Bewustzijn

Een andere kijk op psychoses en wanen: een diepere betekenis

Door Patricia Akkermans
Een andere kijk op psychoses en wanen: een diepere betekenis

In mijn praktijk werk ik soms samen met hele sensitieve mensen die een psychose beleefd hebben of er tegenaan zitten. Daarbij is de grens tussen wat ik noem ‘buitenzintuiglijke waarneming’ of een kortsluiting in het brein (de pathologie) niet altijd heel duidelijk te trekken. Het is soms een dunne draad waar ze overheen lopen.

Ze kunnen een mystieke of existentiële ervaring hebben gehad waar ze met weinig mensen over kunnen praten. Ze kunnen er weerstand tegen voelen, zoals een van mijn klanten die vaker uitroept dat ze niet bijzonder wil zijn, maar wil zijn zoals iedereen.

Giacomond

Giacomond- Quint Buchholz

Deze prent is van de kunstenaar Quint Buchholz en het heet Giacomond. Hij heeft veelal prenten gemaakt waarin je iets buiten het gewone kunt waarnemen terwijl het een ogenschijnlijk normaal tafereel betreft. Je kunt je eigen betekenis geven aan het beeld wat je ziet.

Giacomond is voor mij een van zijn meest fascinerende prenten. De betekenis die het voor mij heeft is het op eigen kracht op weg zijn naar je bestemming. Een beeld dat tegelijkertijd krachtig en zichtbaar kwetsbaar is.

De prent inspireert me in moeilijker tijden om te voelen dat ik ergens naar op weg ben, dat ik zelf verantwoordelijkheid heb en neem om mijn weg te gaan. De maan in de prent staat voor het voort-trekkende verlangen in mij, een gevoel dat ik ergens thuishoor, dat mijn levenservaringen betekenis hebben en ergens over gaan. Ik herken in dit beeld ook andere mensen.

Documentaire Crazywise

Een tijd geleden was ik op een interessante conferentie met als titel Waanzien, psychose vanuit religieus, spiritueel, cultureel en filosofisch perspectief. Op deze conferentie werd de indrukwekkende Amerikaanse documentaire Crazywise vertoond waarin op een andere manier wordt gekeken naar wat wij ‘wanen’ noemen.

Trailer Crazywise

De trailer is Engelstalig en niet ondertiteld.

crazywise

In deze documentaire onderzoekt regisseur Phil Borges de moderne visie binnen de Westerse geestelijke gezondheidszorg en de traditionele wijsheid van inheemse culturen, door interviews met psychiaters en psychologen, ervaringsdeskundigen en wetenschappers en het bezoeken van inheemse volkeren. Hij volgt twee jonge mensen, Adam en Ekhaya, op hun weg en worsteling naar herstel.

Perspectief

Deze documentaire nodigt uit vanuit een breder betekenisvoller perspectief, dan enkel het dominante medische perspectief, naar psychose en wanen te durven kijken. De nadruk ligt op het naast elkaar kunnen bestaan van meerdere perspectieven die allen van betekenis kunnen zijn voor personen met psychosegevoeligheid en de mensen die hen begeleiden. Het is een meer inclusieve kijk op wat wij wanen noemen.

Een deel van de mensen die stemmen hoort, een eenheidservaring beleefd heeft of buitenzintuiglijke waarnemingen heeft zou in een andere cultuur met respect behandeld worden en zeker niet buiten de maatschappij worden gezet. Hun ervaringen hebben betekenis voor de gemeenschap. Hun wanen zijn zinvol.

Diepere betekenis van hun ervaringen

Mensen met dergelijke ervaringen die in mijn praktijk komen hebben vaak behoefte aan het delen van hun ervaringen en willen leren omgaan met hun hypergevoeligheid zonder dat ze gestigmatiseerd of buitengesloten worden. Ze zoeken naar een diepere betekenis van hun ervaringen.

Niet alleen bij psychosegevoeligheid, in alle moeilijke levensomstandigheden zit ook een diepere betekenis. Vaak worden mensen daar heel boos van als dat gezegd wordt. Als je middenin een crisis zit is de mogelijke betekenis daarvan moeilijk te zien en te voelen.

‘The wound is the place where the light enters you” – is een uitspraak van Rumi

Onder ‘de wond’ kun je moeilijke levenslessen verstaan. Deze levenslessen zijn voor ieder van ons anders en heel persoonlijk. Naast de pijn, de strijd en de moeilijkheden die je daar van ondervindt geven ze ook mogelijke toegang tot iets anders: tot een betekenisvol leven, want jouw leven gaat ergens over.

Bron informatie Crazywise

Van stoornis naar gave

Van stoornis naar gave

In Van stoornis naar gave vertelt Yama Voorhorst het persoonlijke verhaal over de heling van haar bipolaire stoornis. Toen niets meer leek te werken - en alle artsen en hulpverleners het ook niet meer wisten - besloot ze het heft in eigen handen te nemen. Ze vond haar weg terug uit het doolhof van de GGZ naar gezondheid; los van behandelaren, vrij van medicijnen en verlost van nagenoeg al haar bipolaire symptomen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Patricia Akkermans
Patricia Akkermans

'Er is geen betere weg dan mijn eigen weg'. Dat is mijn motto, en dat valt soms niet mee. Ik zie het zo: je bent geboren en hebt tijd van leven gekregen. Maak er het beste van. Jouw beste. Met alle ervaringen die je onderweg opdoet. Mijn overtuiging en ervaring is dat alles wat je meemaakt je ook een kans geeft er iets constructiefs mee te doen. Je kunt er betekenis aan geven. Je leven gaat over jou en wat jij ermee doet.

Reactie
  1. Enilorac 6 juni 2020 - 16:41
    Reply

    Interessant dat iemand hersteld is van bipolaire stoornis terwijl dit in de huidige GGZ niet wordt opgepakt. Ik geloof dat er ook oplossingen zijn voor mensen die een psychose hebben gehad. Een echte genezing. Zelf heb ik ook ervaring met psychose. Daarom heb ik de website www.genezenvanpsychose.com opgezet. Niet commercieel, puur om de kennis die ik heb gekregen over het genezen van psychoses te delen. Hopelijk voelt iemand zich hiermee geholpen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Breuklijnen in de familie
€ 20,00

Breuklijnen in de familie

Karl Pillemer

Ellende komt in de beste families voor: 'Breuklijnen in de familie' van dr. Karl Pillemer is het begin van herstel

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?