmer ondertussen over je eigen leven. Wat is er fijn en wat zou je liever anders willen zien? Geneer je niet om een potje te huilen als dat nodig is; tranen werken helend. En vind je baas dat je in de zomer wel genoeg hebt kunnen uitrusten en je nu door moet pakken naar nieuwe resultaten? Stel dan voor om eerst eens te beginnen met een grondige evaluatie van het proces tot nu toe (metaal). Om de wintermaanden te benutten en de missie en kernwaarden van jullie bedrijf nog eens goed onder de loep te nemen (water), zodat jullie het volgende project met nog meer vernieuwing en daadkracht neer kunnen zetten.

In je element

Voel je écht geen ruimte om je mee te laten voeren met de natuurlijke herfstenergie? Dan is het des te meer tijd om te evalueren en te bezinnen. Je kan je dan afvragen of de situatie waarin jij je bevindt (werk, relatie, vriendenkring, woonomgeving) nog wel bij jou past. Is het misschien tijd om het oude los te laten en de komende maanden te benutten om uit te vinden waar jij wel blij van wordt? Vertrouw er maar op dat het leven je altijd daarheen wil voeren waar jij het meeste in je element bent.

Geschreven door Jacqueline van Rietveld. 

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki Master. Haar doel is mensen te leren hoe zij zo vitaal en vreugdevol mogelijk kunnen leven. Daartoe geeft zij individuele coaching, bewustwordingsworkshops en Reiki cursussen. Meer informatie vind je op haar website www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

In haar boek de ‘Tao van Gezondheid’ gaat Conny Coppen dieper en vollediger in op o.a. voeding, meridiaan massage, oorzaken en zo voorts waardoor je inzicht krijgt in  alle elementen. Je leert het lichaam lezen en begrijpen. Het is het instrument van je Ziel. Je ziel tot expressie wil komen zo, zoals ze bedoeld is: als de unieke mens die jij bent, met jouw unieke kwaliteiten. Wees er zuinig op. Er is er maar één zoals jij dus ondersteun haar en zorg dat ze kan stromen.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,50.

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter