Burn-out

Zo helpt de Chinese vijf elementenleer je bij het vermijden van een burn-out

Door Jacqueline Rietveld
Zo helpt de Chinese vijf elementenleer je bij het vermijden van een burn-out

Een burn-out overkomt je niet van de ene op andere dag. Je bent er al een tijdje naar onderweg. Door maar door te blijven gaan, of doordat je heel veel stressvolle dingen achter elkaar meemaakt. Het is goed om je bewust te zijn van de weg die je naar burn-out of een overspannen gevoel leidt. Zo kun je een andere afslag nemen, of op tijd om hulp vragen om een andere weg te vinden om met je stress om te gaan. De Chinese elementenleer wijst heel duidelijk aan wat de zogenaamde ‘burn-out route’ is en wat je kan doen om deze te vermijden.

Wu Xing cyclus

De traditionele Chinese geneeskunde werkt met vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Ieder element wordt gekenmerkt door zijn eigen energie. Alle elementen bewegen zich altijd in onze lichaam, geest en ziel; in cycli van hout naar vuur naar aarde naar metaal naar water. Dat heet Wu Xing in de Chinese geneeskunde. In de natuur zijn de eigenschappen van een bepaald element in het ene seizoen meer voelbaar dan in het andere. In de lente is de kracht van hout bijvoorbeeld extra groot en in de herfst overheerst het element metaal. Metaal regeert over de dikke darm en de longen. Qua emoties past hier de energie van verdrietig zijn en loslaten bij.

Metaal

Iemand wiens metaalelement goed in balans is, kan vanaf een afstandje naar zijn eigen leven kijken en er een mening over vormen. Hij of zij kan het totaalproces overzien en er tegelijkertijd onderdeel van uit blijven maken. Verdriet en pijn mogen gevoeld worden, tranen kunnen stromen, maar diegene blijft er niet in hangen.

Loslaten

Metaal gaat over de kunst van het loslaten door te evalueren van wat is geweest en te bekijken wat uit het (recente) verleden je niet meer dient en je voorgoed achter je mag laten. Dat loslaten kan pas als je het eerst nog even vast durft te pakken. Als je eerst nog even doorvoelt hoe het voor je was en vervolgens de pijn in vrede laat wegvloeien. Soms lukt dat alleen, maar soms is het verdriet zo groot dat je er hulp bij nodig hebt.

Water

Na metaal stroomt de natuurlijke energie door naar het element water, dat het meest voelbaar is in de winter. Water is het element van de verstilling en van het bevriezen voordat er weer een nieuwe levenscyclus begint in de lente (=houtelement). Water is het grote niets. De voorgeboortelijke energie; het contact maken met je kern.

Burn-out route

In de huidige, drukke en prestatiegerichte maatschappij zijn wij massaal gewend om de energie van herfst en winter te negeren. De processen van evalueren, loslaten en verstillen worden enorm ondergewaardeerd. De focus ligt op resultaat. We mogen misschien even kort nagenieten van de successen die we hebben bereikt, maar dan – hup – weer door naar het volgende project! Van het element aarde (de energie van de nazomer en het nagenieten) steken we meteen over naar het element hout (lente-energie; nieuwe zaadjes planten). Zonder metaal (herfst) en water (winter) de ruimte te geven om hun werk te doen.

En dát is de burn-out route. Als je deze weg maar vaak genoeg blijft lopen, liggen overspannenheid en uiteindelijk zelfs langdurige uitputting op de loer. Dan dwingt het leven je alsnog om naar metaal en water te gaan. Je móet dan wel reflecteren en stilstaan. Maar waarschijnlijk wel voor een langere periode dan je zou wensen.

Wat kan je doen om de burn-out route te vermijden?

Je overgeven aan de energie van de ‘donkere maanden’. Maak een boswandeling en mijmer ondertussen over je eigen leven. Wat is er fijn en wat zou je liever anders willen zien? Geneer je niet om een potje te huilen als dat nodig is; tranen werken helend. En vind je baas dat je in de zomer wel genoeg hebt kunnen uitrusten en je nu door moet pakken naar nieuwe resultaten? Stel dan voor om eerst eens te beginnen met een grondige evaluatie van het proces tot nu toe (metaal). Om de wintermaanden te benutten en de missie en kernwaarden van jullie bedrijf nog eens goed onder de loep te nemen (water), zodat jullie het volgende project met nog meer vernieuwing en daadkracht neer kunnen zetten.

In je element

Voel je écht geen ruimte om je mee te laten voeren met de natuurlijke herfstenergie? Dan is het des te meer tijd om te evalueren en te bezinnen. Je kan je dan afvragen of de situatie waarin jij je bevindt (werk, relatie, vriendenkring, woonomgeving) nog wel bij jou past. Is het misschien tijd om het oude los te laten en de komende maanden te benutten om uit te vinden waar jij wel blij van wordt? Vertrouw er maar op dat het leven je altijd daarheen wil voeren waar jij het meeste in je element bent.

 

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki Master. Haar doel is mensen te leren hoe zij zo vitaal en vreugdevol mogelijk kunnen leven. Daartoe geeft zij individuele coaching, bewustwordingsworkshops en Reiki cursussen. Meer informatie vind je op haar website www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met De Tao van gezondheid. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?