Bewustzijn

Omgaan met rouw en verdriet; gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Door Conny Coppen
Omgaan met rouw en verdriet; gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Je hebt verdriet. Misschien heb je iets of iemand verloren die je dierbaar was. Misschien heb je iets niet meer goed kunnen maken, nooit kunnen zeggen en nu is die ander er niet meer. Of misschien rouw je om wat je nooit hebt gehad. Er kunnen veel aanleidingen tot verdriet zijn. Loslaten doet pijn. Rouwen betekent dat je door de pijn van het verlies heen gaat. Het is een weg door de pijn heen. Volgens de Chinese geneeskunde is het heel belangrijk is om je gevoel te delen of te uiten, zodat je je verdriet of andere pijnlijke gevoelens beter kan verwerken.

Onverwerkte emoties

Onverwerkte emoties, en vooral die gevoelens die te groot of te moeilijk te doorleven zijn, slaan als het ware naar binnen. Ze belasten de organen. Ze gaan – letterlijk en figuurlijk – onbewust je leven en je gezondheid beïnvloeden. Sommige mensen zijn van mening dat je ‘flink moet zijn’, dat huilen zwakte is of dat je maar beter kunt proberen om het nare gevoel zo snel mogelijk weg te stoppen. Het voordeel van ‘wegstoppen’ is dat je de aandacht nu kan richten op werk, verplichtingen en leuke dingen. Het nadeel is dat het niet weg is. Je bent er niet door gegroeid. Het heeft je niets geleerd en het gaat onderhuids de boel verzieken.

Verziekt dat je lichaam en je leven? Hoe dan?

De emoties belasten je organen. Ze zitten vast. Je gevoelens zijn onderhuids gegaan. Onbewust bepalen ze je doen en laten. Je leeft vanuit overtuigingen, maar niet vanuit je diepere wezen. Leven vanuit je diepere wezen vereist dat je dingen aangaat en oplost. Onopgeloste zaken zijn als wolken voor je innerlijke zon. Ze maken je leven kil en koud.

Hoe ‘er doorheen gaan’ je leven verdiept, heelt en bevrijdt

Door je gevoelens toe te laten, ze te delen en ze te helen, groei je als mens. Je ontwikkelt compassie, mededogen voor jezelf en anderen. Je komt immers je eigen kwetsbaarheid tegen. Dat is moeilijk. Het vraagt om bescherming en liefde, zodat het veilig is. En wie geeft jou dat? Dat kan je jezelf gaan geven. Sterker nog, het is een voorwaarde voor heling en groei op de diepere lagen. Door je gevoelens toe te laten, leer je om je eigen beste vriend(in) te zijn. Je ontwikkelt wijsheid en je leert jezelf kennen in je diepere wezen.

Het oude loslaten

Dat geldt in wezen voor het aangaan van ieder lastig gevoel, maar met name voor rouw en verdriet. In de Chinese Geneeskunde is verdriet verbonden met het metaal element. Het hoort bij de herfst. In de herfst laat het oude blad los en trekt de energie zich terug in de wortel. Het oude moet los opdat iets nieuws vorm kan gaan krijgen. Wat is het oude? Dat zijn je oude houvasten, je overtuigingen. Soms ook de mensen om je heen, de dingen die vertrouwd en comfortabel waren.

Loslaten doet pijn en brengt verdriet met zich mee. Maar in dat verdriet, en onder de rouw zit het goud (het meest edele metaal/metaal-element). Je rouwt immers om wat je liefhad. Die liefde blijft. Ze verheldert en versterkt. De essentie voorbij de vorm wordt je houvast. Vertrouwen onder alles ontstaat. Dat is een immens belangrijke kracht in je leven.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Conny Coppen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?